Στο γαλλικό θέρετρο του Σαμονί, στις γαλλικές Αλπεις, σαν σήμερα πριν από 101 χρόνια (στις 25 Ιανουαρίου του 1924) αρχίζουν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία!
Διήρκησαν από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου και ουσιαστικά επρόκειτο για τη Διεθνή Εβδομάδα Χειμερινών Αθλημάτων όπως ονομαζόταν μέχρι τότε.
Απλά τρία χρόνια νωρίτερα, η ΔΟΕ αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της τη συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση και μάλιστα της έδωσε τελικά τον τίτλο των πρώτων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ένα χρόνο μετά την τέλεσή τους στο Σαμονί!
Σε αυτή την πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 247 αθλητές και 11 αθλήτριες από συνολικά 16 χώρες. Το πρώτο αγώνισμα που έγινε ήταν τα 500 μέτρα στο πατινάζ ταχύτητας με νικητή τον Αμερικανό Τσαρλς Τζουτρόου ενώ δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναρπαστικά άλματα με σκι, αγώνες με έλκηθρα και συνολικά 12 γεγονότα σε έξι αθλήματα.
Πρόδρομος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούσαν οι Σκανδιναβικοί Αγώνες που φιλοξενούνταν κάθε 4 χρόνια στη Σουηδία αποκλειστικά με τη συμμετοχή αθλητών από σκανδιναβικές χώρες.
Το 1911, η ΔΟΕ πρότεινε τη διεξαγωγή ξεχωριστών χειμερινών αγώνων ως ένθετους παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, ωστόσο η Σουηδία, προστατεύοντας τη δημοτικότητα των Σκανδιναβικών Αγώνων, απέρριψε την πρόταση. Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στην ακύρωση των προγραμματισμένων θερινών Αγώνων του 1916 στο Βερολίνο και των αντίστοιχων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, το χόκεϊ επί πάγου προστέθηκε στο καλλιτεχνικό πατινάζ ως επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα. Η επιτυχία της διοργάνωσης άνοιξε τον δρόμο για την εγκεκριμένη από τη ΔΟΕ Διεθνή Εβδομάδα Χειμερινών Αθλημάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Σαμονί το 1924 και αναγνωρίστηκε αναδρομικά ως οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Φυσικά οι Σκανδιναβοί ήταν κυρίαρχοι στους αγώνες του Σαμονί με τη Νορβηγία να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη κατακτώντας 17 μετάλλια έστω και αν το πρώτο χρυσό μετάλλιο των αγώνων το πήραν οι Αμερικανοί στο πατινάζ ταχύτητας με τον Τζούτροου.
Η πολύ μικρή συμμετοχή των γυναικών (μόλις 11) περιορίστηκε στα αγωνίσματα του καλλιτεχνικού πατινάζ, με τις αυστριακές αθλήτριες Ελεν Ενγκελμαν και Ερμα Πλανκ Σάμπο να διεκδικούν τη νίκη στα ζευγάρια και στο μονό γυναικών, αντίστοιχα.