Επιστολή διαμαρτυρίας γονέων, γυναίκας υπαξιωματικού που τιμωρείται με στασιμότητα γιατί ασθένησε – Εξαιρέθηκαν από τις προαγωγές υπαξιωματικοί που τοποθετήθηκαν σε επετηρίδα «βοηθητικών» λόγω προβλημάτων υγείας.
Του Μανώλη Καλατζή
Δριμύ κατηγορώ κατά του υπουργείου Άμυνας και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, διατυπώνουν οι γονείς γυναίκας υπαξιωματικού, η οποία δεν προήχθη κατά τις πρόσφατες προαγωγές, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της, που έχουν τοποθετηθεί σε ειδική επετηρίδα, που δημιουργήθηκε για τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το πρόβλημα με αυτά τα στελέχη, ήταν πολύ μεγαλύτερο πέρυσι, καθώς γινόταν και διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρά το ότι εκτελούσαν τα ίδια καθήκοντα.
Το πρόβλημα του διαχωρισμού αναλόγως φύλου λύθηκε με κοινή επετηρίδα, αλλά παραμένει ανοικτό το θέμα των προαγωγών, για αυτούς που θεωρούνται «ελαφράς υπηρεσίας» για λόγους υγείας.
Κατά τις πρόσφατες προαγωγές τον περασμένο Νοέμβριο, τα ονόματα τους δεν βρίσκονταν στον κατάλογο των προαχθέντων, γεγονός που δημιουργεί, όπως υποστηρίζουν, αισθήματα αδικίας αποτελεί δυσμενή διάκριση με μόνη αιτία την ατυχία τους να νοσήσουν.
Την χτύπησε ο καρκίνος
Οι γονείς μιας εκ των γυναικών υπαξιωματικών που έμεινε στάσιμη στην επιστολή της αναφέρει:
«Η κόρη μας υπηρετεί με καμάρι της Εθνική Φρουρά εδώ και 30 χρόνια. Υπηρέτησε σε μάχιμες Μονάδες του στρατεύματος με αυξημένες στρατιωτικές ανάγκες χωρίς να χάσει καμία υπηρεσία – άσκηση-εκπαίδευση-βολή κλπ.
Πριν 5 χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο, και έτσι άρχισε ο οικογενειακός Γολγοθάς μας. Να σας αναφέρω ότι είναι μητέρα με ανήλικα παιδιά.
Ακολουθήθηκαν τα ιατρικά πρωτόκολλα και ξεκίνησε άμεσα δυνατή χημειοθεραπεία με τα γνωστά επακόλουθα αυτής. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας έχασε τα μαλλιά της και έγινε 30 κιλά. Τα παιδιά της μας ρωτούσαν συνεχώς εάν θα ζήσει η μητέρα τους…. Μετά από έντονο αγώνα με το θάνατο, κατάφερε να νικήσει και να βρίσκεται πλέον σε συχνό έλεγχο με άγνωστη εξέλιξη όπως μας αναφέρουν οι Ογκολόγοι».
Σε άλλη επετηρίδα
Η συγκεκριμένη υπαξιωματικός επέστρεψε στην εργασία της «την οποία υπηρετεί με καμάρι και αφοσίωση». Όπως γράφουν οι γονείς της, «περίμενε με αγωνία να τελειώσουν οι χημειοθεραπείες και ζητούσε από τη μητέρα της να ετοιμάσει την στολή της για επιστροφή στα καθήκοντα της.
Και όταν επέστρεψε στην εργασία της αντιμετώπισε μια ιδιότυπη τιμωρία, ως να ευθυνόταν γιατί ασθένησε, γιατί έδωσε τη μάχη και γιατί επιβίωσε.
Συνεχίζει η επιστολή των γονέων της: «Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν από την Εθνική Φρουρά προαγωγές υπαξιωματικών (29-11-24). Με τραγική έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η κόρη μας όχι μόνο δεν ήταν μέσα σε αυτές (προήχθησαν ομοιόβαθμοι της) αλλά τοποθετήθηκε εκτός επετηρίδας των συναδέλφων της. Τοποθετήθηκε σε επετηρίδα που την ονομάζεται εσείς ‘βοηθητικών’, χωρίς από αυτή την επετηρίδα να προαχθεί ΚΑΝΕΝΑΣ. (άγνωστο εάν γίνει και ποτέ).
Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η άδικη επετηρίδα χωρίς να υπάρχουν και οι δίκαιοι κανόνες αυτής; Ο στόχος είναι η εξόντωση τους; Γιατί κύριοι;»
Σε αυτή την επετηρίδα, ως «βοηθητικοί», έχουν τοποθετηθεί υπαξιωματικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και μετά από αποφάσεις των κρατικών ιατροσυμβουλίων είναι ελαφράς υπηρεσίας, ασκούν όμως κανονικά καθήκοντα.
Οι υπαξιωματικοί αυτής της επετηρίδας θεωρούν πως υπόκεινται σε δυσμενή διάκριση και η απόφαση για ένταξη τους σε κατάλογο «βοηθητικών» είναι «εκδικητικό και ρατσιστικό μέτρο», καθώς σε κανένα άλλο τομέα της κρατικής μηχανής δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο.
Εκ μέρους των υπαξιωματικών αυτών υπάρχει η αίσθηση ότι δέχονται πόλεμο από το υπουργείο και το ΓΕΕΦ με στόχο την εξόντωση τους και τον εξαναγκασμό τους σε παραίτηση.
Θεωρούν απαράδεκτο το να μην ξέρουν αν και πότε θα προαχθούν και με ποια κριτήρια, καθώς εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Αρχηγού ΓΕΕΦ και του Υπουργού.
«Διευκολύνσεις» για συγγενείς ασθενών
Στην καταγγελία των συγγενών των υπαξιωματικών, που βρίσκονται στην ειδική επετηρίδα των «βοηθητικών», επισημαίνεται πως άλλοι συνάδελφοι τους, μέσω της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων του ΓΕΕΦ, εξασφαλίζουν διευκολύνεις από υπηρεσίες /ασκήσεις κλπ, γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας συγγενικά τους πρόσωπα.
«Εάν είναι δυνατόν κύριοι», αναφέρει η καταγγελία, «να καταδικάζετε τα στελέχη σας που ασθένησαν κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής τους καριέρας και πριμοδοτείτε άλλα στελέχη γιατί έχουν πρόβλημα υγείας τα συγγενικά τους άτομα». Σημειώνεται πως όλα τα στελέχη με απαλλαγές και διευκολύνσεις από την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων, προάγονται κανονικά.
Ζητάμε συγνώμη
Η επιστολή καταλήγει: «Πριν κλείσουμε θα θέλαμε να σας απολογηθούμε κύριοι… Ξέρετε γιατί;
Να ζητήσουμε συγνώμη που αρρώστησε το παιδί μας με καρκίνο. Θα σας διαβεβαιώσουμε όμως ότι με την ίδια λεβεντιά που αντιμετώπισε τον καρκίνο, με την ίδια θα συνεχίσει να υπηρετεί την αγαπημένη της υπηρεσία».
Οι συγγενείς των υπαξιωματικών που επηρεάζονται ζητούν απατήσεις και δράση από την Επίτροπο Διοικήσεως, την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και τον Σύνδεσμο Υπαξιωματικών, ώστε να «μπει άμεσα φρένο στην ρατσιστική συμπεριφορά που δέχονται τα παιδιά μας», και να προχωρήσει το υπουργείο «με άμεση αποκατάσταση της τραγικής αδικίας και γίνουν οι σωστές και δίκαιες προαγωγές».