Πέντε φορές «ακούμπησαν»το κύκλωμα

Σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις είχαν αναδειχθεί – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη κυκλώματος προστασίας του οργανωμένου εγκλήματος με τη συμμετοχή ιδιωτών και τουλάχιστον δέκα αστυνομικών (συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα), που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες και το οποίο φαίνεται να δρούσε από την περίοδο 2019-2021.

Ερευνα της ΕΥΠ πριν από τρία χρόνια, τα ευρήματα από επιμέρους έρευνες για επίορκους αστυνομικούς και τα δεδομένα δικογραφιών που αφορούσαν εξαρθρώσεις διαφόρων κυκλωμάτων έδειχναν την ύπαρξη αυτού του δικτύου, το οποίο επιχειρούσε να τοποθετήσει ημετέρους «μυημένους» αστυνομικούς σε καίρια πόστα, έχοντας μάλιστα προ διετίας και προσβάσεις στην ίδια τη Λεωφόρο Κατεχάκη! Χωρίς ωστόσο να υπάρξει για αρκετούς μήνες οποιοδήποτε πλήγμα…

Το πρώτο δείγμα ήταν έρευνα ολιγομελούς κλιμακίου της ΕΥΠ την περίοδο 2021-2022 που κατέγραψε τις διεργασίες για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος προστασίας του οργανωμένου εγκλήματος με τη συμμετοχή ενστόλων, στοιχεία της οποίας έρευνας δόθηκαν σε διοικητικά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αλλά και σε επιτελείς της Κατεχάκη.

Το κύκλωμα αυτό, το οποίο εξαρθρώθηκε τώρα, όπως σημειωνόταν, φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει ένα παρόμοιο που είχε αδρανοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα μετά τις διαδοχικές δολοφονίες ενός πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ στην Παλλήνη και ενός εμπόρου καφέ στο Χαϊδάρι.

Οπως επισημαινόταν στην τότε έκθεση, πρωταγωνιστές αυτής της αναβίωσης του κυκλώματος ήταν δύο επιχειρηματίες, ο «Λευτέρης Π», που καταγόταν από χωριό των Χανίων, και ο «Νώντας Β», που είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο ποτών.

Είναι αυτοί που κατηγορούνται με βάση την τωρινή έρευνα.  Τα δύο αυτά πρόσωπα άρχισαν να συνεργάζονται με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. από τον Πειραιά και την Αθήνα – μέσω γνωριμίας με άλλον ένστολο στην Κρήτη – που ήταν μέλη του παλιού κυκλώματος διαφθοράς. Ακόμη, σε αυτό το ίδιο σχήμα έδιναν το «παρών» Ελληνες και Αλβανοί που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών. Μάλιστα, τότε τα στελέχη της ΕΥΠ είχαν ανακαλύψει βίντεο από μια συγκέντρωση γνωριμίας – τον Ιανουάριο του 2020 – που είχαν πραγματοποιήσει οι συγκεκριμένοι ιδιώτες σε νυκτερινό κέντρο. Από αυτή την πρώτη ομάδα νέας πώλησης προστασίας αποχώρησαν ορισμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. γιατί είχαν ήδη κινήσει υποψίες και είχαν δυσμενείς μεταθέσεις, ενώ ορισμένοι από τους διακινητές συνελήφθησαν για σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών.

Ομως γρήγορα υπήρξε ενδυνάμωση αυτού του κυκλώματος με επιπλέον αστυνομικούς – κυρίως διοικητές κεντρικών αστυνομικών τμημάτων! – που ήταν στο παλιό σύστημα, αλλά και ορισμένες νέες στρατολογήσεις, όπως αυτή της 37χρονης αξιωματικού της Οικονομικής Αστυνομίας.

Το δεύτερο δείγμα ύποπτης γραφής ήρθε με την εξάρθρωση – τον Ιούλιο του 2023 – του κυκλώματος των 22 μαστροπών με 20 οίκους ανοχής που έγιναν στόχος της σημαντικής επιχείρησης «Αμαρυλλίς» της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Τότε υπήρξε εκτενής συζήτηση στο εσωτερικό της Αστυνομίας γιατί αυτό το πλήγμα στις ομάδες σωματεμπόρων δεν είχε γίνει κατά πολύ νωρίτερα, αφού ήταν γνωστή η δράση τους και υπήρχε περίεργη ακινησία για χρόνια. Με αναφορές μάλιστα ότι υπήρχε σύστημα προστασίας τους εντός της ΕΛ.ΑΣ.

Το ίδιο ερώτημα και οι ενδείξεις για τη δράση επίορκων αστυνομικών είχε ανακύψει και σε μία τρίτη περίπτωση με την προστασία οίκων ανοχής που σχετίζονταν και με τη γνωστή κακοποίηση της 12χρονης στα Σεπόλια που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Ακρως ενδεικτικά ήταν και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στις αρχές του 2023, ύστερα από την εξέταση κινητού τηλεφώνου του εμπόρου καυσίμων που είχε δολοφονηθεί στον Γέρακα το καλοκαίρι του προηγούμενου χρόνου. Τότε είχαν ανακαλυφθεί συνομιλίες (του 2022) του εμπόρου με διοικητή αστυνομικού τμήματος που τον διαβεβαίωνε ότι «έχουμε, έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, δικούς μας ανθρώπους στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένου, στο Εκβιαστών».

Επικαλούμενος μάλιστα ο εν λόγω διοικητής του αστυνομικού τμήματος ότι υποβοηθείτο από συνεργάτες πολιτικών στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

Ακόμη βρέθηκαν μηνύματα όπου υπήρχαν προειδοποιήσεις όπως «αύριο η Οικονομική Αστυνομία στις 8.30 το πρωί στο πρατήριο στην Καβάλας».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο προαναφερόμενος διοικητής του αστυνομικού τμήματος που είχε τους επίμαχους διαλόγους το 2022 για τη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών με ύποπτους ένστολους, φέρεται στην τωρινή δικογραφία να είχε συναντήσεις και άλλες συναλλαγές με τον επιχειρηματία «Νώντα Β» που του αποδίδεται αρχηγικός ρόλος στο τωρινό κύκλωμα.

Τέλος, πρόσφατα οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αναδείξει την ελεγχόμενη δράση σημαντικού αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών που είχε ύποπτες συνεννοήσεις και έδινε υπηρεσιακές πληροφορίες σε εμπόρους ναρκωτικών, μέσω κρυπτοκινητού που κατείχε παρανόμως.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ένας από τους εμπόρους ναρκωτικών που ήταν συνομιλητής του συγκεκριμένου αξιωματικού ήταν από αυτούς που συμμετείχαν στις αρχικές επαφές, όπως προέκυψε από την προαναφερόμενη έρευνα της ΕΥΠ, για τη δημιουργία του νέου κυκλώματος διαφθοράς και κάλυψης του οργανωμένου εγκλήματος. Το άτομο αυτό ακουγόταν σε επίμαχους διαλόγους να λέει σε αλβανό έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος επίσης ήθελε να συνδιοργανώσει το κύκλωμα προστασίας αλλά συνελήφθη για άλλη υπόθεση, «σε πέντε χρόνια θα υπάρχει αστυνομικός της προτίμησής μας ως αρχηγός στη Δίωξη Ναρκωτικών.

Θα γίνει, αδελφέ μου, σίγουρα, θα βάλω κι εγώ λίγο το χεράκι μου, με τον Λευτέρη».

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο μνημονευόμενος με το όνομα «Λευτέρης» που έχει τις προσβάσεις για να τοποθετήσει ύποπτους αξιωματικούς σε σημαντικές θέσεις δεν είναι άλλος από τον φερόμενο αρχηγό με το όνομα «Λευτέρης Π» του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε προ μερικών ημερών από τις Εσωτερικές Υποθέσεις.