Ανάφη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί λόγω των σεισμών

Τρίτο νησί των Κυκλάδων κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Έτσι, μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό και η Ανάφη εντάσσεται στα νησιά που ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή».

«Σπάνιο το γεωλογικό φαινόμενο στη Σαντορίνη» λέει η Νομικού

Στη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.

«Όλη η επιστημονική κοινότητα και η ελληνική και η διεθνής έχει στρέψει τα βλέμματα σε έναν ενεργό χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου τον μελετάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμογόνος χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από τη διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο, δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, έτσι όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο»

Η κ. Νομικού μίλησε για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο – όπως είπε – το μελετάμε πολύ εντατικά και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να αναλύουμε και να συνδυάζουμε τα δεδομένα της μορφολογίας του πυθμένα, το τι βρίσκεται στο υπέδαφος μέσα στον υποθαλάσσιο πυθμένα και τι γίνεται στα βαθύτερα στρώματα στα έγκατα της γης.

«Το 2011 μέσα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης υπήρχαν κάποιες μαγματικές διεργασίες.

Γι αυτό είχαμε και πάρα πολλούς σεισμούς. Ναι, αλλά αυτοί οι σεισμοί που κράτησαν 14 μήνες δεν έφεραν καμία ηφαιστειακή έκρηξη στη Νέα Καμένη.

Τώρα λοιπόν, σε ένα πολύπλοκο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, που έχει πολλές ρηξιγενείς ζώνες, αυτές πιθανότατα ενεργοποιούνται από τις διελεύσεις ρευστών, οι οποίες προέρχονται από μαγνητικές διεργασίες, δηλαδή πολύ βαθιά στα έγκατα της γης και έτσι λοιπόν, τι έχουμε;

Έχουμε συνεχή ενεργοποίηση μέχρι να ηρεμήσει αυτή η κατάσταση» πρόσθεσε.