Εβαλαν φωτοβολταϊκά κι ενώ «πλήρωναν 60-70 ευρώ ο λογαριασμός τους εκτοξεύτηκε στα 300-400». Καταγγελίες στη Βουλή

Χάθηκαν 167.000 μεγαβατώρες από ΑΠΕ το 2024, αναφέρθηκε στην Επ. Ενέργειας – Φωνές στη Βουλή για φουσκωμένους λογαριασμούς σεσπίτια με φωτοβολταϊκά

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, για το γεγονός ότι το 2024 χάθηκαν 167.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν παραχθεί από ΑΠΕ, λόγω της έλλειψης υποδομών για την αποθήκευσή τους και αξιοποίησή τους σε περιόδους αυξημένων αναγκών. Δυσαρέσκεια εξέφρασαν, επίσης, για το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει σχεδιασμός για τέτοιες υποδομές.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή εξέτασε τα ισχύοντα και τα προτεινόμενα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που αφορούν τη χρήση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), θέτοντας και την ανάγκη δημιουργίας ηλεκτρονικού συστήματος για την τήρηση σειράς προτεραιότητας αναφορικά με τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην ΑΗΚ για τη διεξαγωγή ελέγχου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, έκανε λόγο στις δηλώσεις του για «απόλυτη απουσία πολιτικής». Είπε ότι δεν υπάρχει ενιαίος προγραμματισμός και ότι ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας, όπως ΡΑΕΚ, ΑΗΚ, Υπουργείο, έχουν δικό τους προγραμματισμό και τελικά δεν συναντιούνται. Είπε ότι η Πολιτεία «ξεγέλασε» όσους έχουν επενδύσει για να βάλουν φωτοβολταϊκά, και ιδίως τα νοικοκυριά.

«Οι κυβερνώντες αντί να έρθουν ισορροπημένα εξισορροπήσουν την βελτίωση του δικτύου και την αποθήκευση, προκειμένου να είναι εφικτή η διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο, αντί αυτού έχουμε άλλα των άλλων», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννη, αναφέροντας ότι γίνεται χρήση κεφαλαίων από το ταμείο ΑΠΕ, είτε προς όφελος στις ηλεκτρικής διασύνδεσης είτε προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε περαιτέρω ότι επείγει η προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε σε κεντρικό είτε και σε αποκεντρωμένο επίπεδο, καθώς και βελτίωση του δικτύου, προκειμένου να είναι ικανό να απορροφά την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ.

«Πρέπει όπως είπατε να κληθεί και ο Υπουργός, παρά το ότι κρύβεται, να έρθει να συζητήσει θέματα ενέργειας στη Βουλή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει διεύθυνση και αριθμός για το ποιος ευθύνεται για τις ψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», δείχνοντας ευθύνες στον Υπουργό Ενέργειας. Κατέληξε ότι «αυτοί οι οποίοι θέλουν να στηρίζουν τον κρυμμένο προστατευτισμό, θα πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους καταναλωτές».

«Στείλαμε του ανθρώπους να δανειστούν για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους και τώρα ερχόμαστε, χωρίς να φταίνε σε τίποτα, να σταματούμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στις κατοικίες», είπε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, προσθέτοντας ότι η πολιτεία δεν έκανε τίποτα για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε ότι λόγω αυτής της αδυναμίας, σε κάποιες περιοχές το σύστημα πλέον δεν μπορεί να δεχτεί επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

«Πολίτες οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στις κατοικίες τους, ενώ την περασμένη διμηνία είχαν λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 60-70 ευρώ, αυτή τη διμηνία ο λογαριασμός τους εκτοξεύτηκε στα 300-400 ευρώ», είπε ο κ. Κώστα, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στις αποκοπές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό τους.

Γεμίσαμε τον τόπο με μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, δίναμε συνεχώς εγκρίσεις για νέες άδειες χωρίς να υπολογίσουμε ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα, επειδή την περίοδο Οκτώβρη-Απρίλη, η παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν φέρουν ευθύνη για τη κατάσταση αυτή, αφού είχαν ενθαρρυνθεί για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπάρχουν συμφέροντα που μπλοκάρουν τη διαδικασία αυτή, ο κ. Κώστα είπε ότι εδώ και χρόνια, όποτε συζητιέται το θέμα των ΑΠΕ στην Επιτροπή, υπάρχουν πάντα διαφορετικές ομάδες που υπερασπίζονται η κάθε μία τα δικά της συμφέροντα. «Δεν είναι μόνο η ανικανότητα και η ανευθυνότητα και η προχειρότητα που εδώ και χρόνια τα οποία οδήγησαν στην υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο κ. Κώστα, και πρόσθεσε ότι «πιθανότατα είναι και η εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση με τη διακοπή της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καθώς οι πολίτες που αποφάσισαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα για να μειώσουν δραστικά το κόστος ενέργειας, βλέπουν την επένδυσή τους να μην αποδίδει. Είπε ότι έχει εγγραφεί ειδικό θέμα συζήτησης στην Επιτροπής και ότι έχουν σταλεί και επιστολές προς τον αρμόδιο Υπουργό αλλά και στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα αυτών των ενεργειών που θα επιτρέψει στο δίκτυο της ΑΗΚ να αξιοποιούνται πλήρως τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ και εισηγητής του θέματος που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι «αγγίζει τα όρια της ανεντιμότητας από την πολιτεία» η αποκοπή της ενέργειας ΑΠΕ από τους καταναλωτές που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά.

Ο κ. Γιακουμή είπε, ακόμα, ότι τέθηκε εκ νέου η πρόταση που είχε γίνει για 5% ΦΠΑ στη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Όπως είπε, εισηγήθηκε να σταλεί στον Υπουργό Ενέργειας επιστολή, που να ζητά ξεκάθαρη απάντηση για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Σημείωσε, ακόμα, ότι ζητήθηκε να παρουσιαστεί και ο σχεδιασμός για αποθήκευση ΑΠΕ και ανέφερε ότι δόθηκε ενημέρωση πως θα εξαγγελθεί σήμερα ένα σύστημα αποθήκευσης, το οποίο όμως θα αφορά μόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα και όχι τις οικιακές εγκαταστάσεις.

Τέλος, είπε ότι έγινε εισήγηση για ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης για φωτοβολταϊκά, ώστε να διασφαλίζεται ότι η διαδικασία θα διέπεται από περισσότερη διαφάνεια. Αναφέρθηκε και στο θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για εκτοπισθέντες, λέγοντας ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις από την Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ