Ερωτηματολόγιο για Ουκρανία έστειλαν οι ΗΠΑ σε χώρες της Δύσης, μεταδίδει το DPA

Σύμφωνα με το DPA, οι ερωτήσεις είναι τρείς

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ αναφέρει πως οι ΗΠΑ έστειλαν ερωτηματολόγιο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες, που αφορά στις εξελίξεις σχετικά με σύγκληση διάσκεψης ειρήνης για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το DPA, οι ερωτήσεις είναι τρείς. Ποιες στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία, ποια αμυντικά συστήματα, αλλά και το τι επιθυμούν να πράξουν οι ΗΠΑ σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Όλα αυτά σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας ώστε στο μέλλον η Ρωσία να μην επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως την ύπαρξη του ερωτηματολογίου επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε, που υποστήριξε πως γνωρίζει πως υπάρχει, αλλά δεν το έχει δει.

Το Γερμανικό Πρακτορείο προσθέτει πως το ερωτηματολόγιο θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν αύριο στην έκτακτη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά για τη διάσκεψη, θα λάβουν μέρος τα κράτη μέλη που συγκροτούν τη λεγόμενη Ομάδα της Βαϊμάρης. Πρόκειται για ομάδα που δημιουργήθηκε μετά τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ, με μέλη τις Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, ενώ στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και η Δανία εκπροσωπώντας τα κράτη της Βαλτικής.

Η Ομάδα της Βαϊμάρης έχει ως στόχο τη διασφάλιση της υποστήριξης της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στη Ρωσία, αλλά και απέναντι στις όποιες αποφάσεις λαμβάνει ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρούμπιο, δήλωσε πως οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν στο παρασκήνιο διαφορετική γλώσσα.

Όπως είπε η Μπέρμποκ «συνάντησα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τους απεσταλμένους για τα θέματα της Ουκρανίας. Και εκεί υπάρχουν τελείως διαφορετικοί τόνοι. Συγκεκριμένα, κατέστη σαφές ότι πρόκειται για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η κυριαρχία των κρατών και να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία».