Σε ισχύ – εκτός απροόπτου – τίθεται από 1ης Φεβρουαρίου το νέο σύστημα προγραμματισμού ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με τους ασφαλισμένους να έχουν λιγότερο από έναν μήνα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και αυτό διότι εφεξής η πλατφόρμα finddoctors.gov.gr θα αποτελεί τη βασική πύλη που οδηγεί στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τα όσα δρομολογούνται.
Εντούτοις και όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία και τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή, ώστε οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή να μπορούν να κλείνουν εναλλακτικά το ραντεβού τους με γιατρό της επιλογής τους.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του ίδιου σχεδίου, που αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα δοθεί η δυνατότητα οι ασθενείς (με έμφαση σε πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία) να επικοινωνούν απευθείας με τον γιατρό τους. Στην περίπτωση όμως αυτή οι συμβεβλημένοι γιατροί θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα το ραντεβού.
Αναλυτικά η διαδικασία
Αναλυτικότερα, η πλατφόρμα που έχει ξεκλειδώσει πιλοτικά, λειτουργεί κατά το πρότυπο της αντίστοιχης που τέθηκε σε εφαρμογή εν μέσω πανδημίας για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της Covid-19. Η είσοδος μπορεί να γίνει είτε με τους κωδικούς στο TaxisNet είτε με τα στοιχεία πρόσβασης που έχουν εκδοθεί μέσω του οικογενειακού γιατρού.
Πατώντας την επιλογή «νέο ραντεβού» οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τέσσερα βήματα ώστε να αναζητήσουν και να δεσμεύσουν ραντεβού με τον γιατρό της επιλογής τους (π.χ. καρδιολόγο, ορθοπεδικό κ.ο.κ.).
Κατά το πρώτο βήμα οι χρήστες θα πρέπει συμπληρώσουν το χρονικό διάστημα για το οποίο επιθυμούν να αναζητήσουν ραντεβού, τον νομό, τον φορέα ραντεβού (π.χ. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ ή ιδιώτη ιατρό) και έπειτα να επιλέξουν την επιθυμητή ειδικότητα.
Εφόσον η επιθυμητή ζώνη ώρας είναι διαθέσιμη – πιο συγκεκριμένα, εμφανίζονται οι ζώνες ώρας για κάθε ημέρα σε διάστημα μιας εβδομάδας με τον ανάλογο χρωματισμό (όπως πράσινο χρώμα, που σημαίνει πολλά διαθέσιμα ραντεβού, γκρι χρώμα που μαρτυρά πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κ.ο.κ.) – ο πολίτης την επιλέγει (κάνοντας «κλικ» πάνω της), μεταβαίνοντας έτσι στο τρίτο βήμα της διαδικασίας.
Σε αυτό το στάδιο, στην οθόνη φαίνεται η επιλεγμένη ημερομηνία και ζώνη ώρας, καθώς επίσης και τα διαθέσιμα ραντεβού της συγκεκριμένης ζώνης ώρας. Η επιλογή και δέσμευση του ραντεβού πραγματοποιείται επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο στη στήλη «Δέσμευση» του επιθυμητού ραντεβού.
Στο τέταρτο βήμα, εμφανίζονται τα στοιχεία του ραντεβού που μόλις
δεσμεύτηκε (όπως ο κωδικός ραντεβού, η ημερομηνία και η ώρα του ραντεβού κ.ά.) με τους χρήστες της πλατφόρμας να λαμβάνουν και με SMS ή/και e-mail όλα τα σχετικά
δεδομένα.
Υπογραμμίζεται, δε, πως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο οι ασφαλισμένοι θα δύναται να κλείσουν ραντεβού και με τον προσωπικό τους ιατρό, όπως αναγράφεται στις σχετικές οδηγίες της πλατφόρμας.
Μάλιστα και σύμφωνα με ανακοινώσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε γνωστό πως ο Οργανισμός προωθεί την ψηφιοποίηση των ραντεβού για όλους τους παρόχους. Ετσι, μετά τους ιδιώτες γιατρούς (εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι γιατροί δεν θα δύνανται πλέον να αρνούνται να δεχθούν τους πολίτες με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτουν ελεύθερο ραντεβού), σε δεύτερη φάση προβλέπεται η επέκταση των ηλεκτρονικών ραντεβού και για τα διαγνωστικά κέντρα (π.χ. για τον προγραμματισμό απεικονιστικών εξετάσεων).