Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Ανησυχία έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα από το μπαράζ σεισμών τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, καθώς στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις.

Η Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου (1/2) και αποφάσισε να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών.

«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

Φωτογραφία: Pixabay

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.

– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.

H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.

Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 76 σεισμικές δονήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης, καθώς φοβούνται κάποια έκρηξη του ηφαιστείου ή ένα σεισμό αντίστοιχο του 1956, όταν τα 7,5 Ρίχτερ είχαν προκαλέσει δεκάδες θανάτους και καταστροφές στις Κυκλάδες.

Υπενθυμίζεται ότι και τις προηγούμενες ημέρες είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, καταγράφεται αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης στο βόρειο τμήμα της Καλδέρας.

«Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, αναλύει τα δεδομένα και επικαιροποιεί τον σχεδιασμό των ανάλογων δράσεων πρόληψης» ανέφερε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι η σύσκεψη έγινε για προληπτικούς λόγους και ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

«Είναι ενεργό ηφαίστειο, όπως και της Κω. Σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε σε έκρηξη μεγάλη. Κάναμε τη σύσκεψη για να επικαιροποήσουμε τα σχέδιά μας» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωφυσικής, Γεράσιμος Παπαδόπουλος που τόνισε πως πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς και όχι ηφαιστειακούς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

 

«ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΕΧΕΙ ΞΥΠΝΗΣΕΙ»

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση τονίζοντας: «Ζούμε ένα φαινόμενο που έχουμε ξαναβιώσει. Το 2011, το ηφαίστειο παρουσίασε παραμόρφωση, ενεργοποιώντας το ρήγμα στη βόρεια Καλδέρα, προκαλώντας μικροσεισμούς. Το φαινόμενο διήρκεσε 14 μήνες, χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη».

Όσον αφορά στην εξέλιξη της δραστηριότητας, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι μπορεί να έχει «ξυπνήσει» το ηφαίστειο, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι απαραίτητα προβλέπεται κάποια επικείμενη έκρηξη.

Όπως εξήγησε, τα ηφαίστεια συχνά παρουσιάζουν περιόδους έντονης δραστηριότητας και στη συνέχεια επανέρχονται σε ηρεμία. «Το επικρατέστερο σενάριο είναι η φυσιολογική εκτόνωση της δραστηριότητας, όπως συνέβη και στο παρελθόν» κατέληξε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

The post Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.