Απαγόρευση της χρήσης του DeepSeek σε κυβερνητικές συσκευές

Το DeepSeek, το κινεζικό chatbot τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που προκάλεσε διεθνή φρενίτιδα με το που βγήκε στην αγορά, απαγορεύτηκε από υπολογιστές και κινητές συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Αυστραλία, αφού διαπιστώθηκε ότι αποτελεί «απαράδεκτο κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια.

Όλοι οι κυβερνητικοί φορείς, εκτός από εταιρικούς οργανισμούς όπως το Australia Post και το ABC, θα αναγκαστούν να αφαιρέσουν όλα τα προϊόντα DeepSeek από τις συσκευές τους άμεσα.

Θα πρέπει επίσης να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα προϊόντα DeepSeek και να αναφέρουν στην κυβέρνηση όταν το ολοκληρώσουν.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα μόνο στις προσωπικές τους συσκευές.

Το DeepSeek είναι η πρώτη «επέλαση» της Κίνας στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης και η σοκαριστική δημοτικότητα του τελευταίου μοντέλου του – που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο – έθεσε γρήγορα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Albanese, η απόφαση της απαγόρευσης έρχεται μετά από σχετικές συμβουλές από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών που διαπίστωσαν ότι η πλατφόρμα αποτελούσε «απαράδεκτο κίνδυνο για την τεχνολογία της αυστραλιανής κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι και η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok -που ανήκει επίσης σε κινεζική εταιρεία- απαγορεύτηκε από τις κυβερνητικές συσκευές το 2023, λόγω παρόμοιων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια και τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί για ξένες παρεμβάσεις.

Είχε προηγηθεί η απαγόρευση στην Huawei να κατασκευάσει υποδομές διαδικτύου 5G, μία απόφαση που εξόργισε την Κίνα το 2018.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Tony Burke, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις απαγόρευσης ασχέτως με την χώρα προέλευσης (country-agnostic) των εφαρμογών και αντ’ αυτού «επικεντρώθηκε στον κίνδυνο».

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία γεμάτη δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά η κυβέρνηση δε θα διστάσει να δράσει όταν οι υπηρεσίες μας εντοπίσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», επισήμανε.

Παρόμοιες κινήσεις για το DeepSeek έχουν ήδη γίνει από την Ιταλία, την Ταϊβάν, την πολιτεία του Τέξας (ΗΠΑ) και τμήματα του αμερικανικού υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της NASA, του Πενταγώνου και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εταιρεία DeepSeek ιδρύθηκε από τον 40χρονο επιχειρηματία Liang Wenfeng το 2023 και κυκλοφόρησε το πρώτο της σημαντικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης την ίδια χρονιά.

Προσέλκυσε παγκόσμια προσοχή εν μέρει λόγω των ισχυρισμών ότι η εφαρμογή αυτή ήταν πολύ φθηνότερη και απαιτούσε πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ για να δημιουργηθεί σε σύγκριση με άλλα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στον κλάδο.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Βιομηχανίας και Επιστημών, Ed Husic, ήταν από τους πρώτους κυβερνητικούς αξιωματούχους δυτικών χωρών που προειδοποίησαν ότι υπήρχαν «αναπάντητα ερωτήματα» σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων και της ιδιωτικότητας από εν λόγω πλατφόρμα.

Η Dana Mckay, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής του RMIT, δήλωσε στο ABC ότι η εταιρεία DeepSeek υποχρεούται να τροφοδοτεί την κινεζική κυβέρνηση με τα δεδομένα που συλλέγει.

«Συλλέγει όντως ό,τι κάνετε όταν έχετε πρόσβαση στο DeepSeek», είπε.

«Πληροφορίες όπως τα μοτίβα πληκτρολόγησης και ο τρόπος με τον οποίο πληκτρολογούμε είναι στην πραγματικότητα τόσο μοναδικός όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα, οπότε μπορεί ουσιαστικά να σας αναγνωρίσει».

Αν η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας, πρόσθεσε, είναι σε θέση να ζητήσει πρόσβαση root ή διαχειριστή, «πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν στα πάντα στον υπολογιστή σας».

Ο ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, Andrew Charlton, επισήμανε ότι το λογισμικό εγείρει «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τις πιθανές ευπάθειες στα κυβερνητικά συστήματα».

Συμπλήρωσε ότι ενώ η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις κυβερνητικές συσκευές, το κοινό θα πρέπει να λάβει υπόψη του.

«Η συμβουλή της κυβέρνησης είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν το DeepSeek».

«Συμβουλεύουμε να μην κάνουν ‘κλικ’ σε συνδέσμους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακόβουλο λογισμικό, να μην ανεβάζουν πληροφορίες που δε θέλουν να είναι δημόσιες και να μη βασίζονται στην ακρίβεια οποιασδήποτε πληροφορίας που παρέχεται από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI)».

The post Απαγόρευση της χρήσης του DeepSeek σε κυβερνητικές συσκευές appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.