Με συλλυπητήρια μηνύματα αποχαιρέτισε ο πολιτικός κόσμος τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους. Ο πρώην πρωθυπουργός διακομίστηκε στις 07:31 στο Νοσοκομείο Κορίνθου χωρίς τις αισθήσεις του και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.
Η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει την Πέμπτη -στις 12:00 το μεσημέρι- στη Μητρόπολη Αθηνών δημοσία δαπάνη, ενώ θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος.
Η ζωή και το έργο του
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη».
Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.
Ανάμεσα στις επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.E.
Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».
Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθρογραφία.
Κώστας Σημίτης 1936-2025: Τετραήμερο εθνικό πένθος για τον πρώην πρωθυπουργό-2
Επιτεύγματα και προκλήσεις
Η διακυβέρνηση Σημίτη χαρακτηρίστηκε από μια σειρά σημαντικών επιτευγμάτων αλλά και έντονες αντιπαραθέσεις.
Τα κυριότερα σημεία της πρωθυπουργίας του περιλαμβάνουν:
Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ: Το 2001, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, μια απόφαση που ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ως θεμελιώδη για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.: Με συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες, η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, παρά την εκκρεμότητα του Κυπριακού προβλήματος.
Εκσυγχρονισμός υποδομών: Η Αττική Οδός, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας ολοκληρώθηκαν επί πρωθυπουργίας του.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Η προετοιμασία για τη διοργάνωση έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας του, με σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές της χώρας.
Ωστόσο, η περίοδος διακυβέρνησης του δεν ήταν απαλλαγμένη από σκάνδαλα και αντιπαραθέσεις. Υποθέσεις όπως οι εξοπλισμοί, οι καταγγελίες για διαφθορά και το Χρηματιστήριο σημάδεψαν την πολιτική του κληρονομιά, ενώ η εφαρμογή ορισμένων πολιτικών δημιούργησε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Πολιτικές αντιδράσεις
Τη θλίψη της για την απώλεια του Κώστα Σημίτη, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός «υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας». «Η παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και τη συνέχεια μιας άλλης πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με έμφαση στη μέθοδο, τον ορθολογισμό και την προσήλωση στον στόχο», τονίζει σε δήλωσή της η ΠτΔ.
«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κώστας Σημίτης «περνά σήμερα στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων», τόνισε σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. «Καθώς μελετάμε και ξαναζυγίζουμε τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση του 1974, ο Κώστας Σημίτης, που ως πρόσωπο συνδιαμόρφωσε σημαντικά αυτήν την περίοδο, περνά σήμερα με την εκδημία του στην ευάριθμη χορεία των πραγματικά ιστορικών προσωπικοτήτων», δήλωσε ο κ. Τασούλας.
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαχητής της Αλλαγής, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα με φωνή και ρόλο στην Ε.Ε. και στον κόσμο», επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού. «Πολιτικός με προσωπική και ολοκληρωμένη άποψη, γνήσιος σοσιαλδημοκράτης, με όραμα για μια Ευρώπη δημοκρατική και προοδευτική, με δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της Ε.Ε. που κατανοούσε απολύτως τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης», τονίζει ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωση του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρεται με δήλωσή του στον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κάνοντας λόγο για «μια πολλαπλώς ξεχωριστή και σημαίνουσα προσωπικότητα».
«Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ενός βαθιά ευρωπαϊστή και οραματιστή πολιτικού. Ενός ηγέτη του οποίου η παρακαταθήκη διατηρεί μια ξεχωριστή θέση τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ανακοίνωση για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, εξέδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για «μια εξέχουσα, ηγετική φυσιογνωμία». «Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, οδήγησαν την Κύπρο στο μεγαλύτερο της επίτευγμα από το 1960, στην απόφαση για ένταξή της στην Ε.Ε.», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Σημίτη, εκφράζει στην οικογένειά του, στους συντρόφους και συνεργάτες του, ο Σωκράτης Φάμελλος. «Ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα για 8 χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, είχε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο στη μεταπολίτευση, ενώ υπήρξε θαρραλέος αγωνιστής κατά της χούντας και αξιόλογος πανεπιστημιακός δάσκαλος», αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη εξέφρασε προς τους οικείους του ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Σε ανάρτησή του, χαρακτηρίζει τον Κώστα Σημίτη αγωνιστή της Δημοκρατίας, τολμηρό μεταρρυθμιστή και μεγάλο Ευρωπαϊστή. «Ενας σπουδαίος καθηγητής, αλλά και άνθρωπος. Ο Κώστας Σημίτης μας δίδαξε πολλά. Με το παράδειγμα και το ήθος του. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει την υπογραφή του».
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της Παράταξής μας και ταυτόχρονα επί 8 χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας. Τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία. Εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
«Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Συνέδεσε το όνομά του με το δικό του όραμα για τον εκσυγχρονισμό, που καθόρισε τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και τη φυσιογνωμία του πολιτικού της συστήματος. Ιδίως, δε, με την απόφασή του για την είσοδο στην Ευρωζώνη, που είχε σημαντικά οφέλη αλλά και σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, μετέπειτα», σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ
Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. «Του πιστώνεται η μείωση των διογκωμένων κρατικών δαπανών, ωστόσο, επικριτές του λένε ότι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τη διαφθορά. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του, ο Σημίτης μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ώστε η Αθήνα να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ζώνη του ευρώ», επισημαίνει μεταξύ άλλων το πρακτορείο.
«Ο Σημίτης, συνιδρυτής του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, το 1974, έγινε τελικά ο διάδοχος του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο είχε συχνά αμφίρροπες σχέσεις. Ο Σημίτης, ένας χαμηλών τόνων πραγματιστής, ήταν επίσης αφοσιωμένος φιλοευρωπαίος, ενώ ο Παπανδρέου πόνταρε στην έντονη αντίθεση του στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τη δεκαετία του 1970, προτού αλλάξει ρότα, αφού έγινε πρωθυπουργός», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ο Σημίτης θεώρησε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2001, ως το σημαντικότερο επίτευγμα της πρωθυπουργίας του. Βοήθησε επίσης να “κλειδώσουν” οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Αθήνα και ηγήθηκε ενός τεράστιου προγράμματος κατασκευής υποδομών, για να βοηθήσει στη φιλοξενία των αγώνων. Βοήθησε επίσης την Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004», επισημαίνει το Bloomberg.
Αναφορές στη ζωή και την πολιτική σταδιοδρομία του Κώστα Σημίτη φιλοξενεί σε δημοσίευμά της και η γαλλική Le Monde. «Διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου και παρέμεινε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα. Από νεαρή ηλικία έκανε εκστρατεία κατά των δεξιών κυβερνήσεων και, όταν οι συνταγματάρχες ήρθαν στην εξουσία το 1967, εντάχθηκε στην ομάδα Δημοκρατικής Αμυνας, για λογαριασμό της οποίας τοποθέτησε βόμβες – “πυροτεχνήματα”, όπως έλεγε σεμνά. Το 1969, για να ξεφύγει από την αστυνομία, έγινε δάσκαλος στη Γερμανία, όπου γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οταν ήρθε στην εξουσία το 1996, δήλωσε ότι θα υπηρετήσει μόνο δύο θητείες και κράτησε τον λόγο του, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής», σημειώνει.
«Ο Σημίτης εγκατέλειψε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, όχι όμως πριν εκδώσει μια προφητική προειδοποίηση, ότι η οικονομική κακοδιαχείριση θα έφερνε τη χώρα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα επέβαλε σκληρή λιτότητα. Τελικά, ήταν το ΔΝΤ, από κοινού με την Ε.Ε., που επέβαλε ένα σκληρό καθεστώς στη χρεοκοπημένη χώρα, το 2010», αναφέρει το Associated Press, παραθέτοντας τους κυριότερους σταθμούς στην πολιτική πορεία του πρώην πρωθυπουργού.
«Ως πρώην καθηγητής Νομικής, ήταν ιδρυτικό μέλος του κόμματος ΠΑΣΟΚ. Διατελώντας υπουργός Οικονομίας και αργότερα Βιομηχανίας, ο αυστηρά λιτός Σημίτης συγκρούστηκε πολλές φορές με τον Παπανδρέου και τις δημοσιονομικά χαλαρές πολιτικές του. Αν και ο Σημίτης θεωρούσε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ως κορυφαίο επίτευγμά του, βοήθησε επίσης να εξασφαλιστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Αθήνα», σημειώνει η Deutsche Welle.
«Πέθανε ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Με θητεία από το 1996 έως το 2004, ήταν μεταξύ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) το 1974. Καθοριστική φυσιογνωμία στην υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα το 2001, ήταν 88 ετών», ανέφερε ο ιταλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Rai Radio 1.
«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, που θεωρήθηκε “εκσυγχρονιστής” στην πολιτική σκηνή της χώρας, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τετραήμερο πένθος για τον Σημίτη, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Γαλλικό Πρακτορείο.
The post Κώστας Σημίτης 1936-2025: Τετραήμερο εθνικό πένθος για τον πρώην πρωθυπουργό appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.