Το La Trobe είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στη Βικτώρια που προσφέρει μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας. Συνεχίζει να προσελκύει φοιτητές και φοιτήτριες κάθε ηλικίας και καταγωγής, αντανακλώντας την ποικιλόμορφη κοινωνία στην οποία ζούμε. Τα μαθήματα αρχαρίων προσφέρονται σε υβριδική μορφή (διά ζώσης και μέσω ZOOM ταυτόχρονα), ώστε να υπάρχουν επιλογές για άτομα που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Bundoora.
Οι τοποθετήσεις για πρακτική εξάσκηση προωθούνται ιδιαίτερα από το πανεπιστήμιο για τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά τους. Προσφέρουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές να συνειδητοποιήσουν την αξία των γλωσσικών τους δεξιοτήτων και να τις εφαρμόσουν σε χώρους εργασίας. Έχουμε συνεργαστεί, στο πλαίσιο αυτό, με διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις και κοινοτικούς οργανισμούς, όπως η Κοινότητα, η Πρόνοια, η Φροντίδα και η Ethnolink. Πέρυσι, μερικές φοιτήτριές μας φιλοξενήθηκαν από τον κ. Ηλία Διακολαμπριανό, συντονιστή των ελληνικών προγραμμάτων του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού 3ΖΖΖ, και πήραν μια γεύση από τη λειτουργία ενός σύγχρονου ραδιοφωνικού σταθμού.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν μια ικανοποιητική επιλογή για φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυμούν να εξερευνήσουν περαιτέρω την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό ή και τα δύο. Υπάρχει άφθονο υλικό στα Αρχεία Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ενδιαφέρουσες ερευνητικές εργασίες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές: η πρώτη, που διεκδικεί Master’s, ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, ενώ ο υποψήφιος διδάκτωρ μας υπέβαλε πρόσφατα τη διατριβή του για εξέταση.
Η έρευνα του προγράμματος συνεχίζεται με τον καθηγητή γλωσσολογίας James Walker, μέσω της οποίας διερευνούμε τις αλλαγές στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και τις απόψεις για την ταυτότητα των Ελλήνων που ζουν στη Μελβούρνη. Πέρυσι, σηματοδοτήσαμε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με μια διάλεξη του αείμνηστου κ. Παναγιώτη Γιαννούδη ΟΑΜ, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Μιχαήλ Μπακογιάννης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσέφερε εργαστήριο πάνω στο έργο της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη. Επιπλέον, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε από το Πανεπιστήμιο La Trobe και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο, τα οφέλη του οποίου θα είναι τεράστια για τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και το προσωπικό του La Trobe. Το μνημόνιο αυτό θα οδηγήσει σε συναρπαστικές ευκαιρίες ανταλλαγής, παράλληλα με το διετές εκπαιδευτικό μας ταξίδι στην Ελλάδα.
Το Συμπόσιο της Συμμαχίας ΦΑΡΟΣ που πραγματοποιήθηκε στο La Trobe ήταν ένα ακόμα αποκορύφωμα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, ιδιαίτερα τον Ομότιμο Καθηγητή Joe Lo Bianco ΑΜ και την κυρία Διονυσία Διακοδημητρίου, καθώς και τους ομιλητές μας από την Αυστραλία και το εξωτερικό. Ευχαριστούμε, επίσης, τους βασικούς χορηγούς του Συμποσίου: την AHEPA Vic και τον Παναρκαδικό Σύλλογο Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης». Η Συμμαχία ΦΑΡΟΣ στοχεύει να ενθαρρύνει όλους τους σχετικούς φορείς της παροικίας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Ο καθηγητής Lo Bianco τόνισε ότι χρειαζόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία για να πετύχουν οι προσπάθειές μας. Παρόλο που η μείωση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας είναι αναμενόμενη, καθώς οι Έλληνες της Αυστραλίας εισέρχονται στην τέταρτη γενιά, η γλωσσική παρακμή είναι αναστρέψιμη, όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις γλώσσες των Ιθαγενών της Αυστραλίας.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Σταύρο Βενιζέλο και τον πρώην Γενικό Πρόξενο κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη για την οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ στα τέλη του 2024 για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας – μια επιπλέον υποστήριξη του πολυπολιτισμικού και πολύγλωσσου δυναμικού της Αυστραλίας.
Το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe δέχεται φοιτητές και φοιτήτριες από άλλα πανεπιστήμια, που επιθυμούν να σπουδάσουν ελληνικά είτε ως αυτόνομο μάθημα είτε στο πλαίσιο ενός διπλώματος. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ακονίζει το μυαλό, βελτιώνει την κατανόηση της αγγλικής (καθώς μεγάλο μέρος της αγγλικής ορολογίας βασίζεται στην ελληνική), ενισχύει τις προοπτικές σταδιοδρομίας, προετοιμάζει για τις επόμενες διακοπές στην Ελλάδα και εμπλουτίζει τη συνολική εμπειρία του ελληνικού πολιτισμού. Σας περιμένουμε!
Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία:
*Η Δρ Σταυρούλα Νικολούδη είναι συντονίστρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe
https://www.facebook.com/GreekStudiesLTU/
The post Ενημέρωση από το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου La Trobe appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.