Ευρωπαϊκό μέτωπο για κοινό μηχανισμό άμυνας και ασφάλειας

Κοινή επιστολή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έστειλαν, ενόψει της έκτακτης συνόδου της Δευτέρας, 19 ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποδέκτες τον Αντόνιο Κόστα, τον Ντόναλντ Τουσκ (ως πρωθυπουργό της προεδρεύουσας Πολωνίας) και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Νάντια Καλβίνιο. Οι υπογράφοντες είναι η Φινλανδία (που είχε την αρχική πρωτοβουλία), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία. Με την επιστολή, λοιπόν, οι 19 διαμηνύουν, μεταξύ άλλων, το κεντρικό αίτημά τους για περισσότερους μηχανισμούς οικονομικής ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, βάζοντας στο επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ιδέα να αυξηθούν τα δάνειά της για τους σκοπούς της άμυνας και της ασφάλειας, για εξοπλιστικά αλλά και υποδομές. Προτείνουν, συγκεκριμένα, να καθοριστεί ξανά η λίστα των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ για να μπορεί να χορηγεί περισσότερα δάνεια στην αμυντική βιομηχανία, να προσαρμοστεί γενικώς η δανειοδοτική πολιτική της και να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας «έκδοσης χρέους ειδικού σκοπού» για τη χρηματοδότηση έργων ασφάλειας και άμυνας.

Πρόσκληση

σε Ρούτε και Στάρμερ

Εν τω μεταξύ, την ατζέντα αυτής της έκτακτης συνόδου παρουσίασε με δική του επιστολή προς τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών ο Κόστα, στην οποία σημειώνει ότι με τις αποφάσεις της θα πρέπει «να παρασχεθεί καθοδήγηση στην Επιτροπή και στην Υπατη Εκπρόσωπο κατά την προετοιμασία μιας Λευκής Βίβλου για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία θα καλύπτει κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες και τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους». Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις προκλήσεις που θέτει η δεύτερη προεδρική θητεία του Τραμπ, ο Κόστα τονίζει στους ηγέτες ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της» και τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν περισσότερο για να εξορθολογιστεί η αμυντική παραγωγή και να υπάρξουν περισσότερες και πιο στοχευμένες επενδύσεις. Τέλος, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Κόστα προσκάλεσε τη Δευτέρα στο γεύμα των 27 μελών του Συμβουλίου, τον Μαρκ Ρούτε, αλλά και τον Κιρ Στάρμερ. Λογική προσθήκη μιας και η Βρετανία αποτελεί ακόμη μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Τραπεζώματα

στις Βρυξέλλες

Θα επιστρέψω στις Βρυξέλλες, όμως, όπου εθεάθη ο Χρήστος Σταϊκούρας. Διότι ο υπουργός Μεταφορών, μέσα στον χαμό που γίνεται για τα Τέμπη, αλλά και μετά την καταπληκτική δήλωσή του ότι «δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το αν μεταφέρουν παράνομα κι επικίνδυνα υλικά τα τρένα, θεώρησε καλή ιδέα να ταξιδέψει στη βελγική πρωτεύουσα για το Brussels Delphi Forum. Μη φανταστείτε ότι γίναμε σοφότεροι για τα Τέμπη ή για τα προβλήματα της ασφάλειας του σιδηροδρόμου που μας χρεώνει η Κομισιόν αφού, εξ όσων πληροφορούμαι, δεν έγινε κάποια αναφορά επ’ αυτού. Εγινε ζύμωση όμως, στα πηγαδάκια με καφέ και finger food. Ενώ, μετά το φόρουμ, εθεάθη να τρώει σε μεγάλο τραπέζι με άλλους καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους εντόπισα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Δημήτρη Τσιόδρα και τον Δημήτρη Καιρίδη.

Μακριά από τη φωτιά

και ο Οικονόμου

Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, στην ίδια γραμμή με τον Σταϊκούρα είναι κι ο υφυπουργός του, ο Βασίλης Οικονόμου. Ερωτηθείς (Σκάι), συμφώνησε κι αυτός ότι… δεν θα βάλει το χέρι του στη φωτιά. Είχε μάλιστα κι έναν διάλογο με τον Δημήτρη Μάντζο που τον κάλεσε, μιας και είναι υφυπουργός, να αποκλείσει ότι γίνεται παράνομη δραστηριότητα στα τρένα. Και ο πολιτικά αρμόδιος Οικονόμου του απάντησε «σε ποιον κόσμο ζείτε; Εσείς μπορείτε να το αποκλείσετε; Σ’ αυτόν τον κόσμο δεν ξέρετε τι γίνεται;».

Στροφή στο lobbying

Εκεί, στο ίδιο φόρουμ των Βρυξελλών, βρέθηκε και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την ίδια ώρα μάλιστα που στην Αθήνα δικάζονταν οι πρώτες αγωγές αποδήμων εναντίον της για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων τους. Μαθαίνω, παρεμπιπτόντως, ότι η πρώην ευρωβουλευτής διαψεύδει σε συνομιλητές της ότι ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, τώρα που αδειάζει η θέση του Κώστα Τασούλα. Εκτός βεβαίως αν της ζητηθεί. Προς το παρόν, σκέφτεται να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία της και τις διεθνείς επαφές της σε κάποια θέση lobbying.