Η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαγνώσεων καρκίνου του μαστού, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και των Υπηρεσιών Υγείας της Alberta του Καναδά εξέτασε τα παγκόσμια ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε 185 χώρες και τους θανάτους.
Διαπίστωσε ότι 1 στις 20 γυναίκες σε όλο τον Κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 70 είναι πιθανό να πεθάνει από τη νόσο.
«Αν και πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους καρκίνους στις γυναίκες παγκοσμίως, το ‘βάρος’ του καρκίνου του μαστού δεν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένο», επισημαίνεται
«Τα ποσοστά εμφάνισης ήταν υψηλότερα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία».
Το National Breast Cancer Foundation ανέφερε ότι 1 στις 7 γυναίκες στην Αυστραλία και 1 στους 556 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Κατά μέσο όρο, 58 άτομα θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού κάθε μέρα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι Νεοζηλανδοί «υπερεκπροσωπούνται» επίσης όσον αφορά στους αριθμούς των διαγνώσεων.
«Ο γυναικείος καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Otago, Δρ Jason Gurney.
«Οι γυναίκες από τη Νέα Ζηλανδία διαγιγνώσκονται καθημερινά με αυτόν τον καρκίνο, είτε μέσω του καλά οργανωμένου εθνικού μας προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου – το οποίο τείνει να βρίσκει καρκίνους που δεν έχουν προκαλέσει ακόμη συμπτώματα – είτε μέσω γυναικών που προσέρχονται στις κλινικές υπηρεσίες με συμπτώματα όπως ένα ύποπτο ογκίδιο».
Η μελέτη ανέφερε ότι ενώ τα ποσοστά διάγνωσης ήταν υψηλά τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία, το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού μειωνόταν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι δύο χώρες είχαν μειώσει τη θνησιμότητα κατά 2,1% ετησίως, σύμφωνα με μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στόχο τη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως κατά 2,5% ετησίως.
Η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Δρ Nehmat Houssami, η οποία είναι συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είχαν πιθανότατα καταγράψει υψηλά ποσοστά διάγνωσης λόγω διαφόρων παραγόντων.
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που σχετίζονται με τη δομή του πληθυσμού – για παράδειγμα, η γήρανση και το προφίλ των παραγόντων κινδύνου», σημείωσε.
«Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού που οι γυναίκες μπορεί να γνωρίζουν λιγότερο περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ, τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα και την παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση – επομένως πρέπει να βελτιώσουμε την υποστήριξη των γυναικών για τη μείωση αυτών των δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η Μάλτα, η Δανία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Σλοβενία είναι οι μόνες επτά χώρες που βρίσκονται σήμερα σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά τα ποσοστά θνησιμότητας είχαν μειωθεί σε 30 άλλες χώρες.
Το βάρος της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και της θνησιμότητας δεν «κατανέμεται εξίσου» σε όλες τις χώρες, ανέφερε η Δρ Houssami.
«Οι χώρες που είναι λιγότερο εύπορες και έχουν λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα…».
«Μια γυναίκα που αναπτύσσει καρκίνο του μαστού σε μια χώρα με χαμηλό μεσαίο εισόδημα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει από τον καρκίνο της από ό,τι η αντίστοιχη γυναίκα σε μια χώρα με υψηλό εισόδημα».
Η μελέτη ανέφερε ότι τα νέα περιστατικά και οι θάνατοι θα αυξηθούν κατά 38% και 68% αντίστοιχα μέχρι το 2050 και θα επηρεάσουν δυσανάλογα τις χώρες με χαμηλό «δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης» (human development index).
Ο δείκτης αυτός είναι ένα «σύστημα» που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μετρά τα μέσα επιτεύγματα μιας χώρας στην υγεία, την επιστήμη και το βιοτικό επίπεδο.
«Υψηλής ποιότητας δεδομένα για τον καρκίνο και την κατάσταση των ασθενών, καθώς και συνεχής πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση στη θεραπεία, απαιτούνται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο δείκτη ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την παρακολούθηση των στόχων για τον έλεγχο του καρκίνου», αναφέρεται στη μελέτη.
Η Δρ Houssami υπογράμμισε ότι τα παραπάνω ευρήματα δεν είναι «νέα».
Ωστόσο, «αυτές οι ανισότητες … έχουν γίνει πιο εμφανείς και προβλέπεται να διευρυνθούν περαιτέρω στο μέλλον, γεγονός που σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις, ιδίως στις χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα, να επενδύσουν στην παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine και αξιολογήθηκε από ομότιμους.
Οι συγγραφείς της χρηματοδοτήθηκαν από τα: Canadian Institute of Health, University of Calgary, Alberta Children’s Hospital Foundation, Alberta Health, The Susan G Komen Foundation, The National Health and Medical Research Council and The National Breast Cancer Foundation.
The post Η Αυστραλία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στον Κόσμο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.