
Αναγνωρίζουν το είδωλό τους, ρυθμίζουν συνειδητά τους παλμούς της καρδιάς τους και οι επιστήμονες προτείνουν να χαρακτηριστούν ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα»: Τα δελφίνια. Αυτά τα τόσο έξυπνα ζώα, που διαθέτουν καλύτερη μνήμη από του ανθρώπου, τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προς τέρψη των επισκεπτών.
Κατόπιν δύο καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, λόγω παράβασης του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των ζώων, τον τελευταίο 1,5 χρόνο και ενώ αναμένεται η εκδίκαση των εφέσεων στις 11 και 14 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, έγινε γνωστή από το Dolphin Project η απόφασή του Πάρκου να παραδώσει τα 5 από τα 9 δελφίνια στο Clearwater Marine Aquarium της Φλόριντα, ένα τεράστιο κτίριο με τσιμεντένιες δεξαμενές και γυαλί στο εσωτερικό της εγκατάστασης. «Μια ποινή ισόβιας φυλάκισης μέσα σε ένα κτίριο», λέει χαρακτηριστικά ο Ric O’Barry. «Αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να μη φιλοξενήσει στο μέλλον στις εγκαταστάσεις του δελφίνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι παρά τις αντιδράσεις μερίδας ακτιβιστικών οργανώσεων τα δελφίνια που φιλοξενήσαμε στο Πάρκο μας αποτέλεσαν για περισσότερο από μια δεκαετία άξιους πρεσβευτές της ανάγκης προστασίας του είδους, για πάνω από 4 εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά και να ενημερωθούν για τη φυσιολογία τους αλλά κυρίως για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη Φύση», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που επιβεβαιώνει τόσο ότι θα παραδώσει τα δελφίνια όσο και ότι η «φιλοξενία» των δελφινιών είχε ημερομηνία λήξης, κοινή με αυτή των παραστάσεων.
Εχουν πεθάνει έξι
Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα γεννώνται για το πώς και γιατί δεν έχουν ήδη κατασχεθεί τα δελφίνια, αφού υπάρχουν ήδη δύο πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις και έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του. Σημειωτέον, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχουν πεθάνει 6 δελφίνια. Ενδεικτικό, ίσως μάλλον, αποτελεί ότι ο κτηνίατρος που ήταν αρμόδιος να ενημερώσει το δασαρχείο, είναι ο ίδιος κτηνίατρος που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία τόσο για τον θάνατο του Μπαζού, του χιμπαντζή που πυροβολήθηκε με καραμπίνα από μη σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό γιατί απέδρασε από το κλουβί του, όσο και για τον θάνατο της Jenny και του Spotty, των τζάγκουαρ που επίσης πυροβολήθηκαν γιατί απέδρασαν. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν βρήκε σε καμία εκ των δύο αυτοψιών τίποτε μεμπτό, όλα έβαιναν καλώς. Τα ζώα που θα έπρεπε ήδη να έχουν κατασχεθεί, πώς θα δοθούν σε άλλη ήπειρο από τον καταδικασμένο «ιδιοκτήτη» τους;