Διεκδικούν έργα από την Κυβέρνηση οι φορείς της Λεμεσού – Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη
Η Λεμεσός αδικείται από τον προϋπολογισμό του κράτους και θα απαιτήσει συντονισμένα την προώθηση έργων, αναφέρουν φορείς και αρχές της πόλης, που θα αποστείλουν υπόμνημα θέσεων και πρόσκληση σε ευρεία σύσκεψη, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς.
Δίνοντας συνέχεια σε πρωτοβουλία που ξεκίνησε, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ) συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και Βουλευτών της Λεμεσού, του Προέδρου του ΕΟΑ Λεμεσού, εκπροσώπων του ΤΕΠΑΚ, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ), της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης σύσκεψης τέθηκαν επί τάπητος θέματα που απασχολούν τη Λεμεσό όπως η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο ΟΕΔΑ Πεντακώμου, το Βατί, οι αναπτυξιακές ανάγκες του Β’ και Γ’ πόλου του ΤΕΠΑΚ, η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), η αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού και η αναβάθμιση του Τσιρείου Σταδίου.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του βόρειου παρακαμπτηρίου και η επέκταση κάθετου δρόμου στον Άγιο Αθανάσιο, η Ακταία Οδός, ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά, η Β’ φάση ένωσης του παραλιακού με τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, η Β’ και Γ’ φάση ανάπλασης της Αγίας Φυλάξεως, οι υποδομές και το οδικό δίκτυο της βιομηχανικής Μοναγρουλίου, η επέκταση του δρόμου στο Lady’s Mile και ο παραλιακός πεζόδρομος της τουριστικής περιοχής.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Αντρέας Τσουλόφτας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εποικοδομητικό κλίμα και το αποτέλεσμα της σύσκεψης, «αφού συμφωνήσαμε επί της ουσίας πώς προχωρούμε από εδώ και πέρα για να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά αυτά που δικαιούται η Λεμεσός».
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, πρόσθεσε, το ΕΒΕΛ θα κατηγοριοποιήσει τα έργα που η Λεμεσός ζητά να υλοποιηθούν, τα οποία θα σταλούν σε όλους τους φορείς για σχόλια και παρατηρήσεις, ενώ αμέσως μετά θα ετοιμαστεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με κοινοποίηση προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς.
«Στόχος μας είναι να καλέσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έρθει στη Λεμεσό, μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς, για να μας απαντήσουν σε καθένα από τα έργα πώς τροχοδρομούνται και να μας δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα για το πότε θα υλοποιηθούν», είπε ο κ.Τσουλόφτας και τόνισε πως «δεν μπορεί να συνεχίσει η Λεμεσός να είναι ο φτωχός συγγενής του κράτους και δεν μπορεί η Λεμεσός να παίρνει τα λιγότερα έργα και κονδύλια από άλλες πόλεις».
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο να συμπεριλάβει κονδύλια στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναβάθμιση του Τσιρείου Σταδίου, όπου με ένα μικρό ποσό θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εργασίες, μέχρι την συμπερίληψη ολόκληρου του ποσού στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Όλοι οι φορείς, συνέχισε, συμφωνούν με το Επιμελητήριο, «ότι η Λεμεσός αδικείται και ότι τα τελευταία λίγα χρόνια δεν παίρνει αυτό που δικαιούται και είναι λυπηρό και δεν βλέπω το λόγο γι αυτό». Σημείωσε ότι «η συνεδρίαση είχε στόχο να ενώσουμε δυνάμεις για να απαιτήσουμε διεκδικητικά αυτά που μας αναλογούν και που δικαιούμαστε».
Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η Λεμεσός εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική η ανταπόκριση του κράτους, ωστόσο, όπως υπέδειξε «αν δούμε στη διάρκεια του χρόνου ότι μείναμε στις υποσχέσεις, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βγούμε πιο δυναμικά έξω, με ότι αυτό σημαίνει».
Εξάλλου σε ανακοίνωση του, το ΕΒΕΛ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επικράτησε πλήρης συμφωνία μεταξύ των φορέων της Λεμεσού, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα που αφορούν την πόλη και επαρχία, και μπήκαν σε σειρά προτεραιότητας, με στόχο την προώθηση έργων και δράσεων που θα ενδυναμώσουν την αναπτυξιακή πορεία της Λεμεσού και, παράλληλα, θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που επηρεάζουν την επιχειρηματική κοινότητα της αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της.
«Τέθηκαν επίσης οι βάσεις, για τη διαμόρφωση ενός οράματος για τη Λεμεσό όπως και για την ανάπτυξη μιας συλλογικής στρατηγικής, για την από κοινού δυναμική διεκδίκηση των έργων που είναι άμεσα αναγκαία για την πόλη, βάσει και της πολύ σημαντικής συνεισφοράς της στην κυπριακή οικονομία», προστίθεται.
Πηγή: ΚΥΠΕ