Ποιοι και πώς επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος

Για μία ακόμα φορά η ενέργεια και τα καύσιμα βάζουν φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών. Εκτός από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, και τα καύσιμα έχουν πάρει την ανηφόρα, με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκεται στο 1,233 ευρώ το λίτρο και την αμόλυβδη στα 1,816 ευρώ το λίτρο. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις έντονες καιρικές συνθήκες δυναμιτίζουν τις τιμές. Χθες, Τετάρτη, η τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας ήταν στα 205 ευρώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με ημερήσια άνοδο 46%, με τη ζήτηση να διατηρείται επίσης σε αυξημένα επίπεδα, ενώ η τιμή του αργού κινείται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, από τα 75 ευρώ που ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος οι τιμές κινούνται αυξητικά το τελευταίο διάστημα, με τις ενδείξεις και για περαιτέρω αύξηση. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στρέφει τους καταναλωτές και στα άλλα καύσιμα, με τη ζήτηση να ενισχύει τις τιμές.

Χθες η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,822 ευρώ, όταν την 1η Ιανουαρίου ήταν 1,790. Η τιμή στο diesel κίνησης ήταν 1,602 ευρώ το λίτρο από 1,574 ευρώ το λίτρο στην αρχή του χρόνου, ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 1,203 ευρώ το λίτρο στις αρχές του χρόνου έχει ήδη αυξηθεί στα 1,241 το λίτρο σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες του κόσμου στις τιμές της αμόλυβδης σύμφωνα με στοιχεία της «GlobaPetrolPrices.com», και με την 11η ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη, μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Γερμανία κ.λπ.  

Επιστολή Μητσοτάκη

H γεωπολιτική αστάθεια που έχει ως αποτέλεσμα και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου πλήττει ξανά την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας απειλώντας ξανά και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα σε έναν χρόνο – Δεκέμβριος 2023 – Δεκέμβριος 2024 – η λιανική τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 8,7% ενώ του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7,6%. Η πρόσφατη κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει δεύτερη επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξετάσει νέους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δείχνει την ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει ενεργοποιηθεί επιδιώκοντας την ενίσχυση της θέσης της ως πύλης εισαγωγών ενέργειας με επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγούς και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι επαρκές. Ο Πρωθυπουργός με την επιστολή του προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενσωματώσει καλύτερα τα εθνικά δίκτυα, καθώς, όπως υπογραμμίζει, οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο καθιστούν αυτό το έργο ακόμα πιο επείγον».