Νέα δικαστική εξέλιξη στο ζήτημα των υποκλοπών ήρθε χθες. Να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις που είχαν καταθέσει εις βάρος του κρεοπώλη μέσω της πιστωτικής κάρτας του οποίου πληρώθηκαν τα μολυσμένα SMS του Predator και να κινηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για ψευδή κατάθεση ζητούν με ξεχωριστές αιτήσεις τους από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Και οι δύο μηνυτές επικαλούνται επίσημη απάντηση που έλαβαν από την Εθνική Τράπεζα, η οποία απέκλεισε την πιθανότητα να μπορούσε ένα τρίτο πρόσωπο να κάνει χρήση της προπληρωμένης κάρτας του Κοσμίδη χωρίς να γνωρίζει το pin της, για να πληρώσει τα SMS με το Predator. Κατέρριψε, δηλαδή, τον ισχυρισμό που έκανε δεκτό ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην αίτηση που κατέθεσε εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο δικηγόρος του, Χρήστος Κακλαμάνης, «η εκδοχή που παρουσίασε στην κατάθεσή του ο μηνυόμενος είναι, σύμφωνα με την επίσημη θέση της αρμόδιας τράπεζας, όχι μόνο αναληθής, αλλά και πρακτικώς αδύνατη».
Να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες
Στην ίδια ακριβώς βάση στηρίζεται και η αίτηση του Κουκάκη, ο οποίος ζητεί, επίσης, να εξεταστούν και τα 116 θύματα παρακολούθησης με το λογισμικό Predator, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απαραίτητη ενέργεια για τη διερεύνηση της τέλεσης των αδικημάτων της κατασκοπίας και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Καθώς, όπως υπενθυμίζει, ανάμεσα στα παγιδευμένα πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ανώτεροι δικαστές και κρίσιμοι πολιτειακοί παράγοντες. Οι οποίοι, θυμίζω, δεν εξετάστηκαν ποτέ.
«Πόλεμος» για το πόρισμα
Στη Βουλή και στην Ευρωβουλή φτάνει η νέα κόντρα που προέκυψε μεταξύ της κυβέρνησης και μιας ανεξάρτητης Αρχής. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον Συνήγορο του Πολίτη, με αφορμή το πόρισμα που διαβίβασε στο υπουργείο Ναυτιλίας και το Ναυτοδικείο για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, καταλογίζοντας σε οκτώ αξιωματικούς του Λιμενικού «σαφείς ενδείξεις» για τη στοιχειοθέτηση της «θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό “Adriana”». Το υπουργείο Ναυτιλίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασαν καταλογίζοντας πολιτική μεροληψία στον Συνήγορο, Ανδρέα Ποττάκη, γεγονός που στηλιτεύθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, η οποία κατέθεσε χθες αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με σκοπό να κληθεί ο Ποττάκης και να συζητηθεί το πόρισμά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, έθεσε ερώτημα προς την Κομισιόν για το αν η αντίδραση της κυβέρνησης «ευθυγραμμίζεται με τις ενωσιακές δικαιοκρατικές αρχές». Η υπόθεση, άλλωστε, είχε απασχολήσει εντόνως τις ευρωπαϊκές αρχές, την Κομισιόν, τη Frontex και την Ευρωπαία Συνήγορο, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια με πρόσφυγες.
Με ονόματα
Να σημειώσω, πάντως, ότι το πλήρες πόρισμα του Συνηγόρου δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το 148σέλιδο πόρισμα διαβιβάστηκε, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε καν στους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους επιζώντες του «Adriana». Το λέω διότι από την κυβέρνηση ο Συνήγορος κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κατονομάζει» και «δεν προσωποποιεί ευθύνες», όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης. Από πηγή μου που έχει όμως πραγματική γνώση του πλήρους πορίσματος μαθαίνω ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Στο πόρισμα αναφέρονται συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις και, επίσης, αναφέρονται ονομαστικά, με τον βαθμό και τον ρόλο που είχαν στην υπόθεση, όλοι οι λιμενικοί που εξετάστηκαν από την Αρχή και όλοι οι προτεινόμενοι για πειθαρχικό έλεγχο. Εξάλλου, όπως σας έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Πέρασμα στην Ινδία
Την πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο ομόλογός του, Σουμπραμανιάν Τζαϊσάνκαρ, για επίσημο ταξίδι στην Ινδία αποδέχτηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης που προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο Νέο Δελχί, για μια σειρά συναντήσεις με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Πρώτη στάση του σήμερα θα είναι το υπουργείο Εξωτερικών, όπου, εκτός από το τετ α τετ με τον Τζαϊσάνκαρ, θα πραγματοποιηθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων. Το πρόγραμμα του Γεραπετρίτη θα συνεχιστεί και αύριο, με τη συνάντησή του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, Ατζίτ Ντοβάλ, ενώ θα είναι και ομιλητής σε εκδήλωση του ινδικού think tank Observer Research Foundation, με τίτλο «Εταιρική σχέση Ελλάδας – Ινδίας στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο».