Μία διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση κατάφερε να διακόψει τη λειτουργία δύο εκ των μεγαλύτερων διαδικτυακών πλατφορμών στον Κόσμο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν Αρχές επιβολής του νόμου από Ελλάδα, Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία και Ιταλία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, συμμετείχε, «μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε αστυνομική επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας, για τη διακοπή λειτουργίας δύο εκ των μεγαλύτερων διαδικτυακών πλατφορμών στον κόσμο, για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η οποία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και υπό τον συντονισμό της Europol».
«Στην επιχείρηση συμμετείχαν Αρχές επιβολής του νόμου από 8 χώρες (Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ιταλία και Αυστραλία), με κύριο στόχο τον εντοπισμό των διαχειριστών και των τεχνικών υποδομών των πλατφορμών, οι οποίες ήταν ενεργές για μεγάλο χρονικό διάστημα με πλήθος παράνομου περιεχομένου, ενώ παράλληλα προσφέρονταν προς πώληση σε αυτές, παράνομα αποκτηθέντα δεδομένα, κακόβουλο λογισμικό και υπηρεσίες φιλοξενίας διαφημίσεων ή άλλες υπηρεσίες.»
«Συνολικά, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης, συνελήφθησαν 2 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 7 έρευνες, ενώ κατασχέθηκαν 17 servers, πάνω από 50 ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και 300.000 ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα».
Στην Ελλάδα, «μετά από σχετική Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, εντοπίσθηκε ημεδαπός, ο οποίος φέρεται ως συνδιαχειριστής μίας εκ των πλατφορμών, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, πρωινές ώρες της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2025, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 τραπεζικές κάρτες, λάπτοπ, 3 σκληροί δίσκοι και ένα κινητό τηλέφωνο».
Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στο αρμόδιο Ανακριτικό Γραφείο, ενώ πλέον και οι δύο πλατφόρμες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, εμφανίζοντας το παρακάτω μήνυμα στους επισκέπτες τους:
H Europol, σε δική της ανακοίνωση, επισήμανε ότι:
«Οι δύο πλατφόρμες, Cracked και Nulled, είχαν συνολικά περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες. Και τα δύο αυτά ‘φόρουμ παραοικονομίας’ προσέφεραν ένα γρήγορο ‘σημείο εισόδου’ στη σκηνή του κυβερνοεγκλήματος».
«Οι εν λόγω ιστότοποι λειτουργούσαν ως one-stop shops και χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για συζητήσεις σχετικά με το κυβερνοέγκλημα αλλά και ως αγορές παράνομων αγαθών και υπηρεσιών κυβερνοεγκλήματος, όπως κλεμμένα δεδομένα, κακόβουλο λογισμικό ή εργαλεία hacking».
«Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ύποπτοι αποκόμισαν εγκληματικά κέρδη ύψους 1 εκατ. ευρώ».
«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ως υπηρεσία είναι μια αυξανόμενη τάση σε πλατφόρμες όπως οι Cracked.io και Nulled.to. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσφέρουν εργαλεία και υποδομές ως υπηρεσία, επιτρέποντας ακόμη και σε άτομα με λιγότερα τεχνικά προσόντα να πραγματοποιούν επιθέσεις».
«Η τάση αυτή καθιστά το έγκλημα στον κυβερνοχώρο όλο και πιο προσιτό σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων, καθώς οι εν λόγω πλατφόρμες συχνά μοιράζονται ευπάθειες ασφαλείας και παρέχουν ακόμη και σεμινάρια για τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού και τη συμμετοχή σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες».
«Τα δύο αυτά ‘φόρουμ’ προσέφεραν επίσης εργαλεία και σενάρια βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη για την αυτόματη ανίχνευση ευπαθειών ασφαλείας και τη βελτιστοποίηση των επιθέσεων».
«Σε αυτές τις πλατφόρμες αναπτύσσονται και κοινοποιούνται συχνά προηγμένες τεχνικές phishing, οι οποίες ενίοτε χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων και πειστικών μηνυμάτων. Καθώς το έγκλημα στον κυβερνοχώρο γίνεται όλο και πιο επιθετικό και συγκρουσιακό, η Europol στοχεύει στην ενίσχυση της καταπολέμησης αυτού του είδους του εγκλήματος φέρνοντας σε επαφή τους σχετικούς εταίρους για διασυνοριακή συνεργασία και κοινή δράση».
The post Διακοπή λειτουργίας δύο εκ των μεγαλύτερων διαδικτυακών πλατφορμών κυβερνοεγκλήματος appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.