Ακόμα και για τους μεγάλους αντιπάλους του ο Μπόμπι Φίσερ – που έφυγε τέτοιες μέρες από τη ζωή στις 17 Ιανουαρίου του 2008 – ήταν ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών.
Πέθανε μόλις σε ηλικία 64 ετών και πολλοί το θεώρησαν σημάδι, καθώς τα τετράγωνα στο σκάκι είναι 64. Ο Μπόμπι Φίσερ διαχρονικά είχε μεγαλύτερο αντίπαλο τον ίδιο του τον εαυτό καθώς ήταν αυτοκαταστροφικός.
Εξού και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μόλις σε ηλικία 29 ετών πάνω στην κορυφαία περίοδο της καριέρας του. Ολοι οι σύγχρονοι και μεταγενέστεροί του σκακιστές τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον ευφυέστερο παίκτη όλων των εποχών. Ο Αμερικανός έσπασε την απόλυτη κυριαρχία των Σοβιετικών στο σκάκι, έχοντας IQ 181 και μάλιστα αυτό έγινε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που ιδιαίτερα οι Αμερικανοί με τον Χένρι Κίσινγκερ τότε το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.
Ο Φίσερ που άρχισε να παίζει σκάκι από τα 6 χρόνια του έγινε γρήγορα ο νεαρότερος πρωταθλητής junior στην ιστορία των ΗΠΑ. Ηταν μόλις 13 ετών, αλλά δεν έβρισκε πλέον ανταγωνισμό ούτε μεταξύ 18χρονων αντιπάλων!
Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το 1972 συμμετείχε στον «αγώνα του αιώνα» κόντρα στον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι, στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τον οποίο δεν είχε νικήσει ποτέ (είχε 2 ισοπαλίες και 3 ήττες). Ο Φίσερ επί σειρά ετών απαιτούσε ειδική μεταχείριση από τους διοργανωτές των αγώνων, προσαρμογή στα δικά του «θέλω» αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής και μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα από τα προβλεπόμενα. Το ίδιο έκανε και στην Ισλανδία ιδιαίτερα όταν βρέθηκε πίσω με 2-0 χάνοντας τις δύο πρώτες παρτίδες. Απαίτησε να φύγουν οι κάμερες και ο τρίτος αγώνας έγινε στο πάρκινγκ (!) του κτιρίου εκεί όπου μείωσε σε 2-1.
Ο Φίσερ είχε πάει στο Ρέικιαβικ συνοδεία μόνο του προπονητή και αναλυτή Γουίλιαμ Λομπάρντι, ενώ ο Σπάσκι είχε όλους τους σοβιετικούς γκραν μάστερ στο πλευρό του με τη Σοβιετική Ενωση να είναι αήττητη από το 1948 και συνήθως στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έπαιζαν δύο Σοβιετικοί.
Από τις επόμενες 19 παρτίδες, ο Φίσερ πήρε τις εφτά, μπερδεύοντας διαρκώς με διαφορετικά ανοίγματα τον Σπάσκι. Εχασε μόνο μία και έφερε ισοπαλία σε 12, επικρατώντας του αντιπάλου του (αποσύρθηκε τηλεφωνικά) 12,5-8,5.
Μετά τη νίκη του ουσιαστικά δεν αγωνίστηκε ξανά (ζητούσε συγκεκριμένους όρους), παρά μόνο 20 χρόνια μετά πάλι κόντρα στον Σπάσκι. Στη συνέχεια και για περισσότερα από 10 χρόνια ζει κυνηγημένος μεταξύ Γερμανίας, Ουγγαρίας, Χονγκ Κονγκ και Φιλιππίνων (είχε εκφραστεί ανοιχτά κατά των Αμερικανών και των Εβραίων) και πέθανε στην Ισλανδία όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.