Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011 αναρριχήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης της αγοράς με το κλείσιμό του στα υψηλά ημέρας την περασμένη Παρασκευή θα ξεκινήσει τις σημερινές συναλλαγές από τα επίπεδα των 1.524 μονάδων.

Πρωταγωνιστής της ανόδου αποτέλεσε για μία ακόμη φορά ο τραπεζικός κλάδος, που έκλεισε σε υψηλά 9 και πλέον ετών, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε διατήρηση της κερδοφορίας του συστήματος κοντά στα πολυετή υψηλά της τελευταία διετίας και σε μια πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Κατά το προηγούμενο πενθήμερο ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,39% και ο τραπεζικός κατά 4,09%, διευρύνοντας τα κέρδη τους από την αρχή του έτους σε 3,74% και 10,10% αντίστοιχα.

Αυτή την εβδομάδα τα φώτα θα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, όπου σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει και επισήμως την προεδρία της χώρας. Σύμφωνα με αναλυτές, οι προγραμματικές δηλώσεις που θα ακολουθήσουν θα δώσουν τον τόνο στις διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα, καθώς πέραν των εξαγγελιών για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα που μένει να φανεί εάν θα υλοποιηθούν, δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση του νέου προέδρου και ως προς τη νομισματική πολιτική της Fed.

Το διοικητικό της συμβούλιο συνεδριάζει στις 29 Ιανουαρίου, για να ακολουθήσει μία ημέρα αργότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, στην πέμπτη μείωση των παρεμβατικών της δεικτών από τον περασμένο Ιούνιο, κατά 25 μονάδες βάσης. Με τον τρόπο αυτόν το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα βρεθεί στο 2,75% από το υψηλό του 4% κατά την περίοδο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Οι τοποθετήσεις της επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς μία ενδεχόμενη βραδύτερη υποχώρηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις αποφάσεις στη Γηραιά Ηπειρο, αναφορικά με την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Οπως επισημαίνει σε νέα της ανάλυσης η Alpha Bank, το 2024, η Ζώνη του Ευρώ (ΖτΕ) αναμένεται να επιτύχει ισχνό ρυθμό μεγέθυνσης, της τάξης του 0,7%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, έναντι σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης, το 2023 (+0,5%). «Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι θετικές επιδράσεις από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, κατά 100 μονάδες βάσης σωρευτικά, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχουν ακόμα επηρεάσει τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Επίσης τονίζουν πως «παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι ονομαστικοί μισθοί ενισχύονται, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη». Οπως εξηγούν, «προφανώς, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής συνέβαλε σε αυτό, αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος παράγοντας. Η χαμηλή ανάπτυξη της ΖτΕ είναι διαχρονικό και διαρθρωτικό πρόβλημα και η νομισματική πολιτική – εκ φύσεως – δεν μπορεί να επιλύσει διαρθρωτικά ζητήματα».

Σημειώνουν δε ότι, όπως άλλωστε αναφέρεται στις εκθέσεις Letta και Draghi, η ευρωζώνη χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαρθρωτικές ακαμψίες που έγιναν εμφανείς κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιδεινώθηκαν μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.