Τα παραμύθια του ποδοσφαίρου

Τα ωραιότερα ποδοσφαιρικά παραμύθια γράφονται στις περιόδους που γίνονται μεταγραφές. Ο Τύπος διψά για ιστορίες, γεγονός που τον κάνει ευάλωτο απέναντι στους ατζέντηδες που τις πωλούν με «καπέλο».

Εν μέρει δικαιολογημένα από τη στιγμή που δουλειά τους είναι να προωθούν τους παίκτες τους, να τους βρίσκουν τα καλύτερα συμβόλαια για να αποκομίζουν κι αυτοί το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους.

Για να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα προκαλούν ντόρο γύρω από τα ονόματα των παικτών. Οσο μεγαλύτερος τόσο το καλύτερο.

Η πιο συνήθης τακτική είναι η πρόκληση «ανταγωνισμού». Η διασπορά φημολογίας μέσω του Τύπου σύμφωνα με την οποία για τον παίκτη ενδιαφέρονται δύο, τρεις ή και τέσσερις ομάδες. Οσο πιο μεγάλα ονόματα είναι τα κλαμπ τόσο μεγαλύτερη είναι και η προσδοκία για μια σπουδαία μεταγραφή.

Τις περισσότερες φορές οι ομάδες δεν έχουν γνώση του «φλερτ» με τον ποδοσφαιριστή, αλλά ο ατζέντης ευελπιστεί να μην υπάρξει επίσημη διάψευση κάτι που συνήθως συμβαίνει. Αλλωστε και τα κλαμπ επωφελούνται όταν γράφεται και ακούγεται πως ενδιαφέρονται για τον Χ παίκτη, γιατί οι οπαδοί θεωρούν πως υπάρχει μια κινητικότητα, άσχετα αν όλα παραμένουν σε ακινησία.

Η μέθοδος των ατζέντηδων είναι απλή και γνωστή στους κόλπους του ποδοσφαίρου, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις φέρνει αποτελέσματα.

Στη λίστα με τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου συγκαταλέγονται ποδοσφαιριστές που υπό άλλες συνθήκες οι ομάδες δεν θα πλήρωναν ούτε το ένα δέκατο των χρημάτων που έδωσαν για να τους αποκτήσουν.

Ανάμεσά τους διακρίνουμε τον Ουκρανό Μιχάιλο Μούντρικ, για τον οποίον η Τσέλσι πλήρωσε σχεδόν 90 εκατ. ευρώ μαζί με τα μπόνους, τους Βραζιλιάνους Αρτουρ, Αντονι και Κουτίνιο με τον τελευταίο να κοστίζει στην Μπαρτσελόνα 145 εκατ. ευρώ, τον Ζοάο Φέλιξ των 126 εκατ., τον Χάρι Μαγκουάιρ που με τα 87 εκατ. που έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Λέστερ είναι ο δεύτερος πιο ακριβός αμυντικός στον κόσμο, τον τερματοφύλακα Κέπα των 80 εκατ. που τον καθιστά τον ακριβότερο στον κόσμο και πολλούς ακόμα.

Το 2023 τα έσοδα των ατζέντηδων έφτασαν τα 860 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα για παραμυθάδες.