Τη Δευτέρα η δημοσίευση της προκαταρκτικής έκθεσης για την τραγωδία της Jeju Air

Στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η προκαταρκτική έκθεση για την τραγωδία της Jeju Air

Η Νότια Κορέα αναμένεται να δημοσιεύσει έως τη Δευτέρα την προκαταρκτική έκθεση για την αεροπορική τραγωδία της Jeju Air που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα και στοίχισε τη ζωή σε 179 ανθρώπους. Πρόκειται για το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα που έχει συμβεί στο έδαφος της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών το Σάββατο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεούλ, ένα από τα βασικά σημεία της έρευνας είναι ο ρόλος που έπαιξε η πρόσκρουση με πουλιά στο δυστύχημα της πτήσης 7C2216 στις 29 Δεκεμβρίου, κατά την άφιξή της στο Διεθνές Αεροδρόμιο Muan από την Μπανγκόκ.

Η έκθεση θα αποσταλεί στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ταϊλάνδη, ανέφερε το υπουργείο. Η Σεούλ συνεργάζεται με ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ και το Γαλλικό Γραφείο Διερεύνησης και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας.

Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ανάλυση και την επαλήθευση των δεδομένων πτήσης και των ηχογραφήσεων του πιλοτηρίου, οι οποίες σταμάτησαν να καταγράφουν τέσσερα λεπτά και επτά δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή, καθώς και των ηχογραφήσεων επικοινωνίας με τον πύργο ελέγχου, ανέφερε το υπουργείο.

Στις 08:58:11 π.μ., οι πιλότοι συζήτησαν για πουλιά που πετούσαν κάτω από το Boeing 737-800 και στη συνέχεια κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (mayday) στις 08:58:56, αναφέροντας πρόσκρουση με πουλί ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν σε διαδικασία επανάληψης της προσέγγισης (go-around), ανέφερε η ανακοίνωση. Πλάνα από κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου έδειξαν επίσης το αεροπλάνο να έρχεται σε “επαφή” με πουλιά κατά τη διάρκεια της επανάληψης της προσέγγισης.

Το αεροσκάφος συνετρίβη στις 9:02:57 π.μ., προσκρούοντας σε ανάχωμα και τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες εκτός από δύο μέλη του πληρώματος στην ουρά του αεροσκάφους.

Τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας ήταν τραβηγμένα από πολύ μακριά για να φανεί αν υπήρξε σπινθήρας από την πρόσκρουση με πουλί, αλλά “επιβεβαίωσαν ότι το αεροπλάνο ήρθε σε επαφή με πουλιά, αν και η ακριβής στιγμή δεν είναι σαφής”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters.

Βρέθηκαν φτερά πάπιας και αίμα και στους δύο κινητήρες GE Aerospace του αεροπλάνου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ