Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά τι προκαλεί τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη, οι οποίοι φυσικά προβληματίζουν τους κατοίκους όλων των κοντινών νησιών. Μπορεί να είναι το ρήγμα το οποίο έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Υπάρχει όμως πιθανότητα να ευθύνεται και το ηφαίστειο της Καλντέρας ή το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνουν άπαντες βέβαιοι ότι ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα – εξού και τα παίρνει – αλλά και πως θα χρειαστεί να παρακολουθείται το φαινόμενο από κάθε εμπλεκόμενη κρατική υπηρεσία στενά και καθημερινά. Γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάζουν τα δεδομένα στην εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου μέρα με τη μέρα.
Το δυσμενέστερο σενάριο πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε το κράτος να καταφέρει να το διαχειριστεί αν γίνει πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, βέβαια, είναι κρίσιμο οι κρατικοί αξιωματούχοι να μην πανικοβάλλουν με τις δηλώσεις τους τούς πολίτες. Ηδη το θέμα απασχολεί τα διεθνή Μέσα, αφού η Σαντορίνη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη.
Τα διακυβεύματα είναι πολλά. Η ασφάλεια των νησιωτών μας και η προστασία της περιουσίας τους, η αποτελεσματικότητα του ήδη πληγωμένου επιτελικού κράτους, η τύχη της βαριάς μας βιομηχανίας, του τουρισμού. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθη.