Σε ελεύθερη πτώση η Serie A

Κάποτε το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ήταν το κορυφαίο στον πλανήτη. Η σημερινή Serie Α συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την εμπορική του αξία σε διεθνές επίπεδο, ειδικά σε σύγκριση με την Premier League. Η διαφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο πρωταθλημάτων είναι εντυπωσιακή και αντικατοπτρίζει την επιτυχία των Αγγλων να δημιουργήσουν ένα παγκοσμιοποιημένο προϊόν, ενώ οι Ιταλοί φαίνεται να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Η Premier League αποτελεί το πιο επιτυχημένο πρωτάθλημα σε διεθνές επίπεδο, με έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα να ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν για την τριετία 2025-28. Οι Αγγλοι κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν τη δημοφιλία του ποδοσφαίρου μέσα από στρατηγικές που περιλαμβάνουν ισότιμη κατανομή εσόδων μεταξύ των συλλόγων, επενδύσεις σε υποδομές, όπως τα σύγχρονα γήπεδα, παγκόσμια προώθηση του πρωταθλήματος μέσω διεθνών γραφείων και συνεργασιών και εκμετάλλευση της παγκόσμιας διάδοσης της αγγλικής γλώσσας.

Το παράδειγμα της Ταϊλάνδης

Αυτές οι κινήσεις δημιούργησαν ένα προϊόν με τεράστια ζήτηση, όπως φαίνεται από τις συμφωνίες με τηλεοπτικούς σταθμούς παγκοσμίως. Στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, ο τοπικός πάροχος Jasmine International εξασφάλισε τα δικαιώματα για 560 εκατομμύρια δολάρια σε έξι χρόνια, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα ετήσια έσοδα της Serie A από όλο τον κόσμο.

Η Serie A, άλλοτε γνωστή ως το «καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο», έχει χάσει τη λάμψη της. Παρά την πρόσφατη προσπάθεια αυτοδιαχείρισης των δικαιωμάτων και την ίδρυση γραφείων στο εξωτερικό, τα έσοδα παραμένουν στάσιμα στα 240 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η πτώση αυτή οφείλεται σε διάφορους λόγους. Πρώτα είναι η μειωμένη διεθνής δημοφιλία.

Σύμφωνα με έρευνες, η Serie A κατατάσσεται χαμηλά σε δημοτικότητα, ακόμα και σε σημαντικές αγορές όπως η Ασία και η Αμερική. Πλέον, υπάρχει και έλλειψη κορυφαίων παικτών. Η φυγή ποδοσφαιριστών και προπονητών προς την Premier League και άλλα μεγάλα πρωταθλήματα μειώνει την ελκυστικότητα του προϊόντος. Επίσης είναι περιορισμένα τα έσοδα από τις ΗΠΑ. Η Serie A έχει δει να μειώνονται τα έσοδά της στην αμερικανική αγορά από 63 σε 15 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Η εξάρτηση από παραδοσιακές αγορές είναι επίσης κοστοβόρα. Η απώλεια του beIN Sports, που κάποτε πρόσφερε 107 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, άφησε ένα μεγάλο κενό.

Ελλειψη δημοφιλίας

Οι ειδικοί λένε ότι η βασική πρόκληση της Serie A είναι η ποιότητα του προϊόντος της. Οπως αναφέρει ο αναλυτής της Ampere Sports, Danni Moore, η έλλειψη δημοφιλίας και η χαμηλή θέση της σε διεθνές επίπεδο αποτελούν τα κύρια εμπόδια για την αύξηση των εσόδων. Επιπλέον, η γλώσσα παίζει ρόλο, καθώς η ιταλική γλώσσα έχει μικρότερη διεθνή απήχηση σε σύγκριση με την αγγλική ή την ισπανική.

Παρά τις δυσκολίες, η Serie A έχει προχωρήσει σε κάποιες στρατηγικές κινήσεις, όπως τα Direct-to-consumer μοντέλα. Αφορά συνεργασία με πλατφόρμες όπως το OneFootball για άμεση διάθεση περιεχομένου στους καταναλωτές. Επιχειρεί και διαφοροποίηση συμβολαίων με εφαρμογή πιο ευέλικτων συμφωνιών σε διάφορες αγορές. Εξάλλου, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου έχει ανατεθεί σε εσωτερικά γραφεία για καλύτερο έλεγχο και ποιότητα.