Αυτοψίες στη Μύκονο: Αυθαίρετες κατασκευές, κατοικίες, υπόγεια αλλά και ιδιωτικοί δρόμοι

Εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, αλλά και κατασκευές αυθαίρετων τμημάτων υπόγειων χώρων, όπως και κατασκευές τοιχίων χωρίς οικοδομική άδεια, παράνομη εναπόθεση υλικών εκσκαφής, επίστρωση με μπετόν τμήματος αιγιαλού, εκβραχισμοί και επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος – που δεν συνάδουν με τα εγκεκριμένα σχέδια -, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα από τις αυτοψίες στη Μύκονο.

Οι αυτοψίες, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από το ΥΠΕΝ, διενεργήθηκαν το χρονικό διάστημα 13-18 Φεβρουαρίου 2025 και πραγματοποιήθηκαν από μεικτά κλιμάκια με επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας. Σημειώνεται πως τα κλιμάκια αυτά έχουν εγκατασταθεί στη Μύκονο και συνεχίζουν τους εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό νέων, αυθαίρετων κατασκευών.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, όπου εντοπίζεται αυθαίρετη κατασκευή/αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, ακολουθείται η διαδικασία που έχει θεσπιστεί από το υπουργείο, που οδηγεί σε κατεδάφιση όλων των νέων αυθαίρετων κατασκευών.

Ειδικότερα, με την οριστική διαπίστωση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να κατεδαφίσει εντός 30 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις, ενώ τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα μετά τη βεβαίωσή τους αναζητούνται μέσω της ΑΑΔΕ.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα 12 περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στην εκτός σχεδίου περιοχή «Τούρλος» της Μυκόνου και εντός ζώνης προστασίας, σε ακίνητο επιφανείας 4.093 τ.μ., με οικοδομική άδεια για την ανέγερση διώροφης κατοικίας 200 τ.μ., διαπιστώθηκαν:

α) εκβραχισμοί περί τα 1.500 κ.μ. και γενικότερα επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος, οι οποίες δεν συμφωνούν με τα εγκεκριμένα σχέδια της αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας,

β) κατασκευή ιδιωτικού δρόμου μήκους 25 μ. και πλάτους 5,6 μ. εκτός ιδιοκτησίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών του έργου, καθώς και

γ) πρόσφατα αποπερατωμένα κτίσματα στο ανατολικό τμήμα της ιδιοκτησίας, τα οποία δεν αποτυπώνονται στο τοπογραφικό της άδειας.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως λένε από το ΥΠΕΝ, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάκλησης της οικοδομικής άδειας εάν διαπιστωθεί μετά τον αναγκαίο έλεγχο νομιμότητας ότι εκδόθηκε βάσει ψευδών στοιχείων. Επισημαίνεται ότι εντός της ζώνης προστασίας που βρίσκεται το έργο απαγορεύονται η καταστροφή και η αλλοίωση βραχωδών εξάρσεων.