Οι Κινέζες μάχονται κατά του σεξισμού στα esports

Το 2024 οι διοργανώσεις βιντεοπαιχνιδιών απέφεραν έσοδα άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κίνα – Περισσότερο από το 90% των 195 επαγγελματικών κλαμπ esports της Κίνας είναι αποκλειστικά για άνδρες

Οι Κινέζες παίκτριες ηλεκτρονικών αθλημάτων, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν παρά τον έντονο σεξισμό που παρατηρείται στον συγκεκριμένο χώρο, με γνώμονα τις πεποιθήσεις τους και την αγάπη τους για το παιχνίδι.

Η Κίνα είναι πλέον μία από τις παγκόσμιες εστίες ανταγωνιστικών βιντεοπαιχνιδιών, γνωστών και ως esports, με ομάδες να ανταγωνίζονται στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. Το φαινόμενο είναι αξιοσημείωτο σε μια χώρα όπου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν κάποτε τα βιντεοπαιχνίδια «πνευματικό όπιο».

Το 2024 οι διοργανώσεις βιντεοπαιχνιδιών απέφεραν έσοδα άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κίνα. Προσέλκυσαν 490 εκατομμύρια θεατές, με sold-out τουρνουά, δελεαστικά έπαθλα και παίκτες που αντιμετωπίζονται ως πραγματικοί «αστέρες».

Αλλά περισσότερο από το 90% των 195 επαγγελματικών κλαμπ esports της Κίνας είναι αποκλειστικά για άνδρες, ενώ οι γυναίκες παίκτριες διαπιστώνουν ότι το φύλο τους παραμένει σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο.

«Οι άνθρωποι δεν αναγνώρισαν τις ικανότητές μου επειδή ήμουν κορίτσι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 23χρονη Λιού Ανκι, επαγγελματίας παίκτρια του γυναικείου συλλόγου RE-girls.

Μάλιστα, η Λιού θέλησε ν’ αποκτήσει την ιδιότητα της επαγγελματία παίκτριας, ώστε «να μην μπορούν πλέον να λένε ότι εξαπατώ ή ότι δεν ήμουν αρκετά ταλαντούχα».

Τα κακόβουλα σχόλια ακολουθούν αυτές τις αθλήτριες, καθώς οι δεξιότητές τους υποβαθμίζονται, οι φωνές και η εμφάνισή τους χλευάζονται, ενώ ακόμη και μια απλή επιλογή avatar μπορεί να τις καταστήσει ευάλωτες.

Η «Liooon», όπως είναι το προσωνύμιο της Λι Ξιαομένγκ, η οποία είναι η πιο διάσημη γυναίκα παίκτρια esports της χώρας, κατηγορήθηκε ακόμη και ότι έβαλε το αγόρι της να παίζει αντί για αυτήν.

«Εάν κάνεις λάθος, λένε ότι δεν σου αξίζει να παίζεις επαγγελματικά», λέει η Βανγκ Κιάνα, μέλος του Killer Angel Girl E-Sports Club.

Οι γυναίκες παίκτριες αντιμετωπίζουν επίσης μισογυνιστικές επιθέσεις, όπως ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούν την εμφάνισή τους για να προχωρήσουν στην καριέρα τους. «Τους ανταποδίδω τις προσβολές τους», απαντά η Κιάνα.

Οι δυσκολίες ξεπερνούν την διαδικτυακή παρενόχληση και είναι κατά κύριο λόγο δομικές. Η Ανκί θυμάται ότι είχε αποκλεισθεί από ένα πρόγραμμα προπόνησης κάτω από το επίπεδό της αποκλειστικά και μόνο λόγω του φύλου της.

Η απροθυμία ορισμένων συλλόγων να εκπαιδεύσουν γυναίκες παίκτριες ωθεί πολλές από αυτές να δημιουργήσουν τις δικές τους δομές.

«Τα esports θεωρούνταν από καιρό ως άθλημα μόνο για άνδρες», λέει ο προπονητής, Τσεν Μπο και τονίζει ότι τα γυναικεία τουρνουά μόλις πρόσφατα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά οι ανισότητες παραμένουν. Το έπαθλο για το 2024 Honor of Kings Women’s Open, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν 136.000 ευρώ.

Συγκριτικά, η πρώτη έκδοση των τελικών του πρωταθλήματος King Pro, το πιο διάσημο αντίστοιχο τουρνουά ανδρών, είχε έπαθλο 9,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ανκί υποστηρίζει ότι οι περισσότερες γυναίκες παίκτριες ηλεκτρονικών αθλημάτων βρίσκουν ενέργεια «για την αγάπη και όχι για τα χρήματα».

Με λίγα παραδείγματα διάσημων γυναικών παικτριών, όσες ελπίζουν να ακολουθήσουν καριέρα στα esports δυσκολεύονται περισσότερο να πείσουν τις οικογένειές τους.

Ο πατέρας της Ανκί, ο οποίος παραδέχεται ότι «δεν καταλαβαίνει τίποτε για αυτόν τον τομέα», δεν στήριξε την κόρη του όταν άρχισε να παίζει, όμως τώρα έχει αλλάξει γνώμη, αλλά δεν έχει δει ποτέ την κόρη του να αγωνίζεται.

Η οικονομική δέσμευση από μεγάλες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών και πιο ευνοϊκές δημόσιες πολιτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οικονομική υποστήριξη των παικτριών, πιστεύουν η Ανκί και ο προπονητής της.

«Μόνο με μεγαλύτερα έπαθλα οι σύλλογοι θα μπορούν να επενδύσουν στις καλύτερες παίκτριες», σημειώνει η Ανκί και συμπληρώνει: «Αυτό που σκέπτονται οι άλλοι δεν έχει τόση σημασία όπως παλιά. Αυτό που έχει σημασία είναι να δίνεις αξία στον εαυτό σου».

Πηγή: ΚΥΠΕ