Πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι

Ο διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος έχει την ικανότητα να τραβά τους καβγάδες από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε. Πριν καν ακόμα γίνει διεθνής, κάποτε ενώ έκανε προπόνηση, έπεσε θύμα μιας περίεργης επίθεσης αγνώστων από αυτές που ποτέ δεν εξιχνιάστηκαν. Εκτοτε πρωταγωνίστησε σε πολλά και απίθανα. Χάρη σε αυτόν αναβλήθηκε κάποτε από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή ένας τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό γιατί ο Σιδηρόπουλος διαφώνησε δημοσίως με την τοποθέτηση των βοηθών του, ζητώντας να μπουν στη θέση τους άλλοι – πράγμα πρωτοφανές. Αργότερα η τοποθέτησή του σε ένα ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός έγινε αιτία τεράστιων καβγάδων που είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του από τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο, γεγονός που προκάλεσε την παραίτηση του τότε αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ. Σε όλες αυτές τις απίθανες ιστορίες – κι άλλες πολλές – κανείς ποτέ δεν ζήτησε την παραίτησή του, την τιμωρία του, τη διαγραφή του κτλ. κτλ. Πέρυσι ο Σιδηρόπουλος λέγεται πως οργάνωσε την αποχή των διαιτητών από το πρωτάθλημα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια αναίτια διακοπή του. Μάλιστα τον καιρό που οι υπόλοιποι διαιτητές δεν έπαιρναν ματς, αυτός ταξίδευε στο εξωτερικό για να διευθύνει ματς στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κτλ. κτλ.

Συνήθως

Ο Σιδηρόπουλος για χρόνια πορεύτηκε ως διαιτητής που δεν ήθελε καλές σχέσεις με τον Ολυμπιακό – πράγμα που διαφήμιζε. Ο βασικός λόγος που δεν τον τοποθετούσαν σε ματς του Ολυμπιακού δεν είναι κάποια απαίτηση της ομάδας – όπως κακώς λέγεται – αλλά η παράνομη και ατιμώρητη δημοσιοποίηση μιας συζήτησής του με τον μακαρίτη Σάββα Θεοδωρίδη στην οποία ο Σιδηρόπουλος ακούγεται να απολογείται για μια ανακοίνωση που έχει βγάλει εναντίον του ο Ολυμπιακός: προσπαθούσε να πείσει τον τότε αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού πως τον αδικεί με τις κρίσεις του. Ισως να είχε και δίκιο. Σε όλο το διάστημα της καριέρας του συνήθιζε να υπενθυμίζει πως δεν καταλαβαίνει από πιέσεις, από δυνατές ομάδες, από γκρίνιες παραγόντων κτλ. Το ίδιο έκανε και στη συνέντευξη που (κακώς…) έδωσε μετά την τοποθέτησή του στο ματς Παναιτωλικός – Ολυμπιακός – την πρώτη του σε παιχνίδι του Ολυμπιακού έπειτα από τέσσερα χρόνια. Και η συνέντευξη αυτή χρησιμοποιήθηκε μετά το ματς του Αγρινίου εναντίον του διεθνούς διαιτητή – τον καλούν μάλιστα να παραιτηθεί γιατί μίλησε κτλ. κτλ. Η απορία μου είναι γιατί δεν το έκαναν πριν από το ματς – γιατί δηλαδή δεν ζητούσαν την αντικατάστασή του από τον αρχιδιαιτητή Λανουά, όπως ο Ολυμπιακός έκανε. Ο λόγος φυσικά είναι απλός: νόμιζαν πως ο Ολυμπιακός θα πετούσε βαθμούς στο Αγρίνιο και μόνο εξαιτίας της παρουσίας του. Πως θα έχαναν όλοι το μυαλό τους γιατί δεν αντέχουν να τον βλέπουν. Πως θα πάθαιναν υστερία μετά το πρώτο του σφύριγμα. Αλλά έκαναν λάθος ως συνήθως.

Ατσαλα

Είναι αστείο, αλλά και ενδεικτικό του πόσο άτσαλα παίζουν το παιχνίδι της παρέμβασης στη διαιτησία διάφοροι που πουλάνε υπηρεσίες ισχυριζόμενοι ότι το γνωρίζουν, το εξής απλό: αν έχει γίνει λάθος στον καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο, το λάθος δεν το κάνει ο Σιδηρόπουλος αλλά ο διαιτητής Ευαγγέλου που είναι στο VAR! Από τη στιγμή που ο Ευαγγέλου του επισημαίνει ότι υπάρχει επαφή της μπάλας από το χέρι του Τορεχόν, ο Σιδηρόπουλος τσεκάρει μόνο το σχετικό στοπ καρέ. Αυτό είναι το VAR: το μόνο που επιτρέπει είναι να δεις αν υπάρχει επαφή και σε ποια θέση είναι το χέρι του αμυνόμενου. Ο Σιδηρόπουλος απλά συμφωνεί με την υπόδειξη. Κι όμως ενώ εναντίον του φωνάζουν όσοι φωνάζουν, για τον Ευαγγέλου δεν λέει κανείς τίποτα! Μάλλον γιατί ο Ευαγγέλου έρχεται από την Ενωση Αθήνας και δεν θέλουν όσοι φωνάζουν να αρχίσει η συζήτηση για τα πεπραγμένα της ηγεσίας της. Εκτός αν από τον Σιδηρόπουλο κάτι άλλο περίμεναν και θύμωσαν που δεν το έκανε. Οπως και να έχει το πράγμα ο Ολυμπιακός με Σιδηρόπουλο, Ευαγγέλου, Ενωση Αθήνας κτλ. δεν προκύπτει πως έχει κάποια σχέση ώστε να υπάρχει υποψία μεροληπτικής απόφασης. Είχε ζητήσει μάλιστα να αλλάξει ο διαιτητής (αλλά και η ΚΕΔ) πριν από το ματς. Φυσικά δεν είναι ο μόνος με τέτοιο αίτημα: θέμα αρχιδιαιτητή π.χ. έχουν βάλει λίγο-πολύ όλοι. Και η συμβουλή μου είναι ότι θα ‘πρεπε να προσέχουν όλοι τι ζητάνε.

Κοντόφθαλμα

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει το εξής χαρακτηριστικό: η γκρίνια είναι πάντα κοντόφθαλμη, γίνεται για να γίνεται, και κανείς σχεδόν δεν προσέχει πόσο μπορεί να μπλέξει όταν κάτι ζητάει. Θα φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: την ιστορία της ρίψης των κροτίδων που δεν έχει σχέση με διαιτητές, Ενώσεις, προέδρους ομοσπονδιών κτλ. κτλ. Πέφτει πέρυσι μια κροτίδα στο Ολυμπιακός – ΠΑΟ κι αυτό το γεγονός προκαλεί τη διακοπή του ματς και τη νίκη του ΠΑΟ στα χαρτιά. Μόνο που το πράγμα δεν σταματάει εκεί κι όσοι για τη νίκη πανηγύριζαν ούτε που υποπτεύθηκαν ποια θα είναι η εξέλιξη. Το γεγονός προκάλεσε του κόσμου τους προβληματισμούς και σε συνδυασμό με πολλά που είδαμε κι αργότερα προέκυψαν κρατικές παρεμβάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα για κροτίδες που πετάνε ανεγκέφαλοι (που ποτέ δεν λείπουν) οι ομάδες να παίζουν συνεχώς παιχνίδια χωρίς κόσμο. Σήμερα οι ΠΑΕ προβληματίζονται για την αυστηρότητα των μέτρων, θέλουν οι διατάξεις να αλλάξουν, φωνάζουν πως είναι άδικο μια πράξη ενός ανόητου να γίνεται λόγος για να τιμωρείται κόσμος που δεν φταίει. Αλλά αν υπήρξαν οι κρατικές παρεμβάσεις είναι γιατί οι ίδιες οι ΠΑΕ τις προκάλεσαν, νομίζοντας πως θα είναι υπέρ τους. Οπως νόμιζαν πως αρκούσε η παρουσία του Σιδηρόπουλου στο Αγρίνιο για να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός. Κι όπως νομίζουν πως μια αντικατάσταση του Λανουά π.χ. θα γίνει λόγος για να έχουν καλύτερες διαιτησίες κτλ. κτλ.

Ευκολότερο

Κανένα κεντρικό σύστημα ελέγχου δεν μπορεί να υπάρξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα. Με διαιτητές στα ντέρμπι που έρχονται από το εξωτερικό, με την πολιτεία να παρεμβαίνει χωρίς η ΕΠΟ να μπορεί να επικαλεστεί κανένα αυτοδιοίκητο, με 18 όλους κι όλους μετρημένους έλληνες διαιτητές, με τις ΠΑΕ να αδυνατούν να συμφωνήσουν για τα στοιχειώδη, δηλαδή για την επαγγελματική διαιτησία π.χ., όλο και κάτι θα σου τύχει: τη μία εβδομάδα θα πάρεις ένα σφύριγμα εσύ, την άλλη ο άλλος και ομοίως τη μία εβδομάδα θα γκρινιάζεις εσύ και την άλλη ο άλλος. Πρέπει απλά να έχεις μια ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Αλλά το να γκρινιάζεις είναι ευκολότερο…