Απορροφώντας την αρχική προσφορά, το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με ήπια άνοδο (+0,30%), σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη 2,81% από την αρχή του έτους σε νέα υψηλά 14 ετών. Η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών αυξήθηκε πάνω από 3 δισ. ευρώ φέτος, με την κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς να κυμαίνεται πλέον στα 106,4 δισ. ευρώ.
Η αξία των συναλλαγών, παρά την αργία στη Wall Street (στη μνήμη του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ), παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (147,21 εκατ. ευρώ), καθώς δραστηριοποιούνται ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με σωρευτικά κέρδη 6,88%. Αν και η ανοδική τάση δείχνει λιγότερο επιθετική, πολλοί επενδυτές δείχνουν απρόθυμοι να πουλήσουν, αναφέρουν χρηματιστηριακά γραφεία.
Στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ενώ ο παγιωμένος αποπληθωρισμός των καταναλωτών στην Κίνα έπληξε το κλίμα. Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ενώ η ΕΚΤ έχει προεξοφληθεί πως θα τα μειώσει κατά 0,25%. Παράλληλα, απότομο ξεπούλημα παρατηρείται στις μεγαλύτερες αγορές κρατικών ομολόγων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ανοδικά κινήθηκαν 60 μετοχές, 39 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, την αγορά στήριξαν τα κέρδη των Elvalhalcor (+3,23%), ΟΤΕ (+2,17%) και Εθνικής (+1,69%). Να σημειωθεί πως το ποσοστό της Hellenic Quality Foods στη ΒΙΣ Βιομηχανία Συσκευασιών έφτασε στο 98,61% μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, ενώ αναμένεται να ασκηθεί το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) εντός των επόμενων τριών μηνών. Σύσταση «αγοράς» με αυξημένη τιμή-στόχο στα 3,8 ευρώ (από τα 3,2 ευρώ προηγουμένως) εξέδωσε για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+3,51%) η Eurobank Equities, αναμένοντας πως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα σημειώσουν άνοδο 20% το 2024. Αν και η μετοχή έχει σημειώσει ράλι 30% το 2023 και κέρδη 19% το 2024, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έκπτωση 10% έναντι της αξίας των επενδύσεών της και τουλάχιστον 20% έναντι των ανταγωνιστών της στην Ευρώπη.
Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχιστούν, εκτίμησε σε ειδικό σημείωμά της η Capital Economics, προβλέποντας πως η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2% εφέτος από 2,3% το 2024 και 1,9% το 2026. Η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια βασίζεται σε τρεις παράγοντες: Ο πρώτος είναι η υψηλότερη μετανάστευση, η οποία σε γενικές γραμμές στηρίζει την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης. Ο δεύτερος αφορά την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία, που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το 2021, οι τουριστικές εισπράξεις (από ξένους επισκέπτες) αντιστοιχούσαν μόνο στο 3% του ΑΕΠ των χωρών της περιφέρειας, αλλά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 είχαν ξεπεράσει το 5%.
Ο τρίτος έχει να κάνει με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, τα σχέδια του NGEU στις χώρες αυτές περιλαμβάνουν δάνεια και επιδοτήσεις ύψους περίπου 10% του ΑΕΠ. Εως τον περασμένο Ιούλιο, είχε εκταμιευτεί το 40% των χρημάτων. Αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι χώρες θα προλάβουν να ξοδέψουν όλα τα κονδύλια έως τη λήξη του προγράμματος, η Capital Economics σημειώνει ότι ακόμα και εάν κάποια ποσά μείνουν αναξιοποίητα, η ώθηση στο ΑΕΠ θα είναι αισθητή. Κατόπιν τούτων, προβλέπει μέση σταθμισμένη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% για το 2025 και 1,3% για το 2026 στις χώρες της περιφέρειας, έναντι 0,8% και 0,9% για τις χώρες του πυρήνα αντίστοιχα.