Οι πλούσιοι του πλανήτη έγιναν πλουσιότεροι

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, τρεις φορές ταχύτερα από το 2023, ποσό που αναλογεί σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.

Η τελευταία έκθεση για την ανισότητα από τη φιλανθρωπική οργάνωση αποκαλύπτει ότι ο πλανήτης οδεύει στο να έχει πέντε τρισεκατομμυριούχους μέσα σε μία δεκαετία, ενώ η περσινή πρόβλεψη έκανε λόγο για έναν τρισεκατομμυριούχο μέσα σε 10 χρόνια.

Η έκθεση, με τίτλο «Takers Not Makers», δημοσιοποιείται καθώς πολλοί από τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, τα στελέχη επιχειρήσεων και οι κροίσοι ταξιδεύουν στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός στην Ελβετία για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε από τη Δευτέρα.

Η έκθεση της Oxfam για τα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων συμπίπτει επίσης με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναμένεται να συμπεριλάβει αρκετούς δισεκατομμυριούχους στην ομάδα στενών συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου των Tesla και SpaceX, Ιλον Μασκ, και να προσφέρει μεγάλης κλίμακας φορολογικές ελαφρύνσεις στους πλουσιότερους πολίτες των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 6,85 δολαρίων την ημέρα όπως το ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από το 1990 και είναι κοντά στα 3,6 δισεκατομμύρια – που ισοδυναμεί με το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. Μία στις 10 γυναίκες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα), που σημαίνει ότι 24,3 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες υπομένουν την ακραία φτώχεια.

Η Oxfam προειδοποίησε ότι η πρόοδος στη μείωση της φτώχειας έχει σταματήσει και ότι η ακραία φτώχεια θα μπορούσε να τερματιστεί τρεις φορές γρηγορότερα εάν μειωνόταν η ανισότητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο ποσοστό πλούτου δισεκατομμυριούχων μεταξύ των χωρών της G7. Τέσσερις νέοι δισεκατομμυριούχοι εμφανίστηκαν πέρυσι, ανεβάζοντας το σύνολό τους στη Βρετανία στους 57.

Η αύξηση της αξίας των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, αν και οι υψηλότερες αξίες των ακινήτων έπαιξαν επίσης ρόλο. Τα οικιστικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων επενδύσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 204 άτομα πέρυσι σε 2.769 άτομα. Ο συνδυασμένος πλούτος τους εκτινάχθηκε από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες – η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που άρχισε η καταγραφή. Ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανδρών του κόσμου αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου αποκτάται, δεν κερδίζεται, καθώς το 60% προέρχεται είτε από κληρονομιά, είτε από διαφθορά, είτε από μονοπωλιακή εξουσία. Υπολογίζει ότι το 18% του πλούτου προέρχεται από τη μονοπωλιακή εξουσία.

Τολμηρές λύσεις

Η Oxfam ζητεί τολμηρές λύσεις για «ριζική μείωση της ανισότητας και της σκληρής δικαιοσύνης στις οικονομίες μας».

Η Anna Marriott, επικεφαλής της πολιτικής κατά της ανισότητας της Oxfam, δήλωσε: «Πέρυσι προβλέψαμε ότι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να εμφανιστεί μέσα σε μια δεκαετία, αλλά αυτή η συγκλονιστική επιτάχυνση του πλούτου σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε τροχιά για τουλάχιστον πέντε. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι κατεστραμμένο, εντελώς ακατάλληλο για σκοπό, καθώς επιτρέπει και διαιωνίζει αυτή την έκρηξη πλούτου, ενώ σχεδόν η μισή ανθρωπότητα συνεχίζει να ζει στη φτώχεια».