Ο ξεριζωμός των Ποντίων είναι το θέμα ενός υραγουδιού που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision>
Το ερμηνεύει η Κλαυδία που στοχεύει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Eurovision, παρουσιάζοντας την «Αστερομάτα» ένα τραγούδι σε σύνθεση της δημιουργικής ομάδας των Arcade, που μιλά για τον ξεριζωμό των Ποντίων κι έχει έντονα ελληνικά στοιχεία. Η νεαρή τραγουδίστρια που είναι ανάμεσα στους 12 καλλιτέχνες που προκρίθηκαν για να διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό της Eurovision στις 30 Ιανουαρίου, έγινε γνωστή μέσα από το «The Voice», όπου, με την καθοδήγηση της Έλενας Παπαρίζου, έφτασε στον τελικό, ξεχωρίζοντας για την ποιότητα των ερμηνειών της. Aν και δεν κατάφερε να κερδίσει, ξεχώρισε για τη φωνή της.
Μετά την επιτυχία της στο Voice, η Κλαυδία ακολούθησε μια σταθερή πορεία με live εμφανίσεις που την κατέστησαν αναγνωρίσιμη στο κοινό. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ συμμετείχε και στα Mad Video Music Awards μαζί με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με τον γιο του Γιάννη Πάριου, Good Job Nicky.
Η καλλιτέχνιδα είναι ιδαίτερα δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο TikTok, (200.000 followers) όπου με τα covers της κατάφερε να μαγέψει μέχρι και τη διάσημη pop star, Κριστίνα Αγκιλέρα. To 2023 κέρδισε το βραβείο της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης στα βραβεία της Κύπρου, Super Music Awards 2023.
Η ιστορία πίσω από την «Αστερομάτα»
Το τραγούδι «Αστερομάτα» που παρουσιάζει για τη Eurovision συνδυάζει σύγχρονους και ethnic ήχους, ενώ οι στίχοι του, γραμμένοι στα ελληνικά, μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα. Η Κλαυδία αντλεί έμπνευση από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, αναδεικνύοντας τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ποντίων. Ως απόγονος αυτής της καταγωγής, τραγουδά για την προσφυγιά, την απώλεια της πατρίδας και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, μέσα σε ένα κόσμο που δοκιμάζεται από συνεχείς συγκρούσεις.
Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» η Κλαυδία αποκάλυψε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους στίχους του τραγουδιού, η οποία αφορά στα βιώματα της οικογένειάς της με την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Η ποντιακής καταγωγής τραγουδίστρια διηγήθηκε πως οι πρόγονοί της αναγκάστηκαν να εκπατριστούν και να εγκατασταθούν στη Σοβιετική Ένωση, όπου γεννήθηκαν οι γονείς της, αποφασίζοντας να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 1991.
Αναλυτικά, διηγήθηκε: «Γενικά είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι, με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μού έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’91 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή».
Η Κλαυδία δήλωσε πολύ χαρούμενη που το κομμάτι της είναι ένα από αυτά που κατάφεραν να προκριθούν στον ελληνικό τελικό, δηλώνοντας: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη, ανυπομονώ. Το απολαμβάνω πάρα πολύ, έχω το δημιουργικό άγχος, αλλά το απολαμβάνω πολύ γιατί το περιμένω πολύ καιρό. Περιμένω γενικά τη Eurovision. Η διαδικασία τελείωσε τέλη Οκτώβρη που καταθέσαμε το τραγούδι και περιμέναμε να μάθουμε».
Επιπλέον, περιέγραψε την αντίδραση τόσο της ίδιας, όσο και των γονιών της όταν έμαθαν το ευχάριστο νέο. «Όταν έμαθα ότι είμαι ανάμεσα στα δώδεκα κομμάτια, ήμουν μαζί με την μαμά μου και τον μπαμπά μου. Περνούσε η ώρα, περνούσε η ώρα και τελικά το όνομά μου ανακοινώθηκε 11ο. Εγώ ένιωθα αυτοπεποίθηση ότι θα είμαστε στον εθνικό τελικό. Όταν είπαν το όνομά μου, σηκώθηκα από το χαλί που καθόμουν και ξεκίνησα να κάνω τρέλες, κάτι δικά μου. Οι γονείς μου χάρηκαν πάρα πολύ. Γενικά είναι πολύ ήρεμοι άνθρωποι και δεν ενθουσιάζονται έτσι εύκολα, (μου είπαν) “μια χαρά, καλή επιτυχία, κράτα κάτω το κεφάλι και το έχεις”. Με χαροποιεί αυτό, γιατί νομίζω ότι θα ένιωθα άβολα αν η μαμά μου έβγαζε στη γειτονιά και το έκανε βούκινο. Όπως π.χ. η γιαγιά μου που πάει στην εκκλησία και βγάζει ανακοίνωση», ανέφερε.
Όσο για το τι ετοιμάζουν για τη βραδιά του εθνικού τελικού, η Κλαυδία απάντησε: «Έχουμε σκεφτεί πράγματα για το πώς θα παρουσιάσουμε το κομμάτι στον εθνικό Τελικό, συναντηθήκαμε με τον Φωκά Ευαγγελινό. Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σε μια ιδέα και θα την υποστηρίξουμε».
Τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού έγραψαν οι Arcade, η δημιουργική ομάδα που συνδημιούργησε τις ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision το 2020 και το 2021, με την οποία η Κλαυδία συνεργάζεται σταθερά στα singles της, μεταξύ των οποίων τα «Χαράματα», «Βασανίζομαι», «Μαγεμένα» και «Lonely Heart».
Στις 30 Ιανουαρίου, η τραγουδίστρια θα διαγωνιστεί στον εθνικό τελικό για τη Eurovision, ενώ παράλληλα συνεχίζει τα δισκογραφικά της βήματα. Το πρόσφατο single της, «Νύχτα Μου Μεγάλη», με τη συμμετοχή των Arcade και του OGE, έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό. Παράλληλα, συνεχίζει τις ζωντανές εμφανίσεις της για δεύτερη χρονιά δίπλα στον Γιώργο Σαμπάνη, στον «Βοτανικό».
The post Τραγούδι για την Ποντιακή Γενοκτονία φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision (Video) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.