Η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη, δήλωσαν φον ντερ Λάιεν και Κόστα

Η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη, δήλωσαν φον ντερ Λάιεν και Κόστα – Απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη» την σχετική συζήτηση ο Γερμανός Καγκελάριος

Η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών χθες στη Γαλλία «επιβεβαίωσε» ότι η Ουκρανία «αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος», δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, σε κοινή ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X.

«Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.

«Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη», πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση χθες στο Παρίσι συμμετείχαν, εκτός από τον Αντόνιο Κόστα και την φον ντερ Λάιεν, ηγέτες χωρών της Ευρώπης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε.

Εξάλλου, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε «κάπως εκνευρισμένος» από τη συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, και απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη» την σχετική συζήτηση.

Δήλωσε, επίσης, αντίθετος στην ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.

«Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε ο Καγκελάριος επιστρέφοντας από τη συνάντηση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου, ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή», τόνισε.

Ο κ. Σολτς είπε ακόμη ότι είναι ουσιαστικά αντίθετος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην από κοινού δράση και στην από κοινού ανάληψη ευθύνης. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.

Ο Καγκελάριος τάχθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανονισμών για τις δαπάνες εντός ΕΕ και δήλωσε ότι έχει προτείνει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και οι κανόνες του χρέους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών τα οποία δαπανούν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ.

«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε, και επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ του έκτακτου δανεισμού της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία χωρίς να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής Κυβέρνησης, η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη συμμετοχή της στην άτυπη Σύνοδο του Παρισιού για την Ασφάλεια, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο φορμάτ αποκλείει πολλές χώρες, αρχίζοντας από εκείνες οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη επέκταση της σύρραξης.

Η Ιταλία θεωρεί ότι παραμένουν κεντρικής σημασίας οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ενώ, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν Ευρωπαίοι στρατιώτες στην Ουκρανία, η επικεφαλής της Κυβέρνησης της Ρώμης, σύμφωνα με συνεργάτες της, είναι της άποψης ότι πρόκειται για την πολυπλοκότερη και, πιθανώς, για την λιγότερο αποτελεσματική επιλογή.

Η Τζόρτζια Μελόνι, τέλος, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «πιστεύει ότι θα έπρεπε να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες, οι οποίες να προβλέπουν και την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι η ευρωπαϊκή και η αμερικανική ασφάλεια, βασίζονται στο ευρω-ατλαντικό πλαίσιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ