Η φιλοζωική παιδεία στη χώρα μας άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Επικρατεί ακόμη και σήμερα η νοοτροπία αγοράς ενός ζώου, σαν να είναι αξεσουάρ. Τα ζώα που συνηθέστερα γίνονται δώρα είναι τα κουνέλια. Μικρά σε μέγεθος, γλυκά και χαριτωμένα, αποτελούν τα δημοφιλέστερα θύματα αυτής της νοοτροπίας.
Επικρατεί μία εντελώς εσφαλμένη αντίληψη αναφορικά με τις ανάγκες που έχουν. Επειδή το κόστος αγοράς τους κυμαίνεται περί των 20-30 ευρώ, το αντίστοιχο χαμηλό κόστος, οικονομικό και όχι μόνο, νομίζουν ότι απαιτούν και οι λοιπές τους ανάγκες. «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ήρθαν σε επικοινωνία με την ομάδα «Κουνελάκια προς υιοθεσία» (Adopt a Bunny) για να μας εξηγήσουν τις ανάγκες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κουνέλια;
Αγοράζονται παρορμητικά από άτομα που αγνοούν όσα χρειάζονται. Τα βλέπουν χαριτωμένα πίσω από μία βιτρίνα και δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν την ευζωία αυτών των ζώων. Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι κτηνίατροι που δεν γνωρίζουν από αυτά τα είδη ζώων.
Τι χρειάζονται κτηνιατρικά τα κουνέλια;
Τα κουνέλια χρειάζονται οπωσδήποτε στείρωση, γιατί παθαίνουν καρκίνο σε ποσοστό 85%. Χρειάζονται ποιοτικές τροφές χωρίς σπόρους, ελευθερία χώρου και όχι κλουβί, καθώς και εξειδικευμένους/έμπειρους κτηνιάτρους με τον κατάλληλο εξοπλισμό αναισθησίας για αυτά. Επίσης, δεν αντέχουν στη ζέστη άνω των 30°C.
Πώς ξεκινήσατε τη δική σας δράση;
Αυτές τις πληροφορίες δεν τις γνωρίζουν οι περισσότεροι κηδεμόνες, και πολλοί, άλλωστε, τα εγκαταλείπουν στον δρόμο. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε την ομάδα μας στο Facebook «Κουνελάκια προς υιοθεσία» και το «Adopt a Bunny» στο Instagram, όπου συνεχώς καλούμαστε να φροντίσουμε τα εγκαταλελειμμένα. Συνήθως βρίσκονται σε κακή κατάσταση, οπότε τα μεταφέρουμε στο εξειδικευμένο κτηνιατρείο Animal Medical Center, όπου περιθάλπονται, στειρώνονται και προωθούνται για υιοθεσία.
Τι πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει άμεσα την κατάσταση;
Το εμπόριο των κουνελιών θα πρέπει να σταματήσει, όπως έγινε και με άλλα είδη ζώων, καθώς σπανίως εξασφαλίζεται η ευζωία τους. Εχουμε φτάσει σε σημείο να βρίσκουμε παρατημένα κουνέλια σε κάδους σκουπιδιών, σε δρόμους, άλλα να τρέχουν τρομαγμένα και άλλα κλεισμένα μέσα στα κλουβιά τους.