Και από φαρμακεία της γειτονιάς τα φάρμακα υψηλού κόστους

Οι σκηνές άνευ προηγουμένου που εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πυροδότησαν τις άμεσες αλλαγές που δρομολογούνται στη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ώστε να μπει φρένο στην ταλαιπωρία των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, η επιστροφή τους – τουλάχιστον σκευάσματα που ανήκουν σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες – στα φαρμακεία της γειτονιάς αλλά και η κατ’ οίκον αποστολή τους είναι τα δύο βασικά μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο με στόχο να μηδενιστούν οι ουρές.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση πυροδότησε το «λουκέτο» με το οποίο ήρθαν χθες αιφνιδιαστικά αντιμέτωποι δεκάδες ασθενείς που επισκέφτηκαν το εν λόγω φαρμακείο του Οργανισμού, καθώς και οι τρεις φαρμακοποιοί που υπηρετούν σε αυτό ασθένησαν. Ομως ένας εκ των ασθενών επικοινώνησε με το υπουργείο Υγείας και λίγο αργότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέφτασε στον χώρο με κλειδαρά για να ανοίξει τις πόρτες.

«Δεσμεύομαι ότι αυτό το αίσχος δεν θα ξαναγίνει και θα βρούμε άμεσα λύση» σχολίασε σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σημειωτέον κέρασε καφέ τους ασφαλισμένους που περίμεναν στην ουρά σε μια προσπάθεια να μετριάσει τον εκνευρισμό τους.

Από το πρωτόγνωρο συμβάν έως την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) μεσολάβησαν ελάχιστες ώρες. «Επιτέλους οι θέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα “Φάρμακα Υψηλού Κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς” προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ευπαθείς ομάδες ασθενών πρέπει άμεσα να γίνει πράξη» υπογραμμίζεται σε αυτήν.

Ο κλάδος θεωρεί (σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση) προϋπόθεση την ένταξη των 11.000 ιδιωτικών φαρμακείων στο επίσημο δίκτυο της διάθεσης των εν λόγω ακριβών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη συγκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της κυστικής ίνωσης κ.ο.κ.) ώστε να εξασφαλιστεί «η ομοιόμορφη κατανομή και διασπορά ανά την επικράτεια».

Αντιθέτως, η ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, που ομολογουμένως βρέθηκε στο «κάδρο», διακινήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ζητώντας αρχικά συγγνώμη από τους ασφαλισμένους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος. Σε αυτήν όμως γίνεται λόγος μεταξύ άλλων και για τα προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και για τις κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των ασφαλισμένων.Για το πρόβλημα αυτό πάντως το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι αναμένεται να προχωρήσει στην επίλυσή του με προσλήψεις.

Μοντέλο πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση, ο Γεωργιάδης επιβεβαίωσε χθες ότι το σχετικό σχέδιο που δρομολογεί άμεσα το υπουργείο Υγείας συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά φαρμακεία. Διευκρίνισε εν τούτοις πως «η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν θα ισχύει για όλα τα σκευάσματα, αλλά θα διευκρινίζει ποια θα είναι προσβάσιμα στους ασθενείς από τα φαρμακεία και ποιες ασθένειες θα αφορούν, αξιολογώντας το μοντέλο που λειτούργησε στη διάρκεια της πανδημίας».

Είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με σχετική έρευνα (του 2018) σε διάστημα μόλις ενός έτους εκτελούνται περί τις 1,4 εκατ. συνταγές για την προμήθεια σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία των ΦΥΚ. Συνεπακόλουθα και όπως έλεγαν άνθρωποι του χώρου, τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα σημαντικό τμήμα του όγκου, ώστε να ομαλοποιηθεί η διαδικασία διάθεσής τους. Και προσέθεταν με νόημα πως πλέον υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που διασφαλίζουν ότι τα κρίσιμα αυτά σκευάσματα για μια ευαίσθητη κατηγορία ασθενών δεν θα κινδυνεύουν να βγουν εκτός συνόρων (παράλληλες εξαγωγές).

Επιπρόσθετα όμως στην τελική ευθεία βρίσκεται και η επέκταση του προγράμματος για κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υλοποιείται πιλοτικά σχετικό πρόγραμμα από το 2024, εν τούτοις το ίδιο σχέδιο θέλει να τίθεται σε εφαρμογή καθολικά μετά τα τέλη Απριλίου του 2025, με την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού.