Ημερίδα για κλιματική ουδετερότητα και ανάπτυξη αγροτουριστικών κοινοτήτων Λάρνακας – Τι λέει ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας
Ημερίδα κατάρτισης με θέμα «Κλιματικά Ουδέτερες Αγροτουριστικές Κοινότητες Λάρνακας», πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στην Οράτειο Σχολή στο χωριό Ορά στο πλαίσιο του έργου συνεργασίας για την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων αγροτουριστικών κοινοτήτων στην περιοχή.
Σε ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας αναφέρεται ότι η ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Προέδρων και εκπροσώπων των Κοινοτήτων των συμπλεγμάτων Ορεινής Λάρνακας και Βασιλικού, επιχειρηματιών και άλλων φορέων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη σημασία της κλιματικής ουδετερότητας και της κυκλικής οικονομίας».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Μέτρο 19 – LEADER και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων και των ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό και την ελαφρά βιοτεχνία.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, «οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ενημερωτικές παρουσιάσεις. Ο κ. Παντελής Σοφοκλέους, Μηχανικός Περιβάλλοντος, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν κλιματικά ουδέτερες κοινότητες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, εξήγησε τους βασικούς πυλώνες που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, την ολιστική διαχείριση αποβλήτων και άλλες δράσεις που συμβάλλουν την ίδρυση ποιοτικών και ασφαλών «ενεργειακών κοινοτήτων».
Ακολούθησε παρουσίαση «από τον Άχμετ Αλ Σαγιέτ, εκπρόσωπο της εταιρείας Embio Diagnostics, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες καινοτομίες στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα. Επεξήγησε πως οι σύγχρονες τεχνολογίες και μέθοδοι ανάλυσης αέρα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία των κοινοτήτων, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα σε αγροτουριστικές και άλλες περιοχές». Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία κατά τρόπο πρακτικό και διαδραστικό να ελέγξουν την ποιότητα του αέρα τη δεδομένη στιγμή μέσω της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών.
Στη συνέχεια, ο Παύλος Παραδεισιώτης, Πρόεδρος του Σωματείου Φοίνιξ, «παρέθεσε εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι κοινότητες να ενεργοποιηθούν και με συλλογικό τρόπο να εφαρμόσουν στρατηγικό σχεδιασμό βασισμένο σε συγκεκριμένους πυλώνες, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».
Η Μαρία Σολομωνίδου, εκπρόσωπος του «Όρους Μαχαιρά», «παρουσίασε αειφόρες επιχειρηματικές πρακτικές και ανέδειξε πρωτοβουλίες που εφαρμόζουν, εστιασμένες στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωματική εκπαίδευση, την καινοτομία, τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας καθώς επίσης και πρακτικές υγείας και ευεξίας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων».
Πηγή: ΚΥΠΕ