Τελεσίγραφο Τραμπ προς Πούτιν: «Σταματήστε τον πόλεμο αλλιώς έρχονται δασμοί»

Δεν έχω άλλη επιλογή από το να βάλω υψηλούς φόρους, δασμούς και κυρώσεις σε οτιδήποτε πωλείται από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε διάφορες άλλες εμπλεκόμενες χώρες, έγραψε ο Τραμπ

Αν η Μόσχα δεν καταλήξει «τώρα» σε συμφωνία για την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή από «την επιβολή υψηλών φόρων, δασμών και κυρώσεων σε ό,τι πουλάει η Ρωσία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ήρθε η ώρα ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, λέγοντας: «Δεν προσπαθώ να βλάψω τη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό και πάντα είχα μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν».

«Ας τελειώσει αυτός ο πόλεμος, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος! Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο τρόπο ή με τον δύσκολο τρόπο – και ο εύκολος τρόπος είναι πάντα καλύτερος», συμπλήρωσε ο Τραμπ, ο οποίος κατέληξε λέγοντας: «Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προσδιόρισε τις χώρες που θεωρεί ότι συμμετέχουν στον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία είναι ήδη η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο και υπάρχουν πολύ λίγες βασικές οντότητες ή τομείς που δεν υπόκεινται ήδη σε περιορισμούς από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε Ε.Ε. και Κίνα ο Τραμπ

Προηγουμένως την πρόθεση του να χρησιμοποιήσει το όπλο των δασμών έκανε για μία ακόμη φορά πρόδηλη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόσο κατά της Ε.Ε. όσο και κατά της Κίνας, ενώ πυρά εξαπέλυσε και κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.

Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Ε.Ε., παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της Ε.Ε (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες. «η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε. ανερχόταν το 2023 σε 131 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες — στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.

Θα χρειαστεί χρόνος για την Ουκρανία λένε σύμβουλοι τον Τραμπ

Πάντως σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λένε ότι θα χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας στροφή 180° μοιρών σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις του Ρεπουμπλικάνου.

Δύο συνεργάτες του Τραμπ, που έχουν συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, δήλωσαν στο Reuters ότι εκτιμούν πως θα χρειαστούν μήνες για την επίλυση της σύγκρουσης. Χαρακτήρισαν μάλιστα τις προηγούμενες δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου περί λύσης ήδη από την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας του έναν συνδυασμό προεκλογικών υποσχέσεων και έλλειψης κατανόησης της δυσκολίας της σύγκρουσης και του χρόνου που θα χρειαστεί για να συσταθεί η νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg το «πακέτο» των διεκδικήσεων του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον Αμερικανό νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο οποιονδήποτε συνομιλιών για την ειρήνευση στην Ουκρανία απαιτεί μερικό αφοπλισμό, ουδετερότητα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δεσμών της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές ολοένα και περισσότερο βέβαιος ότι έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να επιτύχει τον στόχο του να μην ενταχθεί ποτέ το Κίεβο στο ΝΑΤΟ και να τεθούν όρια στη στρατιωτική του ικανότητα, δήλωσαν οι άνθρωποι με γνώση των σκέψεων του Κρεμλίνου που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ευαίσθητες πληροφορίες.

Πηγή: cnn.gr