Αλλαγές στον νόμο περί εθελούσιου υποβοηθούμενου θανάτου στη Βικτώρια

Η λεγόμενη «ρήτρα φίμωσης» (gag clause), που απαγόρευε στους γιατρούς της Βικτώριας να συζητούν τον εθελούσιο υποβοηθούμενο θάνατο (voluntary assisted dying – VAD), εκτός και εάν το ζητούσε ο ασθενής, θα καταργηθεί, έπειτα από επανεξέταση των νόμων της Πολιτείας.

Η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου VAD, που αναμενόταν να κατατεθεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι ενώ οι νόμοι λειτουργούν γενικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, ορισμένα μέτρα ασφαλείας (safeguards) που έχουν εφαρμοστεί «περιορίζουν την πρόσβαση» στην επιλογή του εθελούσιου υποβοηθούμενου θανάτου.

Η «ρήτρα φίμωσης» εισήχθη για να προστατεύσει τους ανθρώπους από εξαναγκασμό ή πιέσεις (coercion) να τερματίσουν πρόωρα τη ζωή τους, διασφαλίζοντας ότι θα μπορούσαν να πάρουν την απόφαση αυτή ελεύθερα, χωρίς εξωτερικές επιρροές.

Σημειώνεται δε, ότι η Βικτώρια ήταν η πρώτη Πολιτεία της Αυστραλίας που ψήφισε υπέρ των νόμων για τον εθελούσιο υποβοηθούμενο θάνατο το 2017, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ το 2019.

Έκτοτε, όλες οι υπόλοιπες Πολιτείες και Περιοχές, εκτός από τη Βόρεια Περιοχή, ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την αναθεώρηση, διαπιστώθηκε ότι οι νόμοι στη Βικτώρια, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν καινοτόμοι και πρωτοποριακοί (groundbreaking) όταν εισήχθησαν, πλέον θεωρείται ότι ακολουθούν ένα πιο «συντηρητικό μοντέλο» σε σύγκριση με εκείνους που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες πολιτείες.

Ως αποτέλεσμα, διατυπώθηκαν πέντε συστάσεις, τις οποίες αποδέχθηκε πλήρως η πολιτειακή κυβέρνηση.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ενέργειες όπως η αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινότητας για το VAD και η βελτίωση της πρόσβασης στον νόμο για τους Αβορίγινες, τους κατοίκους των Νησιών Torres Strait και τις πολυπολιτισμικές κοινότητες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα από την αναθεώρηση, η κυβέρνηση της Βικτώριας σκοπεύει να καταθέσει φέτος νέους νόμους για τον εθελούσιο υποβοηθούμενο θάνατο, οι οποίοι θα εναρμονίζονται περισσότερο με τις υπόλοιπες Πολιτείες και Περιοχές της Αυστραλίας.

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που εξετάζει είναι η κατάργηση του νόμου περί «φίμωσης», επιτρέποντας στους επαγγελματίες υγείας να συζητούν το VAD, όπως ισχύει σε άλλες Πολιτείες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναφέρονται και άλλες επιλογές θεραπείας και παρηγορητικής φροντίδας.

Η υπουργός Υγείας, Mary-Anne Thomas, επεσήμανε ότι «η μεταρρύθμιση των νόμων μας για τον εθελούσιο υποβοηθούμενο θάνατο», είναι «κρίσιμη» προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη πρόσβαση σε όλη τη Βικτώρια.

«Στόχος μας είναι να άρουμε τα εμπόδια και να βελτιώσουμε την εμπειρία για όλους τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες υγείας», δήλωσε η κα Thomas.

Συν τοις άλλοις, προτείνεται η κατάργηση της απαίτησης οι αιτούντες VAD, να είναι Αυστραλοί πολίτες και κάτοικοι της Βικτώριας.

Ο Nick Carr, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης Dying With Dignity, χαρακτήρισε αυτό το ζήτημα «σημαντικό» για όσους ζουν στην Αυστραλία για χρόνια, αλλά δεν είναι πολίτες.

Υπενθύμισε την περίπτωση του Julian Bareuther, του πρώτου ασθενούς του VAD, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς ήταν πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, παρόλο που ζούσε στην Αυστραλία για 40 χρόνια.

Επί του παρόντος οι ασθενείς με μη νευροεκφυλιστικές παθήσεις πρέπει να έχουν προσδόκιμο ζωής μικρότερο από έξι μήνες για να πληρούν τις προϋποθέσεις για VAD.

Η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση αυτής της περιόδου σε 12 μήνες, καθώς οι οι προβλέψεις των γιατρών για το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς συχνά διαφέρουν.

Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της αρχικής αίτησης του ασθενούς για VAD και της τελικής έγκρισης, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη γρηγορότερη πρόσβαση στο VAD.

Από την αναθεώρηση προέκυψε ότι, μεταξύ 2019 και 2023, εκδόθηκαν 1.527 άδειες για VAD. Από αυτές, οι 912 (60%) επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την ουσία VAD, ενώ σε 400 άτομα χορηγήθηκε η ουσία, χωρίς όμως να τη χρησιμοποιήσουν.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, το 99,3% των ατόμων ακολούθησαν τους κανόνες και τις διαδικασίες VAD.

Αναφέρθηκαν μόνο 14 περιπτώσεις όπου οι κανόνες δεν τηρήθηκαν, εκ των οποίων οι μισές (7) αφορούσαν συγγενείς ασθενών που δεν επέστρεψαν την ουσία VAD εντός της απαιτούμενης 15ήμερης προθεσμίας από τη χορήγησή της.

Δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση κατάχρησης.

The post Αλλαγές στον νόμο περί εθελούσιου υποβοηθούμενου θανάτου στη Βικτώρια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.