Με «κοντυλιές» και «πεντοζάλι» μπήκε ο χρόνος στο Ντάργουιν (Φωτογραφίες)

Η καρδιά της Κρήτης χτύπησε δυνατά στο Ντάργουιν από τις 2 έως τις 5 Ιανουαρίου 2025, όπου η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διοργάνωσε το 43ο Εθνικό Συνέδριό της, προσελκύοντας εκατοντάδες συμμετέχοντες από κάθε γωνιά της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του εξωτερικού, αναδεικνύοντας τη δύναμη της κρητικής κοινότητας.

Η διοργάνωση, υπό την αιγίδα της Κρητικής Αδελφότητας Βόρειας Περιοχής και την υποστήριξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας, αποτέλεσε μια λαμπρή γιορτή της κρητικής κληρονομιάς.

Η μουσική του Νίκου Βεζυράκη, του Γιώργου Κατσουλέρη και του Αλέξανδρου Καζάκη, που ταξίδεψαν ειδικά από την Κρήτη, ενθουσίασε το κοινό

Η μουσική των Νίκου Βεζυράκη, Γιώργου Κατσουλέρη και Αλέξανδρου Καζάκη, που ταξίδεψαν ειδικά από την Κρήτη, ενθουσίασε το κοινό, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Εμμανουήλ Μουντάκης, χαρακτήρισε το Συνέδριο «μια τεράστια επιτυχία» και ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες για την αφοσίωση και τη συμβολή τους.

ΕΝΑ ΓΕΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Συνέδριο ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη του Ντάργουιν, όπου τιμήθηκαν οι ήρωες της Μάχης της Κρήτης και τα θύματα του κυκλώνα “Τρέισι”. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα παρέθεσε γεύμα για τους προέδρους των συλλόγων και αντιπροσώπους, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε το πρώτο δείπνο υποδοχής.

Την επόμενη μέρα, η νεολαία είχε την τιμητική της με τη Γενική Συνέλευση Νεολαίας Κρήτης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, όπου ανταλλάχθηκαν ιδέες για το μέλλον της κοινότητας. Το απόγευμα, οι νέοι συμμετείχαν σε μουσικό εργαστήριο με τους διεθνείς μουσικούς, ενώ το βράδυ όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το Επίσημο Κοκτέιλ Υποδοχής. Η βραδιά περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από ομάδες νεολαίας της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που ενθουσίασαν το κοινό με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους.

Η νεολαία σε πλήρη ενέργεια

Στις 4 Ιανουαρίου, η Παραδοσιακή Στράτα/Καντάδα αποτέλεσε μια από τις πιο ζωντανές στιγμές του συνεδρίου. Πάνω από 60 χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδευόμενοι από μουσικούς και 150 συμμετέχοντες, περπάτησαν μέσα από τους δρόμους του Ντάργουιν, μεταφέροντας τη ζωντάνια της κρητικής κουλτούρας. Στο τέλος της πορείας, οι χορευτές υποδέχτηκαν τους καλεσμένους με ένα εντυπωσιακό χορευτικό δρώμενο στην είσοδο του χώρου του Ετήσιου Επίσημου Δείπνου.

Στις 6 Ιανουαρίου, η γιορτή των Θεοφανείων συγκέντρωσε πλήθος πιστών για την παραδοσιακή τελετή του Αγιασμού των Υδάτων. Το αποκορύφωμα της τελετής ήταν η ανάσυρση του σταυρού από έναν νεαρό Κρητικό από το Σίδνεϊ, ο οποίος κατά την ανάδυσή του έγινε αποδέκτης θερμών χειροκροτημάτων από τους παρευρισκόμενους.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Κρητικής Ένωσης Βόρειας Περιοχής. Σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή, τιμήθηκαν δύο μέλη της πρώτης γενιάς Κρητών του Ντάργουιν για τη συμβολή τους στην ίδρυση και στήριξη του συλλόγου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας για τη διαχρονική πορεία του συλλόγου.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως ο Επίσκοπος Σιλουανός Αδελαΐδας, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο κ. Νίκος Καστρινάκης, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, και ο καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, πρώην γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Επίσης, συμμετείχαν πολιτικοί εκπρόσωποι της Βόρειας Επικράτειας, όπως η αξιότιμη Robyn Cahill MLA και η Marie-Clare Boothby MLA, καθώς και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Luke Gosling OAM.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που απέδειξε τη σημασία της ενότητας μέσα από την παράδοση. Οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν έναν συνδυασμό πολιτισμού, θρησκείας και κοινότητας, με τη συμμετοχή της νεολαίας να προσδίδει ζωντάνια και να διασφαλίζει τη συνέχεια της κρητικής κληρονομιάς.

Φωτογραφίες: Supplied

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με τη «Βραδιά Σούβλας», μια ζεστή και συγκινητική εκδήλωση όπου οι διεθνείς μουσικοί συνεργάστηκαν με τοπικούς νέους καλλιτέχνες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Το συνέδριο επισφραγίστηκε με την επίσημη παράδοση του λαβάρου στον επόμενο διοργανωτή, το Σίδνεϊ, όπου, όπως ανακοίνωσε η Κρητική Ομοσπονδία, όλοι οι Κρήτες της Ωκεανίας προσκλήθηκαν να δώσουν το παρών στο 44ο Εθνικό Συνέδριο, τον Ιανουάριο του 2026.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως ο Επίσκοπος Σιλουανός Αδελαΐδας, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα
Η νεολαία είχε την τιμητική της με τη Γενική Συνέλευση Νεολαίας Κρήτης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας
Η Παραδοσιακή Στράτα/Καντάδα αποτέλεσε μια από τις πιο ζωντανές στιγμές του Sυνεδρίου
Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που απέδειξε τη σημασία της ενότητας μέσα από την παράδοση.
Το τετραήμερο Συνέδριο περιελάμβανε και αθλητικά δρώμενα
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας

The post Με «κοντυλιές» και «πεντοζάλι» μπήκε ο χρόνος στο Ντάργουιν (Φωτογραφίες) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.