Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Τέμπη;

Η πολύ σοβαρή πρόταση που διατύπωσαν μέσω των «ΝΕΩΝ» χθες οι καθηγητές κ.κ. Κοντιάδης, Λιάκος, Μαραντζίδης και Σωτηρέλης, για τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό – προ διετίας – δυστύχημα στα Τέμπη, θα έδινε ίσως μια απάντηση στα ερωτήματα του κόσμου, αλλά, φευ, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Εστω κι αν σε αυτήν συμμετείχαν και ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, πλην των Ελλήνων, καμιά κυβέρνηση – όχι μόνο αυτή η σημερινή – δεν θα την αποδεχόταν. Διότι στην ουσία θα ήταν σαν να εκχωρούσε εθνικό έργο σε μια επιτροπή η οποία ποιος ξέρει πώς θα δούλευε, με τι «όπλα», πόσες ελευθερίες θα είχε για να ασκήσει ερευνητικό έργο και τι εν τέλει θα γινόταν με το πόρισμα που θα εξέδιδε. Θα το χρησιμοποιούσε, ας πούμε, η Δικαιοσύνη συμπληρωματικά με το δικό της πόρισμα βάσει του οποίου θα ασκηθούν διώξεις και κάποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο; ΄Η απλώς θα εκδιδόταν για να υπάρχει ως «πιστοποιητικό» περί της ορθής κρίσης του δικαστή που διερευνά το δυστύχημα και των συναδέλφων του που θα κληθούν να δικάσουν επ’ ακροατηρίω; Και καλά το πόρισμα της Επιτροπής να συμφωνεί για το «καλώς έχει» της έρευνας της Δικαιοσύνης. Αν όμως διαφωνεί, δεν θα πυροδοτούσε αυτό έναν νέο γύρο αντιδράσεων περί της λεγόμενης «συγκάλυψης»;

Παράλληλες καταθέσεις

Προβληματίστηκα. Οχι για την αγαθή πρόθεση των τεσσάρων καθηγητών, οι οποίοι δεν ανήκουν στους υποστηρικτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πολίτες της χώρας είναι και διαβλέπουν κινδύνους από τις εξελίξεις. Ανησυχούν και οι ίδιοι, όπως σημειώνουν στην παρέμβασή τους, για το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται από τη λαϊκή απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη. Με προβλημάτισε αυτή καθ’ εαυτή η πρόταση. Η οποία αν – θεωρητικά – γινόταν αποδεκτή, θα είχε ως αποτέλεσμα να «τρέχει» μια έρευνα για τα Τέμπη, παράλληλα με τη διεξαγόμενη δίκη για τα Τέμπη! Οπου παράγοντες της δίκης, μάρτυρες, κατηγορούμενοι κ.λπ. θα καλούνταν ταυτόχρονα σχεδόν με τη συμμετοχή τους στο δικαστήριο να εμφανίζονται και ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για το δυστύχημα. Σε αυτή την περίπτωση οι περίπου 50 κατηγορούμενοι τι ακριβώς θα έκαναν ενώπιον της Επιτροπής, παρά να επαναλαμβάνουν όσα επιβάλλει η υπερασπιστική τους γραμμή;

Ερευνα σε βάθος δεκαετίας

Και κάτι τελευταίο: αν το θέμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής είναι η ίδια η Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου, γιατί να περιοριστεί στα του δυστυχήματος των Τεμπών; Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας, τουλάχιστον. Να αποτυπωθεί η κατάσταση της Δικαιοσύνης διαχρονικά. Από κυβερνήσεως Τσίπρα και εντεύθεν.

Δεν θα ήταν αυτό μια καλή ευκαιρία να πληροφορηθεί ο πολίτης που σήμερα οργίζεται για τα Τέμπη και αναζητά την αλήθεια για το τι συμβαίνει με τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς επί δύο διαφορετικών πολιτικά κυβερνήσεων που άσκησαν διαδοχικά εξουσία στη χώρα; Εγώ νομίζω πως ναι. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε αποφασιστικά στη γνώση των πολιτών και ουσιαστικά θα λειτουργούσε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για το κλίμα που διαμορφώνεται σήμερα στην κοινωνία…

Η ημέρα της κρίσης

Τώρα, ως προς το κύριο πιάτο, δηλαδή τα Τέμπη, κάτι καινούργιο δεν υπάρχει, πλην των γύρω-γύρω, ήτοι εμπειρογνώμονες, δηλώσεις, εκτιμήσεις, θεωρίες, πολλές θεωρίες, και αναμονή για την έκδοση διαφόρων πορισμάτων. Το Εγκληματολογικό της ΕΛ.ΑΣ., ας πούμε, ακόμη να εκτιμήσει – λες και επρόκειτο για βίντεο από τον Αρη – αν ήταν γνήσια τα τρία βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Το ΕΜΠ, επίσης, θέλει ακόμη μια-δυο ημέρες για να εκδώσει το δικό του πόρισμα για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και αν μετέφερε κάποιο ύποπτο υλικό που προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη κατά το δυστύχημα. Από κοντά και το πόρισμα επί των τοξικολογικών εξετάσεων για τον θάνατο του Καλογήρου, που ο θάνατός του «ενεπλάκη» στην υπόθεση των Τεμπών και πυροδότησε την «αρπαγμένη» θεωρία ότι επρόκειτο περί δολοφονίας με στόχο να προειδοποιηθεί η εισαγγελέας μητέρα του και μέσω αυτής η Δικαιοσύνη.

Και μ’ αυτά και μ’ εκείνα, που συντηρούν το κλίμα της οργής, πορευόμαστε πλησίστιοι για την ημέρα της κρίσεως, που είναι η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Με την κυβέρνηση να επιχειρεί, μέσω δηλώσεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων και διαρροών, να αποτρέψει τους πολίτες να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και την αντιπολίτευση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να είναι αυτά – και ειδικά στην Αθήνα – τα ογκωδέστερα που υπήρξαν ποτέ. Μια διελκυστίνδα είναι αυτό και τίποτε περισσότερο.

Τι εξοργίζει τον Κυριάκο

Ο Κυριάκος, που επέστρεψε από τις ΗΠΑ, συγκάλεσε για αύριο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση με τους υπουργούς του. Αν δεν με απατούν οι πηγές μου, αυτή τη φορά δεν πρόκειται να καταληφθεί εξ απίνης από τον όγκο των συγκεντρώσεων της Παρασκευής, γιατί το περιμένει. Αυτό που τον έχει ξενίσει, ίσως και εξοργίσει, είναι ότι υπάρχουν εταιρείες (και μεταξύ αυτών και μεγάλες) οι οποίες «διευκολύνουν» τους υπαλλήλους τους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οπως και ότι το ίδιο κάνουν και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά θα κρατήσει χαμηλά την μπάλα, μου αναφέρθηκε, κατά την αυριανή ομιλία του, διότι «δεν θέλει να στείλει κι άλλο κόσμο στις πλατείες», πράγμα που το καταλαβαίνω. Δεν θα ήταν και ιδιαίτερα σοφό να επιτεθεί ούτε στους διοργανωτές, ούτε πολύ περισσότερο σε όσους διακινούν τις θεωρίες συνωμοσίας. Εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, απαιτείται περίσκεψη και όχι ενέργειες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την κατάσταση…

Ημιαργία στον Δήμο Αθηναίων

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, έχω να προσθέσω, με αφορμή μια ανακοίνωση που έλαβα χθες, ότι δεν εξαιρείται ούτε ο Δήμος Αθηναίων από τη συμμέτοχη στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Κατά την ανακοίνωση, η Παρασκευή θα έχει τα χαρακτηριστικά ημιαργίας για τους υπαλλήλους. Θα παραμείνουν λέει στην υπηρεσία ως τις 11 το πρωί και εν συνεχεία θα αποδεσμευτούν. Οσοι δε δημότες είχαν ραντεβού στον Δήμο μετά τις 11, αυτά θα υπάρξει μέριμνα να πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες.

Σχόλιο; Κανένα. Τι σχόλιο να κάνω, άλλωστε.

Γιατί βιάζεται ο Φάμελλος

Α, να μην το ξεχάσω. Υπάρχει κι ένας Φάμελλος, ο Σωκράτης, ο οποίος λέει το ρεπορτάζ ότι θέλει μέσα στην εβδομάδα να έχει υπάρξει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Κι επειδή εκείνου δεν του βγαίνουν – πλέον – τα «κουκιά», με το «θέλω» εννοεί ότι θέλει το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ώστε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ επικουρικά για να την υποστηρίξει. Κάνει πως του διαφεύγει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αν δεν προκύψουν νέα στοιχεία για την υπόθεση των Τεμπών. Αλλά ο Φάμελλος βιάζεται. Γιατί βιάζεται; Διότι καταλαβαίνει ότι ο Πολάκης είναι έτοιμος να τον κάνει… Κασσελάκη – να τον διώξει με συνοπτικές, «δημοκρατικές» φυσικά, όπως πάντα, διαδικασίες…