Τα διαβατήρια Αυστραλίας και Ελλάδας στα ισχυρότερα του Κόσμου -και- για το 2025

Υψηλά στον κατάλογο με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον Κόσμο παραμένουν το αυστραλιανό και το ελληνικό για το 2025, «φιγουράροντας» μαζί στην 6η θέση της κατάταξης Henley Passport Index, ενώ στην 14η θέση βρίσκεται το κυπριακό.

Το διαβατήριο Αυστραλίας στα μέσα της περασμένης χρονιάς είχε αναφερθεί έως την 5η θέση ως προς την ισχύ, αλλά σε ετήσια βάση παράμεινε σταθερό στην 6η.

Της Ελλάδας έχασε μία θέση φέτος, υποχωρώντας από την 5η πέρυσι, ενώ της Κύπρου, βρέθηκε στην 14η θέση, από την 12η το 2024, σύμφωνα πάντα με την παγκόσμια κατάταξη της Henley & Partners.

Ο εν λόγω «Δείκτης Διαβατηρίων»* συντάσσεται εδώ και δύο δεκαετίες με βάση τον αριθμό των προορισμών στους οποίους οι κάτοχοί τους μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα εκ των προτέρων (without a prior visa).

Η κατάταξη προκύπτει από στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και ενισχύεται από την ερευνητική ομάδα της Henley & Partners, μια εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα μετανάστευσης και επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση του Henley Passport Index για το 2025, ήταν -μόνο του φέτος- το διαβατήριο Σιγκαπούρης, το οποίο δίνει πρόσβαση στους κατόχους του, χωρίς βίζα εκ των προτέρων σε έναν αριθμό προορισμών-ρεκόρ (195).

Ακολουθεί της Ιαπωνίας -που έμεινε στη 2η θέση μετά από χρόνια ισοψηφίας με της Σιγκαπούρης- με 193 προορισμούς, ενώ στην 3η θέση με 192 προορισμούς ήταν της: Φιλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Νότιας Κορέας και Ισπανίας.

Στην 4η θέση, με 191 προορισμούς της: Αυστρίας, Δανίας, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας.

Την κορυφαία πεντάδα, με 190 προορισμούς «έκλειναν» τα διαβατήρια: Βελγίου, Νέας Ζηλανδίας, Πορτογαλίας, Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην 6η θέση, όπως προαναφέρθηκε, της Αυστραλίας και της Ελλάδας με 189 προορισμούς και πιο κάτω, στην 14η θέση, της Κύπρου, με 179 προορισμούς.

ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ

Το αυστραλιανό διαβατήριο πάντως βρίσκεται στην κορυφή… όσον αφορά στο κόστος, καθώς από την 1η Ιανουαρίου, κοστίζει πλέον σε έναν ενήλικα περί τα 412 δολάρια η έκδοση του (για 10ετή ισχύ), 14 δολάρια περισσότερα από πέρυσι.

Τα διαβατήρια 5ετούς ισχύς -για παιδιά και ηλικιωμένους- έχουν κόστος 208 δολάρια (από 201 δολάρια).

Συγκριτικά, το Μεξικό, το οποίο κατέλαβε την 23η θέση στον Henley Passport Index, έχει το δεύτερο ακριβότερο διαβατήριο με 353,90 δολάρια.

Τα διαβατήρια των ΗΠΑ είναι τα τρίτα ακριβότερα με 252,72 δολάρια, ενώ τα διαβατήρια της Νέας Ζηλανδίας ακολουθούν με 193,72 δολάρια.

Αντίθετα, το διαβατήριο της Σιγκαπούρης, που κατέχει την 1η θέση στον Κόσμο, κοστίζει μόλις 82 δολάρια, ενώ τα της Ιαπωνίας κοστίζουν περίπου 162 δολάρια.

ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΣΧΥΡΑ

Στο… άλλο άκρο, το Αφγανιστάν, με 26 προορισμούς, παρέμεινε σταθερά στην τελευταία θέση της κατάταξης, έχοντας χάσει την πρόσβαση -χωρίς θεώρηση- σε δύο ακόμα προορισμούς κατά τη διάρκεια του 2024, δημιουργώντας το μεγαλύτερο «χάσμα κινητικότητας» στην 19χρονη ιστορία του δείκτη (-169 για κατόχους διαβατηρίου Αφγανιστάν σε σχέση με τους κατόχους διαβατηρίου Σιγκαπούρης).

Προτελευταίο κατατάχθηκε το διαβατήριο της Συρίας με 27 προορισμούς και τρίτο από το τέλος της Υεμένης με 33 προορισμούς.

ΟΙ «ΧΑΜΕΝΟΙ»

Τα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου (5η θέση με 190 προορισμούς) και των ΗΠΑ (9η θέση, με 186 προορισμούς) συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων «χαμένων».

Ειδικότερα, μόνο 22 διαβατήρια έχουν υποχωρήσει στην κατάταξη Henley Passport Index σε σχέση με τη θέση που είχαν πριν δέκα χρόνια.

Των ΗΠΑ είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 2015 και 2025 μετά τη Βενεζουέλα, πέφτοντας επτά θέσεις από τη 2η στην 9η.

Του Βανουάτου ήταν στην 3η θέση χάνοντας έξι από την 48η στην 54η θέση, ακολουθούμενο από του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ήταν στην κορυφή του δείκτη το 2015 αλλά πλέον βρίσκεται στην 5η θέση.

Την κορυφαία πεντάδα των «χαμένων» συμπληρώνει το διαβατήριο Καναδά, ο οποίος έχασε τρεις θέσεις την τελευταία δεκαετία από την 4η στην 7η.

Αντίθετα, η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων «κερδισμένων» κατά την τελευταία δεκαετία, ανεβαίνοντας από την 94η θέση το 2015 στην 60η το 2025, με τη «βαθμολογία» της για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης να αυξάνεται κατά 40 προορισμούς σε αυτό το διάστημα.

Η Annie Pforzheimer, ανώτερη συνεργάτης του Center for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον, σχολιάζοντας σχετικά, ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη συγκριτική πτώση των ΗΠΑ όσον αφορά την παγκόσμια κινητικότητα δεν αποτελεί έκπληξη.

«Ακόμη και πριν από την έλευση μιας δεύτερης Προεδρίας Trump, οι πολιτικές τάσεις στην Αμερική είχαν καταστεί ιδιαίτερα εσωστρεφείς και απομονωτικές».

«Παρόλο που η οικονομική υγεία των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μετανάστευση, τον τουρισμό και το εμπόριο, οι ψηφοφόροι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2024 ‘τροφοδοτήθηκαν’ με μια αφήγηση ότι η Αμερική μπορεί (και πρέπει) να σταθεί μόνη της».

«Τελικά, αν οι δασμοί και οι απελάσεις είναι τα προεπιλεγμένα εργαλεία πολιτικής της κυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ όχι μόνο θα συνεχίσουν να υποχωρούν στον δείκτη κινητικότητας σε συγκριτική βάση, αλλά πιθανότατα θα το κάνουν και σε απόλυτους όρους. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο άνοιγμα της Κίνας θα δώσει πιθανότατα το έναυσμα για μεγαλύτερη κυριαρχία της Ασίας στην ήπια ισχύ παγκοσμίως».

KAI H ETIAS

H Henley & Partners υπενθύμιζε επίσης ότι ο κόσμος των ταξιδιών προετοιμάζεται για μια «ψηφιακή αναμόρφωση» το 2025.

Το τρέχον έτος σηματοδοτεί μια κομβική αναβάθμιση στον ψηφιακό έλεγχο των συνόρων, από τις επεκτάσεις της Electronic Travel Authority (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου έως το European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα αυτά συστήματα τα οποία αφορούν και αυτούς που ταξιδεύουν με διαβατήριο Αυστραλίας.

Ειδικότερα, αυτοί που με αυστραλιανό διαβατήριο που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως και έξι μηνών από τις 8 Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια, η οποία προβλέπεται να κοστίζει 10 λίρες (περίπου 20 δολάρια Αυστραλίας).

Και από τον Μάιο του 2025, σύμφωνα με την Henley & Partners, αναμένεται εντέλει να τεθεί σε εφαρμογή το ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών), το νέο προαπαιτούμενο για τους πολίτες άνω των 60 κρατών -μεταξύ των οποίων η Αυστραλία- που ταξιδεύουν προς μία σειρά από χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για να ταξιδέψουν προς ευρωπαϊκούς προορισμούς οι κάτοχοι -μόνο- αυστραλιανού διαβατηρίου θα πρέπει να υποβάλουν μία αίτηση στο ETIAS, το οποίο είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα -στα πρότυπα του αμερικανικού ESTA- που θα ολοκληρώνει τον έλεγχο ασφαλείας των επισκεπτών πριν από την είσοδό τους σε οποιαδήποτε χώρα της Συνθήκης Σένγκεν.

Το κόστος θα είναι περί τα 11,5 δολάρια (7 ευρώ) και θα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για την απάντηση στην αίτηση.

Για τους υπηκόους Ελλάδας ή Κύπρου -με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο- δεν ισχύει το παραπάνω, ενώ οι ομογενείς έχοντες διπλή υπηκοότητα (Αυστραλίας και Ελλάδας ή Κύπρου) δε θα χρειάζονται ETIAS, αν έχουν μαζί τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα -ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο- ώστε να τα επιδείξουν όταν ζητηθούν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας επισημαίνει σχετικά ότι: «οι Αυστραλοί πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν το αυστραλιανό διαβατήριό τους για να εισέρχονται και να εξέρχονται από την Αυστραλία … Εάν έχετε διαβατήριο από άλλη χώρα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αφού φύγετε από την Αυστραλία».

Η Australian Border Force αναφέρει επίσης ότι «οι Αυστραλοί που έχουν διπλή ή πολλαπλή υπηκοότητα θα πρέπει να έχουν αυστραλιανό διαβατήριο και να το χρησιμοποιούν για να εισέρχονται ή να εξέρχονται από την Αυστραλία, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν ξένο διαβατήριο στο εξωτερικό».

Το smartraveller.com γράφει ότι «μπορείτε να εισέλθετε και να εξέλθετε από την άλλη χώρα της ιθαγένειάς σας με το διαβατήριο της χώρας αυτής», αλλά, «εάν χρησιμοποιήσετε το διαβατήριο της χώρας αυτής, οι τοπικές Αρχές ενδέχεται να μη σας θεωρήσουν Αυστραλούς. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα της αυστραλιανής κυβέρνησης να σας βοηθήσει» σε περίπτωση κινδύνου/απροόπτου.

Η ιστοσελίδα του ETIAS αναφέρει ότι το να έχει κανείς την ταξιδιωτική άδεια δεν είναι το ίδιο με το να έχει βίζα για τη χώρα προορισμού. Δηλαδή μπορεί να εισέλθει και να παραμείνει σε αυτή για βραχυπρόθεσμη διαμονή (για διάστημα έως 90 ημερών εντός περιόδου 180 ημερών).

Η άδεια ισχύει για τρία χρόνια ή μέχρι να λήξει το ταξιδιωτικό έγγραφο (διαβατήριο συνήθως) που χρησιμοποιήσατε στην αίτησή σας (όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα). Μπορείτε να αναχωρήσετε και να επιστρέψετε ανά πάσα στιγμή, αρκεί να τηρήσετε το χρονικό όριο των 90 ημερών σε 180 ημέρες.

*Ο «Δείκτης Διαβατηρίων» συγκρίνει την πρόσβαση χωρίς θεώρηση (βίζα) 199 διαφορετικών διαβατηρίων σε 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς. Εάν δεν απαιτείται θεώρηση, τότε δημιουργείται μια βαθμολογία με τιμή = 1 για το εν λόγω διαβατήριο.

Το ίδιο ισχύει και αν μπορείτε να αποκτήσετε θεώρηση κατά την άφιξη (VOA), άδεια επίσκεψης ή ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) κατά την είσοδο στον προορισμό.

Όταν απαιτείται θεώρηση ή όταν ο κάτοχος διαβατηρίου πρέπει να λάβει ηλεκτρονική θεώρηση (e-Visa) εγκεκριμένη από την κυβέρνηση πριν από την αναχώρηση, δημιουργείται βαθμολογία με τιμή = 0.  Αυτό ισχύει επίσης εάν απαιτείται κυβερνητική έγκριση πριν από την αναχώρηση για θεώρηση κατά την άφιξη.

Η συνολική βαθμολογία για κάθε διαβατήριο ισούται με τον αριθμό των προορισμών για τους οποίους δεν απαιτείται θεώρηση (τιμή = 1).

The post Τα διαβατήρια Αυστραλίας και Ελλάδας στα ισχυρότερα του Κόσμου -και- για το 2025 appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.