Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «απαντώντας» στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε με τις δηλώσεις του για τη Γάζα ακόμα και από υποστηρικτές τους, επέμεινε στην ιδέα του να γίνει η περιοχή… Ριβιέρα.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, έκανε λόγο για μία «γενναιόδωρη κίνηση» από τη χώρα του, διευκρινίζοντας ότι ο «έλεγχος» των Αμερικανών επί των παλαιστινιακών εδαφών θα είναι «προσωρινός».
Όπως είπε, όσοι ζουν εκεί -2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι- θα πρέπει προφανώς να πάνε αλλού, ενώ η γη θα καθαρίζεται και θα ανοικοδομείται, αλλά στο τέλος θα μπορούν να «μετακομίσουν ξανά» πίσω.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ρητώς εναντίον «εθνοκάθαρσης» στη ρημαγμένη έπειτα από 15 μήνες πολέμου Γάζα, ενώ στην Αυστραλία οι αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών… διίστανται.
ΤΡΑΜΠ
«Η Λωρίδα της Γάζας θα παραδιδόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ μετά τη λήξη των μαχών», έγραψε ο κ. Τραμπ στην πλατφόρμα TruthSocial.
«Οι Παλαιστίνιοι … θα είχαν ήδη μετεγκατασταθεί σε πολύ πιο ασφαλείς και όμορφες κοινότητες, με νέα και σύγχρονα σπίτια, στην περιοχή. Θα είχαν πραγματικά την ευκαιρία να είναι ευτυχισμένοι, ασφαλείς και ελεύθεροι. Δεν θα χρειαζόταν κανένας στρατιώτης από τις ΗΠΑ!»
Η νέα δήλωση Τραμπ ήρθε αφού ο Λευκός Οίκος φάνηκε να υποχωρεί σε σχέση με την ιδέα αυτή υπό την καταιγίδα επικρίσεων (εκτός βέβαια του Ισραήλ, που τάχθηκε υπέρ, περισσότερα στη σελ. 7).
Προέκυψε ότι πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συζητήσει τα όσα ανέφερε για τη Γάζα με λίγους συνεργάτες πριν μιλήσει δημοσίως, ενώ δεν είχαν διεξαχθεί μελέτες σκοπιμότητας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή το Πεντάγωνο, όπως συνηθίζεται σε μεγάλες πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα επανέλαβε πως πιστεύει ότι είναι συνετό μερικές φορές να «κάτσει πίσω» (sit back) και να μη σχολιάζει κάθε μέρα όλους τους ισχυρισμούς του Τραμπ.
Επισήμανε εκ νέου ότι η Αυστραλία συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.
«Η θέση της Αυστραλίας είναι η ίδια όπως ήταν σήμερα το πρωί, όπως ήταν και πέρυσι, όπως ήταν και πριν από 10 χρόνια και ήταν επί κυβέρνησης Howard».
Ερωτηθείς την Τετάρτη για το αν η Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να στείλει Ένοπλες Δυνάμεις στη Γάζα, επανέλαβε ότι η διπλωματική θέση της Αυστραλίας δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας:
«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας. Αυτό που έχουμε πει, όμως – σαφώς, έχουμε υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός .. η Αυστραλία είναι πρόθυμη να βοηθήσει να φτάσει βοήθεια στη Γάζα για να παράσχει αυτή την υποστήριξη. Το έχουμε κάνει. Αυτό συνάδει με αυτό που έκαναν πάντα οι αυστραλιανές κυβερνήσεις, δηλαδή την παροχή υποστήριξης».
«Θα είμαστε συνεπείς (στη στάση μας) … Έχω επίσης πει ότι δεν πρόκειται, ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας, να σχολιάζω καθημερινά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Η δουλειά μου είναι να υποστηρίξω τη θέση της Αυστραλίας», τόνισε ο κ. Albanese.
Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Francesca Albanese (δεν έχει κάποια συγγένεια με τον Anthony Albanese) ήταν καυστική για την ήπια απάντηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού.
«Είναι αξιολύπητο», δήλωσε στο ABC και ισχυρίστηκε ότι ασκήθηκε κριτική εναντίον του επειδή «δεν τηρεί τη δέσμευση της Αυστραλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν πρόκειται για την Παλαιστίνη».
Η ίδια χαρακτήρισε τις προτάσεις Τραμπ «ως ανοησίες» και «απολύτως παράνομες», λέγοντας ότι αντιπροσωπεύουν τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού. «Αυτό είναι τρέλα», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Albanese ήταν πάντως και η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong. «Είδαμε εν μία νυκτί συζητήσεις και διευκρινίσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι μια απόδειξη του γιατί η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν αντιδρά αμέσως σε όλα όσα αναφέρονται», δήλωσε στη Γερουσία.
«Η διακομματική δέσμευση για δύο κράτη είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων, η ασφάλεια του Ισραήλ και η ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής», πρόσθεσε.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, χαρακτήρισε πάντως τον Ντόναλντ Τραμπ ως «μεγάλο στοχαστή» (big thinker), ο οποίος φέρει «βαρύτητα» (gravitas) στις διεθνείς υποθέσεις.
Εκτίμησε δε ότι οι «εμπρηστικές» δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μια διαπραγματευτική τακτική για να πείσει άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή να «κάνουν ένα βήμα μπροστά» και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών.
«Θέλει άλλες χώρες στην περιοχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως έκανε με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.
«Είναι ένας μεγάλος στοχαστής και δημιουργός συμφωνιών. Δεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη φορά με το να μην είναι κάτι άλλο παρά οξυδερκής. Το έχετε δει στην επιχειρηματική του ζωή και η τέχνη της συμφωνίας είναι απίστευτα σημαντική γι’ αυτόν … Νομίζω ότι υπάρχει επιθυμία για ειρήνη εδώ από κάθε λογικό άνθρωπο και ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί».
«Οι άνθρωποι που απορρίπτουν τον πρόεδρο Τραμπ και λένε ότι δεν είναι σοβαρός, ή όποια υποτιμητικά σχόλια θέλουν να κάνουν, νομίζω ότι απλά αψηφούν την πραγματικότητα της βαρύτητας που φέρνει στην κατάσταση, τη δύναμη των ΗΠΑ να συνεργάζονται με έναν σύμμαχο όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος και άλλες χώρες που θα πρέπει, κατά την κρίση του, να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση στην περιοχή».
The post Επιμένει ο Τραμπ να γίνει η Γάζα… Ριβιέρα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.