![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/6050986-300x200.jpg)
Παρά τις προκλήσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς Αγκυρας, η Αθήνα δείχνει να επιμένει στην πολιτική των «ήρεμων νερών» ως τη μόνη οδό που έχει φέρει τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες απτά αποτελέσματα. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν χθες πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Αγκυρα «θα διεξαχθεί κανονικά, με την ατζέντα που θα καθοριστεί», ενώ επεσήμαιναν πως αυτό που μένει να κλειδώσει είναι η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής του.
Οι όποιες προκλητικές ενέργειες έχουν σημειωθεί από πλευράς Αγκυρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτουν κυρίως από το ότι δεν επιλύεται το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ, ενώ, όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την ώρα που καταγράφονται εκ νέου παραβιάσεις εναέριου χώρου ή σημειώνονται επεισόδια, όπως αυτά σε Κάσο και Κρήτη, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την πραγματικότητα προ «ήρεμων νερών», με τις κατ’ έτος 7.000 παραβιάσεις (πριν από το 2022), σε αντιπαραβολή με την τρέχουσα εικόνα των μηδενικών μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Από τις ίδιες πηγές τονίζεται πως οι έρευνες για όλα τα πρότζεκτ που αφορούν ηλεκτρική διασύνδεση «θα συνεχιστούν» και δόθηκε για ακόμη μία φορά η διαβεβαίωση πως στον ελληνοτουρκικό εν εξελίξει διάλογο δεν εμπίπτουν θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.
Με το βλέμμα και στα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα επιδιώκει αυτό το διάστημα γέφυρες με τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να σχεδιάζει εντός του μηνός (24 και 25 Φεβρουαρίου) επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί και σε δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για Ουκρανία και Μέση Ανατολή). Πάντως, όσον αφορά τον ρόλο της Αγκυρας στη γεωπολιτική σκακιέρα, παρότι δεν την κατονόμασε, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας χθες από την Ουάσιγκτον, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιλέξουν με ποιους συμμάχους θα πορευτούν, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία ως μια χώρα «αυταρχική, που δεν νιώθει την ανάγκη να υπακούσει στους διεθνείς νόμους».
Η Συρία και το βέτο
Για τις εύθραυστες ισορροπίες στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής – με τον παράλληλο κίνδυνο να καταστεί η Δαμασκός δορυφόρος της Αγκυρας πάντα να ελλοχεύει – συζήτησαν χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συγκάλεσε το ΥΠΕΞ, προς ενημέρωση για την πρόσφατη περιοδεία Γεραπετρίτη στην περιοχή. Κοινός τόπος στη συνεδρίαση υπήρξε η διαπίστωση πως η Ευρώπη δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει από τα παιχνίδια ισχύος που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφορικά με τη Συρία, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία διατηρούν το δικαίωμα άσκησης βέτο ως προς την άρση κυρώσεων της ΕΕ, ένα ζήτημα που «καίει» τη Δαμασκό καθώς έχει ανάγκη τους οικονομικούς πόρους για την ανοικοδόμησή της.
Το ζήτημα μιας πιθανής (παράνομης) τουρκοσυριακής ΑΟΖ που θα παραβιάζει εκτός από το διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά σύνορα ετέθη από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών στη μεταβατική ηγεσία της Συρίας, από όπου υπήρξε διαβεβαίωση για συμπεριληπτική διακυβέρνηση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Οσο για τις πληροφορίες για διάβημα προς την Ιταλία, διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως «γίνονται όλες οι κατάλληλες ενέργειες», που «όταν δεν φαίνονται είναι πιο αποτελεσματικές».