Ο αιφνιδιασμός και οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε το νέο σύστημα

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική ενεργοποίηση των e-ραντεβού, γεγονός που οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει παράταση ενός μήνα για την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου. Αναλυτικότερα και ενώ αρχικά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε σχετικά τους γιατρούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τις άμεσες αλλαγές, εν τέλει η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας για ραντεβού – και αποζημίωση των ιδιωτών, συμβεβλημένων γιατρών με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού ορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «για έλλειψη σοβαρότητας», δεδομένου πως δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση ή διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου. Και τονίζει πως οι «καταγγελίες εναντίον των γιατρών είναι απαράδεκτες», επιμένοντας πως οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί υποβάλλονται σε έλεγχο. «Υποχρεούνται να καταβάλλουν στον Οργανισμό τις επισκέψεις, υπογεγραμμένες από τους ασθενείς μαζί με τις σχετικές αποδείξεις. Αρα, από πού προκύπτει ότι το σύστημα είναι διαβλητό; Υπάρχουν πλαστογραφίες; Πρέπει ο υπουργός ή να αναιρέσει τις καταγγελίες αυτές ή να τις αποδείξει».

Αγκάθι οι ελλείψεις

και οι αμοιβές

Ο ίδιος όμως στέκεται σε ακόμη ένα σημαντικό αγκάθι που ταλαιπωρεί τους πολίτες. «Οι ασθενείς δεν βρίσκουν γιατρούς διότι από το 2012, έτος ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν υπάρξει άλλες συμβάσεις με τον  Οργανισμό – με εξαίρεση το 2015 όταν καταργήθηκε το πρώην ΙΚΑ. Εν τω μεταξύ, ήδη από το 2019 ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας μετρά ελλείψεις τουλάχιστον 900 γιατρών ανά την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει ή συνταξιοδοτηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα εκτιμάται πως οι συμβεβλημένοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων δεν ξεπερνούν τους  3.500, έναντι 5.500 κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του».

Αντίστοιχα και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά  καλεί το υπουργείο Υγείας να εισακούσει τις προτάσεις που διατυπώνονται ώστε, μεταξύ άλλων, να «υπάρξει πρόβλεψη για τηλεφωνικά και επείγοντα ραντεβού, όπως επίσης και να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό να δίδει προτεραιότητα σε περιστατικά αναλόγως με τη σοβαρότητά τους». Επίσης, αιτείται να ανοίξει ο διάλογος σχετικέ τη διάρκεια των ραντεβού «διότι δεν είναι λογικό μέσα σε δεκαπέντε λεπτά να υποβληθεί σε εξέταση ένας ασθενής και μετά να λάβει την ιατρική συνταγή, όταν πρόκειται για ιδιαίτερα περιστατικά, λ.χ. καρδιολογικού, χειρουργικού, αναπνευστικού, οδοντιατρικού ή ψυχιατρικού ενδιαφέροντος».

Οι εκπρόσωποι του κλάδου πάντως δεν λησμονούν να θίξουν και το θέμα των απολαβών από τον Οργανισμό κάνοντας λόγο για πενιχρές αποζημιώσεις. «Οι αμοιβές που προσφέρει από το 2012 ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή 10 ευρώ μεικτά για κάθε επίσκεψη, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους γραφειοκρατικές απαιτήσεις», συμπληρώνει ο Αθ. Εξαδάκτυλος και σπεύδει να υπενθυμίσει ότι εκκρεμεί η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης από το 2019, παρά τις εξαγγελίες.

Η απάντηση

του υπουργείου Υγείας

Εν τω μεταξύ και επιχειρώντας να απαντήσει στις αντιδράσεις, ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη ανάρτησή του διευκρίνισε ότι «ο ιατρός που αναρτά το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών ραντεβού ορίζει και τη διάρκεια που θέλει για το κάθε ραντεβού. Παράλληλα, ο ίδιος κλείνει όσα ραντεβού επιθυμεί για τους ασθενείς του στην πλατφόρμα, όπως έκανε μέχρι τώρα στο δικό του πρόγραμμα». Και συμπλήρωσε πως επίσης έχει «τη διακριτική ευχέρεια να επικοινωνήσει με τον ασθενή για τροποποίηση του ραντεβού ή μη αποδοχής ανάλογα με την περίπτωση». Εν τω μεταξύ, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα ενημερωτική ημερίδα από τους εκπροσώπου της ΗΙΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, όπου θα δοθούν διευκρινίσεις στους ιατρικό κλάδο με στόχο να πέσουν οι τόνοι.