
Από τον ερχόμενο μήνα θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας στη… μάχη των εφημεριών στο Λεκανοπέδιο, με στόχο την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Κάθε 24ωρο απευθύνονται σε εφημερεύουσες νοσοκομειακές δομές της πρωτεύουσας περί τους 2.200 ασθενείς, εντούτοις εκτιμάται πως ένα στα δύο περιστατικά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Στο πλαίσιο αυτό τα εννέα Κέντρα Υγείας θα μπουν στην… εξίσωση των εφημεριών δυναμικά – ενόσω οι τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους αναζητούν τη λύση για τη συρρίκνωση των αναμονών που συχνά ξεπερνούν τις 6 και φτάνουν ακόμη και τις 12 ώρες στα νοσοκομεία –, καθώς θα συμπεριλαμβάνονται στις σχετικές λίστες με τις εφημερεύουσες δομές του ΕΣΥ. Εντούτοις, παραμένει στοίχημα εάν θα τα εμπιστευτούν οι πολίτες. Οπως άλλωστε έχει επισημάνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, «υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας τα οποία πιθανόν να μην τα γνωρίζουν οι πολίτες και να μην τα επισκέπτονται».
Η ίδια όμως διευκρινίζει ότι σκοπός είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους και αντιστρόφως ανάλογα να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι έως και σήμερα στοιβάζονται επί ώρες στις ουρές των ΤΕΠ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο αναβάθμισης των πρωτοβάθμιων δομών με επικείμενες προσλήψεις, κτιριακές ανακαινίσεις, αλλά και ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού τους. Παράλληλα όμως έχει θεσμοθετήσει και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις αντίστοιχες Ιατρικές Σχολές, αλλάζοντας έτσι σελίδα στον ρόλο τους εντός του συστήματος. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι αφενός η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης στον νευραλγικό τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας.