Η διπλωματική κρίση κλιμακώνεται καθώς, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία για τη λήξη του Ουκρανικού πολέμου. Έτσι, μετά τον αποκλεισμό της Ευρώπης και του Κιέβου από τις διαπραγματεύσεις, ένα ακόμη επεισόδιο ξέσπασε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη G7.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο να αποκαλέσουν τη Ρωσία «επιτιθέμενη» σε μια δήλωση της G7 για την τρίτη επέτειο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, απειλώντας να εκτροχιάσει μια παραδοσιακή επίδειξη ενότητας, σύμφωνα με πέντε δυτικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο κορυφής της G7 τη Δευτέρα (17/2) δεν έχει επίσης συμφωνηθεί ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η διαφωνία έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο, περιέγραψε τον Ζελένσκι ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και πρότεινε ότι η Ρωσία πρέπει να προσκληθεί ξανά στην G7.
Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στη φράση «ρωσική επιθετικότητα» και παρόμοιους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τη σύγκρουση, δήλωσαν οι δυτικοί αξιωματούχοι.
Οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου σχεδιάζουν να εκδώσουν την κοινή δήλωση υποστήριξης στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή πριν από τρία χρόνια.
«Είμαστε ανένδοτοι ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο», δήλωσε στους Financial Times ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα.
«Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη γλώσσα, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν και ελπίζουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ματαιώθηκε η συνέντευξη Κέλογκ – Ζελένσκι
Σε μια άλλη διπλωματική κρίση την Πέμπτη (20/2), μια προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Ζελένσκι και του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.
Ο Ζελένσκι αναμενόταν να μιλήσει σε δημοσιογράφους μαζί με τον Κέλογκ, αλλά η εκδήλωση αναβλήθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους μετά την έναρξη της συνάντησης, ανέφερε το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η επιθετικότητα της Ρωσίας αναφέρθηκε πέντε φορές στη δήλωση των ηγετών της G7 πέρυσι. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του 2024.
Η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να… απαλύνει τη γλώσσα αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για να χαρακτηριστεί ο πόλεμος ως «σύγκρουση της Ουκρανίας», είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο πόλεμος που έγινε… σύγκρουση
Πρόσφατες δηλώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιούν παρόμοια διατύπωση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης από τη συνάντηση του Yπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Ρώσο Yπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ, η οποία αναφέρει δύο φορές «τη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Η αλλαγή σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία συχνά χρησιμοποιούσε φράσεις όπως «ρωσική επιθετικότητα» αναφερόμενος στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η διαμάχη για τη δήλωση έρχεται μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία ο Τραμπ κολάκευε τον Πούτιν, συμφώνησε με πολλά από τα αιτήματά του σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έδειξε προθυμία να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, στέλνοντας ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους να συναντηθούν με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους την Τρίτη στο Ριάντ.
Ο Τραμπ έχει επίσης ισχυρίζεται ότι ο Ζελένσκι είχε ποσοστό αποδοχής στην Ουκρανία μόλις 4%. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο πρόεδρος απολάμβανε υποστήριξη 57% στο εσωτερικό, από 52% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.
Ο Πούτιν αντέδρασε θερμά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ. «Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ ήταν τελείως διαφορετικοί – ήταν ανοιχτοί σε μια διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς προκαταλήψεις ή κρίσεις για το τι έγινε στο παρελθόν», δήλωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση του Ριάντ, προσθέτοντας πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεργαστεί στις προτάσεις των ΗΠΑ.
ΕΕ: «Η Ουκρανία είναι δημοκρατία, η Ρωσία του Πούτιν όχι»
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η Κομισιόν επιμένει να μιλά για βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Στεφάν ντε Κιρσμάκερ, όταν ερωτήθηκε τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» για τον Ζελένσκι από τον Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι «η Ουκρανία είναι δημοκρατία, η Ρωσία του Πούτιν όχι».
Πρόσθεσε ότι «ο Ζελένσκι έχει εκλεγεί νόμιμα με διαδικασία ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών».
Πηγή: CNN Greece