![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/01-1-300x225.jpg)
Eχει χαρακτηριστεί το «Γεφύρι της Aρτας» για την Αθήνα, και όχι άδικα. Υστερα από δύο χρόνια εργασιών – και έντονων πολιτικών διενέξεων – ένα κομμάτι της Βασιλίσσης Ολγας αναμένεται να παραδοθεί τον επόμενο μήνα.
Το έργο της ανάπλασης της Βασιλίσσης Ολγας χρειάστηκε 26 χρόνια για να ξεκινήσει – αφού οι μελέτες μέχρι τότε παρέμεναν σε κλειστά συρτάρια. Η… πολύπαθη λεωφόρος, η οποία σημειωτέον είχε «κλείσει» από τον Μάιο του 2020, λόγω COVID, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του νυν και του πρώην δημάρχου Αθηναίων, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.
Τα εργοτάξια έπιασαν… δουλειά τον Απρίλιο του 2023, μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, μέσω του φορέα Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, και την ανάδοχο εταιρεία. Κύριο χαρακτηριστικό της ανάπλασης, συνολικής επιφάνειας 28.360 τ.μ., ήταν η πεζοδρόμηση της λεωφόρου, κάτι που αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον Χάρη Δούκα, ο οποίος είχε δεσμευθεί πως με την εκλογή του η λεωφόρος θα δοθεί στην ήπια κυκλοφορία.
Στόχος τα τέλη Μαρτίου
Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων, «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων ΑΕ και τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη για τη Βασιλίσσης Ολγας. Ο στόχος μας παραμένει ένα μεγάλο τμήμα της Βασιλίσσης Ολγας να αποδοθεί στο κοινό μέχρι τα τέλη Μαρτίου».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον έως σήμερα προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα πρόκειται να παραδοθεί το κομμάτι από το τραμ και προς το Ζάππειο.
«Θα ανοίξει το κομμάτι του πεζοδρόμου. Θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τους κατοίκους, που στην πράξη, λόγω των έργων, δεν μπορούσαν να περπατήσουν τη Βασιλίσσης Ολγας.
Αλλά και για τους τουρίστες εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανάπλαση Δημόσιων Χώρων ΑΕ, Χρόνης Ακριτίδης, ο οποίος υπογραμμίζει πως οι όποιες καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου οφείλονται σε αρχαιολογικά ευρήματα.
«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές, σεβόμενοι πάντα τις συμβουλές των αρχαιολόγων, όπως το να αλλάξουμε τη διαδρομή της αποχέτευσης των ομβρίων λόγω αρχαίων. Ολα αυτά όμως μας κόστισαν σε χρόνο».
Στη «νέα» πλέον Βασιλίσσης Ολγας θα υπάρχει – όπως και πριν – δρόμος ήπιας κυκλοφορίας για τραμ και τρόλεϊ. Ωστόσο η απόφαση για την περαιτέρω χρήση του δρόμου από ΙΧ θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αλλωστε, όπως είχε σημειώσει ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την 36η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο, η Βασιλίσσης Ολγας μπορεί να έχει έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας «για να μπορέσει να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία, όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Ακόμα και σήμερα, η Βασιλίσσης Ολγας δεν είναι δρόμος απόλυτης πεζοδρόμησης. Υπάρχει εδώ και χρόνια για το Ζάππειο ειδική εξαίρεση. Υπήρξε και δεύτερη εξαίρεση, χωρίς να το ξέρουμε, που αφορούσε τον Ομιλο Αντισφαίρισης.
Και μπορεί να υπάρχουν μία-δύο εξαιρέσεις ακόμα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς λέμε ότι δεν γίνεται να υπάρχει εξαίρεση για κάποιους και απαγόρευση για κάποιους άλλους. Η λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας δεν είναι δρόμος απόλυτης πεζοδρόμησης, δεν υπάρχει και ΦΕΚ άλλωστε για απόλυτη πεζοδρόμηση». Οπως όλα δείχνουν, ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας όπως και ο χώρος όπου έχουν αποκαλυφθεί τα αρχαία αναμένεται να παραδοθούν σε επόμενο διάστημα.
Η ταλαιπωρία
Η… ταλαιπωρία για τη Βασιλίσσης Ολγας ωστόσο δεν έχει τελειώσει, καθώς βάσει του σχεδιασμού και εξαιτίας κάποιων ηλεκτρομηχανολογικών ζητημάτων του τραμ και ορισμένων βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν οι εργασίες θα συνεχίζονται στον διάδρομο του τραμ, στο κομμάτι από την Αρδηττού προς τη Βασιλίσσης Ολγας.
«Εκτιμούμε πως και αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αυτός είναι και ο λόγος που το τραμ θα σταματήσει τη διέλευση και θα επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι, εν όψει τουριστικής περιόδου.
Εφόσον βέβαια χρειαστεί, θα ξανασταματήσει τις διελεύσεις τον Αύγουστο, αυτή τη φορά όμως για έναν μήνα».