‘Ενας πατέρας από τη Βικτώρια, ο Stephen Bond, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού επιβεβαιώθηκε ότι έχει Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα (Japanese Encephalitis Virus – JEV), η οποία του μεταδόθηκε από τσίμπημα κουνουπιού.
Εκτιμάται από τις Αρχές ότι είναι ένα από τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα του ιού JEV στην Αυστραλία από το 2022 και έπειτα, ενώ προειδοποιήσεις σχετικά έχουν εκδώσει οι Υγειονομικές Υπηρεσίες σε Βικτώρια και Νέα Νότια Ουαλία.
Ο κ. Bond είπε στη σύζυγό του ότι είχε πονοκεφάλους και πυρετό στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη σελίδα GoFundMe που δημιουργήθηκε εκ μέρους της οικογένειάς του.
Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Shepparton, στη βόρεια Βικτώρια, όπου η κατάστασή του επιδεινώθηκε λίγες ημέρες αργότερα.
Μεταφέρθηκε στην εντατική, προτού μεταφερθεί αεροπορικώς στο νοσοκομείο St Vincent’s της Μελβούρνης σε κρίσιμη κατάσταση.
«Επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα», αναφέρεται στο GoFundMe.
«Αυτός ο ευγενικός, αστείος και πολύ αγαπητός άνθρωπος δίνει μάχη για τη ζωή του».
«Η οικογένεια του Steve θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους για την αγάπη, την καλοσύνη, την υποστήριξη, τις προσευχές και τα μηνύματα συμπαράστασης…».
Εκπρόσωπος του νοσοκομείου St Vincent’s δήλωσε στο SBS News ότι «αυτή τη στιγμή παρέχεται φροντίδα σε έναν ασθενή με Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».
Ο JEV ανήκει στην κατηγορία flavivirus (φλαβοϊών), σχετίζεται με τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό και είναι δυνητικά θανατηφόρος.
Μολύνει συνήθως χοίρους και πτηνά, αλλά μπορεί να μεταπηδήσει στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών.
Ενώ οι περισσότεροι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ο ιός μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θανατηφόρα εγκεφαλική λοίμωξη.
Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, εμφανίζονται συνήθως 5 έως 15 ημέρες μετά το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια.
Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και εμετό.
Σε σοβαρές περιπτώσεις που αφορούν 1 στους 250 ανθρώπους, μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκαμψία στον αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, επιληπτικές κρίσεις και παράλυση.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά όσοι έχουν συμπτώματα χρειάζονται συχνά νοσοκομειακή υποστήριξη και μερικές φορές εντατική φροντίδα.
Ο JEV δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης, κάποιος δεν μπορεί να προσβληθεί από την επαφή με μολυσμένο ζώο ή την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Η Υγειονομική Υπηρεσία της Βικτώριας δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο εντοπισμένο ανθρώπινο κρούσμα του ιού αυτή την «περίοδο κουνουπιών».
«Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο JEV κυκλοφορεί πιθανότατα στη βόρεια Βικτώρια αυτό το καλοκαίρι».
«Οι κάτοικοι και τα άτομα που επισκέπτονται τη βόρεια Βικτώρια, ιδίως στις παραποτάμιες περιοχές και κοντά στον ποταμό Murray, διατρέχουν ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των τσιμπημάτων κουνουπιών».
Οι υγειονομικές Αρχές της Ν.Ν.Ο. εξέδωσαν επίσης προειδοποίηση μετά την ανίχνευση του ιού σε κουνούπια στην περιοχή Moree.
ΠΕΡΙ… ΜΕΤΑΠΝΕΥΜΟΝΟΪΟΥ
Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχούν, ειδικά στο διαδίκτυο, εικόνες από γεμάτες αίθουσες αναμονής νοσοκομείων στην Κίνα, μαζί με προειδοποιήσεις για έναν «νέο ιό» που εξαπλώνεται εκεί.
Συχνά γίνεται αναφορά για μία «μυστηριώδη αναπνευστική» ασθένεια, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ιός αυτός, ο μεταπνευμονοΐο (Human Metapneumovirus – HMPV) δεν είναι άγνωστος στους επιστήμονες και ότι η έξαρσή του δε δικαιολογεί τον όποιο «πανικό».
Στην Αυστραλία μέχρι και σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα του HMPV, ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκαν δύο (έως την Πέμπτη το πρωί τουλάχιστον).
Το πρώτο -για φέτος τουλάχιστον- επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ήταν στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 71χρονο ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» με συμπτώματα πνευμονίας.
Το δεύτερο κρούσμα φέρεται να είναι η σύζυγός του. Αναφέρεται ότι η κόρη τους πήγε στην Κίνα για ολιγοήμερες διακοπές και, λίγες μέρες αφότου επέστρεψε, αρρώστησε πρώτα ο πατέρας.
Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» καθώς «ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι καινούργιος, είναι γνωστός ιός που προσβάλλει ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία ή μικρά παιδιά».
«Έχουμε ζητήσει την ενδελεχή ανάλυση του κρούσματος. Να δούμε αν υπάρχει κάποιο στέλεχος που δεν γνωρίζαμε ή έχει κάποια χαρακτηριστικά επικίνδυνα. Από την ώρα που στην Κίνα υπάρχει αυτή η επιδημία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαδοθεί. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί».
Καθησυχαστικός ήταν και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον HMPV, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω ιός κυκλοφορούσε στην κοινότητα όλο το 2024.
Στην ανακοίνωσή τονίζεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (HMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές.
Οσον αφορά το επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη (ένας 71χρονος, η κόρη του οποίου είχε ταξιδέψει στην Κίνα) ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray και αναμένεται η τελική επιβεβαίωση από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος).
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αποτελεί το ‘πρώτο κρούσμα’ στη χώρα».
Επισημαίνεται δε ότι με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό».
Η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024.
Προστίθεται ότι: «Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή. Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον HMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων».
Τέλος, υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
• Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
• Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
• Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη, σημειώνεται, παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Επίσης, συστήνεται η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.
Π.Ο.Υ.
Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι αυξανόμενες περιπτώσεις κοινών αναπνευστικών ασθενειών στην Κίνα και αλλού στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι εντός του αναμενόμενου φάσματος για τον χειμώνα, χωρίς να έχουν αναφερθεί ασυνήθιστές εξάρσεις.
Οσον αφορά τις αναφορές για εκτόξευση περιπτώσεων στην Κίνα του μεταπνευμονοΐού (HMPV), μιας κοινής αναπνευστικής λοίμωξης, που έχουν γίνει πρώτο θέμα σε μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει ότι είναι σε επαφή με Κινέζους υγειονομικούς αξιωματούχους και πως δεν έχει λάβει οιεσδήποτε αναφορές για ασυνήθιστα σχήματα εξάρσεων εκεί.
Οι κινεζικές Aρχές ενημέρωσαν επίσης την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία πως το σύστημα υγείας δεν έχει υπερφορτωθεί και πως δεν έχει προκληθεί οιασδήποτε επείγουσα απόκριση.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., με βάση κινεζικά δεδομένα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, οι περιπτώσεις μόλυνσης από τον ΗMPV, την εποχική γρίπη, τον ρινοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα σε βόρειες περιοχές της Κίνας, αλλά η γρίπη είναι αυτήν τη στιγμή η πιο κοινά αναφερόμενη αιτία νόσησης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο HMPV προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος για λίγες ημέρες, αλλά μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε νοσηλεία πολύ μικρών, μεγάλων σε ηλικία ή με ευάλωτη υγεία ανθρώπων.
Αντίθετα από τον ιό που προκάλεσε την COVID-19, που ήταν νέος ιός, ο HMPV ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2001 και είναι πιθανό να κυκλοφορούσε για πολύ περισσότερο, είπαν οι επιστήμονες.
Ενας αριθμός άλλων χωρών, περιλαμβανομένων της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν επίσης αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων HMPV αυτόν τον χειμώνα, καθώς και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με τις εποχικές τάσεις που μπορεί μερικές φορές να προκαλούν πίεση στα νοσοκομεία.
«Σχεδόν κάθε παιδί θα έχει τουλάχιστον μια λοίμωξη με HMPV μέχρι τα πέμπτα γενέθλιά του», δήλωσε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Βρετανίας. Οι χώρες έχουν βελτιωθεί επίσης όσον αφορά τη διάγνωση της ασθένειας, είπε, γεγονός που μπορεί να είναι ένας παράγοντας για τους αυξανόμενους ρυθμούς.
«Συνολικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ένδειξη ενός πιο σοβαρού παγκόσμιου θέματος», πρόσθεσε.
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ»
Με το.. ιατρικό δελτίο Τύπου να είναι «πλούσιο» στην επικαιρότητα επανέρχεται ο H5N1 ή αλλιώς «γρίπη των πτηνών», καθώς ένας ηλικιωμένος έγινε τις προηγούμενες ημέρας ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που πέθανε από το ιό αυτό.
Δεκάδες εργαζόμενοι σε αγροκτήματα εκεί έχουν προσβληθεί φέτος από H5N1 οδηγώντας τις Αρχές σε κάποιες Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετικά.
Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Αυστραλία, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει και εδώ, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και αιφνίδιο θάνατο σε οικόσιτα πτηνά και σε μια ποικιλία άλλων ζώων, από θαλάσσια λιοντάρια έως αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισήμανε πάντως ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους παραμένει χαμηλός.
Η «γρίπη των πτηνών Α» (στέλεχος H5N1) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1996.
Αλλά από το 2020, ο αριθμός των κρουσμάτων στα πτηνά έχει αυξηθεί εκθετικά, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των μολυσμένων θηλαστικών.
Αν και σπάνια, η μετάδοση από τα πτηνά στον άνθρωπο μπορεί επίσης να συμβεί μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή μολυσμένα περιβάλλοντα, κατανάλωσης ατελώς μαγειρεμένων προϊόντων πουλερικών.
Αερολύματα που παράγονται από περιττώματα ή εκκρίσεις μολυσμένου πτηνού, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό.
The post Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα: «Μάχη για τη ζωή του» δίνει πατέρας που νόσησε στη Βικτώρια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.