Χρονιά σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2025 για τις τηλεπικοινωνίες, με την επέκταση των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) να αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα και τις αλλαγές στους τρεις μεγάλους παίκτες της αγοράς να ακολουθούν.
Με τους καταναλωτές να επιθυμούν υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο και χαμηλότερες τιμές, η αύξηση των συνδέσεων FTTH αποτελεί τον κεντρικό στόχο για το 2025, τόσο για τους παρόχους όσο και για την κυβέρνηση.
Η επικείμενη είσοδος της ΔΕΗ στη λιανική παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων εκτιμάται πως θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς την κατεύθυνση αυτή.
Πιλοτικό πρόγραμμα
Η ΔΕΗ ξεκίνησε πρόσφατα πιλοτικό πρόγραμμα για περιορισμένο αριθμό πελατών με τις τιμές να είναι στα 27,5 ευρώ τον μήνα για σύνδεση στα 500 Mbps και στα 33,5 ευρώ τον μήνα για σύνδεση στο 1 Gbps.
Οι τιμές αυτές αναμένεται να κινηθούν σε πιο χαμηλά επίπεδα όταν θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών. Αυτήν τη στιγμή η ΔΕΗ καλύπτει περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά και προχωρά σε ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου FTTH, για το οποίο χρησιμοποιεί το εναέριο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εκτόξευση της ζήτησης
Αντίστοιχα, οι τρεις βασικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (Cosmote, Nova, Vodafone), αλλά και η Inalan, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς την ανάπτυξη των FTTH υποδομών τους.
Το γεγονός ότι υπάρχει και η επιδότηση μέσω του Gigabit Voucher, είναι ο λόγος που πολλοί εκτιμούν ότι το 2025 θα είναι η χρονιά εκτόξευσης της ζήτησης για FTTH συνδέσεις. «Το Gigabit voucher θα αυξήσει τη ζήτηση και θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε τους πελάτες με πιο ελκυστικές τιμές», ανέφερε πρόσφατα ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.
Τηλεπικοινωνίες: ΣΕ πολύ καλά επίπεδα η ευρυζωνικότητα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, επισήμανε ότι «η προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα χάρη στις επενδύσεις όλων των παρόχων σε δίκτυα νέας γενιάς σε όλη τη χώρα» και πως πλέον «συντρέχουν οι προϋποθέσεις να αυξηθεί και η ζήτηση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024, ο Ομιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH της χώρας, ξεπερνώντας τα 1,7 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στόχος παραμένει μέχρι το τέλος του 2027 οι γραμμές FTTH να φτάσουν στα 3 εκατομμύρια.
Η Vodafone
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Vodafone, η οποία συνεχίζει την υλοποίηση του δικού της επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία.
Η Vodafone Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 υλοποίησε περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι, ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.
Nova και ΔΕΗ
Η Nova έχει θέσει ως στόχο να φέρει μέσω της United Fiber την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026. Στο παιχνίδι της οπτικής ίνας έχει μπει και η ΔΕΗ, μέσω της 100% θυγατρικής FiberGrid.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ Fiber Grid έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής. Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. το 2025.
Προώθηση των δικτύων 5G
Πέραν του FTTH, το 2025, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Nova, Vodafone) αναμένεται να προωθήσουν περαιτέρω τα δίκτυα 5G, ενεργοποιώντας νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα αξιοποιούν τις υποδομές 5G SA (Stand Alone), οι οποίες υλοποιούνται από τους παρόχους.
Από εκεί και πέρα, ένα από τα ανοικτά ζητήματα είναι το κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή της εμπορικής επωνυμίας της Cosmote με την υιοθέτηση του brand «Τ» της Deutsche Telekom.
Ενα άλλο «μέτωπο» αφορά τη Nova και την επικείμενη πώλησή της.
Στη Vodafone Ελλάδος θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το σενάριο δρομολόγησης νέων διοικητικών αλλαγών στο υψηλότερο επίπεδο της εταιρείας, καθώς ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Χάρη Μπρουμίδη.