Τα παιχνίδια της Αγκυρας «ενώνουν» τους υπόλοιπους

Ο φόβος των μεθοδεύσεων της Αγκυρας στη Συρία και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ευρύτερα φέρνει κοντά κράτη της περιοχής -και όχι μόνο – τα οποία συντονίζονται για να αποφύγουν νέα τετελεσμένα από πλευράς της Τουρκίας στα ενεργειακά αλλά και επί του εδάφους.

Η χθεσινή τριμερής στο Κάιρο εντασσόταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το πλαίσιο, όπως άλλωστε εντάσσεται και η σημερινή έκτακτη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στη Λευκωσία. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» ότι η έλευση Χέρτζογκ σχετίζεται πρωτίστως με αυτόν τον συντονισμό και το ταξίδι έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί τρόπον τινά προέκταση των όσων έγιναν στο Κάιρο αλλά και των επαφών που η Κύπρος έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τη Σαουδική Αραβία ακριβώς στο ίδιο επίπεδο και με το ίδιο αντικείμενο.

Το Ριάντ

Η επιστροφή της Σαουδικής Αραβίας στον Λίβανο, προσέθεταν, εντάσσεται και αυτή στην προσπάθεια για έναν ευρύτερο συντονισμό. Η Σαουδική Αραβία όπως και η Αίγυπτος φοβούνται την ενίσχυση της Αγκυρας σε όλους όσοι επί της ουσίας εκπροσωπούν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις επιδιώξεις της. Στη Λευκωσία λοιπόν ο Ισαάκ Χέρτζογκ θα συζητήσει ολόκληρο το πλέγμα των εξελίξεων αλλά και θα ενημερωθεί για όσα αποφασίστηκαν στο Κάιρο.

Αδιαλλαξία light

Και ενόσω αυτά συμβαίνουν, η Τουρκία εμφανίζεται και πάλι αδιάλλακτη ζητώντας λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το επανέλαβε χθες βράδυ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μετά τις επαφές που είχε στα Κατεχόμενα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

«Το πρόβλημα στην Κύπρο δεν μπορεί να λυθεί με μια φόρμουλα που προέκυψε πριν από 50 χρόνια» είπε, για να προσθέσει ότι «μια πραγματικότητα έχει προκύψει στο νησί όπου δύο ξεχωριστές ομάδες αυτοκυβερνούνται», κατά την έκφρασή του. «Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να νομιμοποιηθεί και να συνεχιστεί με μια λύση δύο κρατών» είπε ο Φιντάν.

Τατάρ και Αγκυρα

Ο Φιντάν υποστήριξε ότι η λύση των δύο κρατών θα φέρει «σταθερότητα στην οικονομία, τον τουρισμό και την ενέργεια της Κύπρου και θα συμβάλει επίσης πολύ στην παγκόσμια ειρήνη». «Αν θέλουν να αναδυθεί ένα σύγχρονο και ανεπτυγμένο νησί, πρέπει να δράσουν γενναία και να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για μια λύση δύο κρατών. Χάσαμε χθες, ας μη χάσουμε το σήμερα και το μέλλον». Παρόλο που η Αγκυρα είναι δυσαρεστημένη με τον Ερσίν Τατάρ για τους άτσαλους χειρισμούς και κυρίως τις δηλώσεις του για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τα Ηνωμένα Εθνη, ο Φιντάν επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας, η οποία όμως δεν λέει πλέον, όπως ο Τατάρ, ότι δεν θα συζητήσει μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου.