Για δεύτερη φορά φτάνει ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το θέμα της τιμολόγησης του νερού, που αφορά το συγκεκριμένο δημόσιο αγαθό. Αύριο το πρωί οι δύο αντίδικες πλευρές θα διασταυρώσουν τα νομικά τους επιχειρήματα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έπειτα από σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει έξι ομοσπονδίες, σωματεία και 20 κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα απασχολήσει το θέμα αυτό για δεύτερη φορά, καθώς η πρώτη απόπειρα τιμολόγησης του νερού, πριν από οκτώ έτη, είχε μείνει μόνο στα χαρτιά ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ολγα Ζύγουρα θα εξετάσει την αίτηση ακύρωσης της από 26/9/2024 κοινής υπουργικής απόφασης για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Χρονιά φοροελαφρύνσεων
Το 2025 θα είναι χρονιά περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων για τους συνεπείς φορολογουμένους, επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην Τελετή Βράβευσης του 8ου Διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards» της Eurobank και της Grant Thornton. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι προσπάθειες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «με δεδομένο τον ταραχώδη διεθνή ορίζοντα, τα ερωτηματικά που υπάρχουν για τις ευρω-αμερικανικές οικονομικές σχέσεις και την όλη συζήτηση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να μείνει μακριά από λαϊκιστικούς πειραματισμούς που έχουμε δοκιμάσει και έχουμε πληρώσει πανάκριβα». «Καθώς έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε τα μακροοικονομικά μεγέθη, κάνουμε μία στροφή ακόμα εντονότερα από τα macro στα micro. Δηλαδή, στην περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών, τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ο υπουργός.
Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ
οι καταθέσεις
Από ψηφιακό κόσκινο της ΑΑΔΕ θα περάσουν και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πραγματοποίησαν μεγάλου ύψους συναλλαγές μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και κινήσεις μεταξύ λογαριασμών που υπερβαίνουν ετησίως τις 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες οφείλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να διαβιβάσουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία για μεγάλου ύψους συνολικά ποσά καταθέσεων, αναλήψεων και επενδύσεων σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024. Επιπλέον, έως τις 30 Απριλίου 2025, θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για εμβάσματα, επιταγές και εισπράξεις πελατών τους μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και δεδομένα συναλλαγών μεγάλου ύψους όσων πελατών τους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.
Πράσινο φως για μονάδες ανακύκλωσης
Την υλοποίηση Μονάδων Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Αποβλήτων στους Δήμους Κω και Καλύμνου και ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, καλύπτει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας.
18 data centers
στην Ελλάδα
Την ανάπτυξη συνολικά 18 data centers στην Ελλάδα έως το 2030 προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας χθες στο 14ο Athens Energy Summit. Τα data centers, πρόσθεσε, θα αναπτυχθούν κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ από ένα θα εγκατασταθεί σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη.