
Μικρών διαστάσεων καμβάδες, μικροκαμωμένα γλυπτά και συνθέσεις που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα μικρό τραπεζάκι ή ακόμη και σε μια παλάμη κάνουν ολοένα και συχνότερα την εμφάνισή τους στις αίθουσες τέχνης. Ακόμη και εικαστικοί δημιουργοί που έχουν καθιερωθεί μέσα από μεγάλης κλίμακας έργα, πλέον στις εκθέσεις τους, ολοένα και περισσότερο, περιλαμβάνουν και μικρών διαστάσεων δημιουργίες.
Η τάση προς τα έργα μικρής κλίμακας που ξεκίνησε δειλά πριν από μια δεκαετία, πλέον γιγαντώνεται και τείνει να αποτελέσει την κυρίαρχη τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι η οικονομική αστάθεια ο μοναδικός – ούτε καν ο κυρίαρχος – λόγος για τον οποίο φαίνεται πως τα καθιστά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συλλεκτών.
Το αυξημένο κόστος αποστολής (με τις τιμές να έχουν αυξηθεί έως και 6,9% το 2023) έχει κάνει τα μικρότερα έργα πιο ελκυστικά. Επιπλέον, οι περιορισμοί χώρου στις συλλογές ωθούν πολλούς συλλέκτες να επενδύσουν σε μικρά έργα που είναι πιο εύκολα στη μεταφορά και αποθήκευση, δεδομένο που αναγνωρίζεται ως θετικό και από τους γκαλερίστες.
Η αυξανόμενη έμφαση στη βιωσιμότητα αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό λόγο. Τα μικρότερα έργα απαιτούν λιγότερα υλικά και χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα για τη δημιουργία, τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις ανησυχίες για το περιβάλλον.
Επιπλέον η οικειότητα που προσφέρουν τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά με δεδομένο ότι η δημιουργία τους απαιτεί ακρίβεια και δεξιότητα, ενώ δίνει τη δυνατότητα για πιο έντονη συναισθηματική σύνδεση με τον θεατή, καθώς απαιτούν από αυτόν να τα πλησιάσει περισσότερο για να τα παρατηρήσει, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αίσθηση της ανακάλυψης και της προσωπικής επαφής.
Οι διαστάσεις τους είναι εκείνες που τα καθιστούν και ιδανικά για τις ανάγκες του σύγχρονου συλλέκτη, ο οποίος πλέον ζει συχνά σε μικρότερους χώρους, όπως διαμερίσματα, όπου τα μεγάλα έργα δεν ταιριάζουν εύκολα. Τα μικρότερα μπορούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, χωρίς να προκαλούν ασφυξία στον χώρο.
Αμέτοχα δεν θα μπορούσαν να είναι στη διαμόρφωση μιας επικρατούσας τάσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα μικρής κλίμακας έργα είναι συχνά πιο εντυπωσιακά όταν προβάλλονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, αφού η λεπτομέρεια και η εγγύτητα που απαιτούν για να εκτιμηθούν ξεχωρίζουν σε μικρές οθόνες.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι τα μικρά μεγέθη επιτρέπουν τη συχνότερη και ευκολότερη εναλλαγή των έργων στον χώρο, επιτρέποντας στους συλλέκτες να ανανεώνουν το περιβάλλον τους πιο εύκολα, αλλά και να δημιουργούν με την απόκτηση μικρών διαστάσεων έργων μια ποικιλία στη συλλογή τους.
Σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η οικονομική αβεβαιότητα που επηρεάζει την αγορά τέχνης και καθιστά τους συλλέκτες πιο προσεκτικούς, με αποτέλεσμα να αναζητούν επιλογές σε πιο οικονομικές τιμές, κάτι που εξασφαλίζουν τα μικρότερου μεγέθους έργα, λόγος για τον οποίο προτιμώνται και από τους νέους συλλέκτες.